Stone sorte, kasnijeg roda?

Učlanjen(a)
30 Nov 2017
Poruka
211
Lokacija
Nis
Spremam vinograd 3 ari za prolece, mala povrsina, i tu bih hteo da zasadim stone sorte, koje kasnije stizu i koliko toliko otpornije na bolesti.
Ne na spalir, vec klasicna sadnja. Trebaju mi 2 sorte belog i 2 sorte crnog grozdja. Razmisljah o vinskim sortama, nego, ako ne ode, sve to ide na isto mesto, u kacu (bure).
Sta mi vi preporucujete?

Sent from my CUBOT CHEETAH 2 using Tapatalk
 

mirlee

Član
Učlanjen(a)
24 Maj 2015
Poruka
532
Lokacija
Valjevo
Ne znam dal je najbolje, ali reci cu ti sta sam ja uradio, a isto sam bio u dilemi. Od tri reda po 15 cokota sam ubacio afus ali, hamburg i moldavu, te ove godine kada je stiglo branje, video sam da je red hamburga isto afus ali ili neko slicno sa nedelju, dve kasnijim zrenjem. Sto se tice moldave, otpornija je i iznenadila me krupnocom, ukusom i prinosom iako je tek pocetak. Dosta sam cokota menjao jer su propadali sto zbog suse, sto zbog mraza i ubacio jos par sorti. Po meni, bolje vise sorti zrenja sept, okt i prema tom vremenu odrediti zastitu, a opet imati raznolikost zasada. Meni se svidja slankamenka, mislim da je otporna, stara je sorta, sitnija, ali slatka i odlicna za promenu, mada nju imam jedan cokot, verovatno upao od strane rasadnicara. Afus ali je ekstra, naravno osetljiv. Kasnije sam ubacio kardinal i viktoriju par komada. Bitno je da sve sorte stizu u priblizno vrema, a ja licno zastitu radim 30 do 45 dana pre branja i to bez insekticida ako ne mora. Ubacujem i sliku ovogodisnjeg, moze se reci prvog-pravog roda na najstarijim kalemovima u 4 godini, a ima sigurno za 45 dana da jede bar uza familija.


Sent from my Lenovo S1a40 using Tapatalk
 
Učlanjen(a)
30 Nov 2017
Poruka
211
Lokacija
Nis
Veoma interesantan izbor, a mogu ti reci da izgleda odlicno. Vodicu se i tvojim iskustvom, sta je jace, sta ne, i moldava ce verovatno uci u uzi izbor- samo svi mi kazu da je ona hibrid, bolje da sadim stare sorte... Afus ali mi se jako svidja, ali ti si potvrdio ono sto su mi drugi rekli, da je osetljiv. Hamburg mi se svidja. Imacu 4 reda, tako svaki da bude za 1 sortu. Mislim da sam resio- hamburg, ital.muskat, i koje 2 jos?

Sent from my CUBOT CHEETAH 2 using Tapatalk
 

Entuzijast

Član
Učlanjen(a)
12 Okt 2014
Poruka
91
Lokacija
Virovitica
Pa ako misliš raditi i vino onda prije svih Hamburg potom može Slankamenka, crvena i bjela Plemenka(ranije zrenje) Ove krupne stone sorte dobre su za jelo ali obično imaju jako niske šećere i nisu baš za bure.
 

Mardav

Član
Učlanjen(a)
5 Jun 2018
Poruka
40
Lokacija
Makedonija
Hamburg, Afus Ali, Italija svi ti su ovi sorte koji sazrevaju kasnije recimu u sporedi sa kardinalom, viktorijom i sl.
Moldavija ti je odlicna sorta, vrlo otporna na plamenicu/pepelnicu/sivo gnijanje i niske temperature
 
Vrh