Moguće je sijati kukuruz nakon graška, to sam i ja napravio na jednoj parceli. Ja ga namjeravam silirati, tako da sam uzeo fao grupu 400, a za zrno bi došla grupa 300, a možda i 400. Ovisi o lokalitetu i godini.
Inače, farmeri koji proizvode mlijeko, prakticiraju sjetvu sudanske trave ili stočnog sirka. Dobiju se još tri otkosa sigurna, vrlo kvalitetne mase.
Grašak bi trebao ostavljati podosta dušika u tlu. Kad sam orao na onoj njivi gdje sam posijao kukuruz, vidlo se jako puno žila graška i tlo je bilo dosta rahlo, a inače je dosta tvrda zemlja.
Kod nas je telad starosti 15 dana otprilike 270 do 300 eura, ovisno kak se dogovoriš. Junad je 1.70 do 2.00 eura po kg. Država daje poticaj od 220 eura po komadu, pod uvjetom da imaš minimalno 20 komada.
Mljekarstvo je isplativije. Cijena litre mlijeka ekstra kvalitete je oko 0,35 eura za litru. Tvornica na veće količine od 50000 litara godišnje daje premiju od 0,04 eura i država oko 0.10 eura. Dobiva se i poticaj po kravi, ne znam koliko te na prvotelke, koje imaju poznato porijeklo. Sve u svemu, nije tako loše, kako bi moglo biti.
Treba samo puno kvalitetne krme, tako da nema troškova na smjese i kojekakve premikse. Krava može dati jako puno mlijeka ako se kvalitetno hrani.