Stočni grašak.Koje seme sejati?

Odg: Stočni grašak,koje seme saditi?

i ja sam takodje uzeo NS Junior 500kg ali jos nisam posejao mokra zemlja jos.
 
Jedno pitanje za clanove koji su vec sejali ozimi grasak...!!

Planiram da zasejem oko 70 ari ozimog graska sa ovsom ...NS Pionir...zanima me kada pocinje prodaja semena i inokulanta i ima li potrebe zvati institut zbog eventualne rezervacije.
 
Ja sam prosle jeseni sejao NS Pionir sa tritikalom i silirao sam ga sad pocetkom juna. Sejao sam ga pocetkom novembra i tada sam zvao institut i narucio seme, nije moralo nista unapred da se rezervise. Jel i ti sejes za silazu, jesi li do sada silirao grasak, ili neke trave, kakva su tvoja iskustva o tome?
 
Znaci ne treba nista da se rezervise....hvala VetMed...!!

Iskustva nemam gotovo nikakvog,Kako si ti zadovoljan sa prinosom i kvalitetom.Zasto si se odlucio za tritikale,zbog oske u klasu mislim ?
Svaka informacija i savet su dobrodosli.
 
Prvi put sam posejao cisto da probam na nekih 35 ari. izukao osoku, uzorao, spremio, nasejao rucno sa tritikalom jer nisam imao nikakvo drugo seme, a i tritikal ima jaku stabljiku pa reko da ga dobro drzi, zadrljao i to je to. Nista nisam prihranjivao niti prskao. Proletos kada je otoplilo, naglo je krenuo i videlo se da ce biti dosta mase. Da sam znao da ce biti ovoliko kise (bar kod mene) pokosio bih jos sredinom maja. Kosio sam pocetkom juna, ali je vec bio dosta polegao od silnih kisa i oluja. Pokosio sam nekako rotacionom kosacicom i silirao. Ima dosta mase, kada se uspravi onako izleglo ima visinu negde i do 1.7m. Pokrio sam najlonom i peskom pa cemo videti kakav je kada otvorim. Necu ga koristiti sigurno do septembra jer imam dosta kukuruzne silaze pa kad nju potrosim. Evo nekoliko slika. Ova prva je slikana sredinom maja i da sam znao tada bih silirao, ali...
zn6etw.jpg

eu3kg8.jpg

34nji3n.jpg
 
Ima u NS seme Tel. 021 4898-280 to je trgovina. Ne šalju pouzećem moraš sam da organizuješ, evo na tel DEXPRESS 011 33-133-33 ili 011 33-133-44 ili 011 33-133-55.
 
nema sanse da ti to dodje legalno u hrvatsku, nikakvo sjeme a ne samo grasak po nekim razumnim troskovima -fitopatoloski pregled, prateca dokumentacija a zakonu je svejedno jel ti uvozis 100 kg ili 100 tona.
 
a zna li netko cijenu kilograma ozimog stocnog graska za sjetvu,kakva je cijena u Srbiji?
danas sam sa jednim covjekom prico 30ak km od zagreba je on i ima ali cijena za kilogram 2€ tj. 15 kuna,to jest oko 201 dinara.
 
gospodo iz hr osiječki institut vam ima odlične sorte ozimog i jarog graška po cijeni( ja sam proljetos sijao za zrno) 5 kn po kilogramu . i mislim da zato nema smisla da se zajebavate sa uvozom
 
Sutra sijem grašak NS Pionir ... imam ga 100 kila ...koliko bih s tih 100 kila trebao zasijati površine i koliko bi išlo tritikala kao potpora za grašak...

Danas sam tek uzorao ...zemlja je onako rahla i prhka....da li je dobro sutra umjetni 3 x 15, 200 kila na hektar i po tome odma potanjurati ili bi bilo bolje prvo baciti umjetni pa potanjirati, pa tek onda grašak....malo sam spetljan u tome posto prvi put sijem....ako ima kakvih prijedloga ... prije kiše :kisa:
 
Koliko sam shvatio zato sto u isto vreme ulaze u mlecnu fazu, a imaš i varijantu sa sejanjem u dva prolaza sa razmakom od 10-tak dana mislim da bi idealno bilo da se tako ječam seje, davno sam čitao o tome sad sam malo pozaboravljao tačno kako ide.
 
Zna li ko da li bih trebao pojačati sjetvenu normu tritikala....nekako mi se čini 50 kg / h malo tritikala...ima li ko ikakvih iskustava da li bih trebao pojačati s tritikalom:haha:
 
Nazad
Vrh