Mi smo danas zavrsili sa selektiranjem stocnog graska i sad je ispalo da nam je prosecan prinos cistog selektiranog graska bio ravno 1000kg po jutru a buraz je imao nesto bolji prinos od 1150kg po jutru jer je imao bolji sklop pa mu je rodilo nesto vise ali meni je na 5 i po jutara rodilo 5500kg cistog selektiranog graska i ja sam jos i zadovoljan s tim prinosom i sa cenom,i na trzistu je cena trenutno 40din/kg i to je isplativije nego psenica koja rodi 3 tone po jutru i cena joj je 9,5 din/kg
evo kako izgleda istovar graska iz kombajna u prikolicu
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=v2XT_Xe58DI[/youtube]
i evo kako je kod nas izgledalo selektiranje graska
e a ovakva prasina izlazi iz graska (kao u cementari ni oci mi se nisu videle od prasine
)
i celo dvoriste nam je bilo u prasini i naravno komsije su to jos i nekako tolerisali jer je vetar duvao prasinu i u njihovo dvoriste
sa graskom smo sad zavrsili i izgleda da ga vise necemo sejati jer su prinosi mali a veliki je rizik gajiti grasak a najveci problem skombajnirati jer to samo jedan covek u nasem selu radi dok mu ne rikne kombajn
a onda
...niko to nece da radi jer kombajniranje graska nije kombajniranje psenice i tu ima dosta zemlje koju kombajn pokupi sa graskom i ta zemlja i prasina ostecuje lezajeve i ceo kombajn unistava s tom prasinom tako da svi beze od toga pa ga vise necemo sejati a sejemo ga od 2002 godine i do sad smo nemali veci prinos od 1500kg po jutru u najboljim godinama a do danas se taj rod smanjio za trecinu pa polako odustajemo od toga,...veliki je rizik ga gajiti,prinos mali,tesko naci kombajn koji ce ga ovrsiti,pa selektiranje i gutanje prasine
i na kraju zemlja se jako tesko ore posle graska i tako to ide....neka seju grasak oni koji imaju i mali kombajn za njega jer grasak je kao tesko pokupiti sa velikim kombajnom i taj dosta zrna prospe tako da je za grasak idealni mali kombajn sa kosom do 3 metra i podupiracima i posto takav kombajn kod nas nema mi ga necemo vise sejati i radije cemo umesto njega gajiti kukuruz soju i psenicu i te kulture mnogo vise rode od graska i lakse se gaje i imaju dobru cenu
meni je sad cale reko da je kupio par dzakova uvoznog belgijskog mesanog graska koji je radjen pod pritiskom pare i nema ni trunke prasine u njemu ni lomova ni zizka i mozes maltene da ga kuvas i kasikom jedes koliko je cist i moze da stoj i do 5 godina ali nemoze se sejati jer nema klijavost jer je radjen pod parom koja ubija zizak u zrnu i zato on moze dugo da stoji a cena mu je 60din/kg
da kazem jos da mi nas stocni grasak koristimo i pravimo od njega hranu za golubove i to prodajemo(znaci mesavinu graska,kukuruza,psenice,sirkova,suncokreta i ostalih komponenti) a grasak prodajemo i pojedinacno po ceni od 40 din/kg ali posto vise ne planiramo da ga sejemo radije cemo ga kupiti od nekog ko ima cist selektiran grasak ili da kupimo onaj uvozni belgijski mesani grasak po 60 din/kg i taj da dajemo u hranu za golubove umesto naseg stocnog graska
i da kazem da je lane semenski grasak iz semenske kuce NS bio po 50 din/kg i oko 50 tona su prodali u grand kafu i oni taj grasak samenju i tako mesaju u kafu(tako da znajte da nepijete cistu kafu) i 50 tona su prodali nekim pojednicima nedaleko od rimskih sanceva po ceni od 50din/kg a oni su ga prodavali po 100din/kg(ma lopovi
) tako da nismo mogli nabaviti semenski grasak i sejali smo nas iz dzakova ali ove godine smo kupili semenski grasak u semenskoj kuci NS ali po ceni od 58 din/kg i posejali smo ga 120kg po jutru i rodio je 1000kg po jutru,i za sada smo zadovoljni ali polako odustajemo od njega....