Startno djubrenje

Nas su ucili da bi trebalo 2 nedelje pred setvu ali u praksi to uradis pre nego sto 2. put setvospremiras pa makar i sutradan sejao
 
Po meni ti je bolje da posejes jecam ili ovas,pa onda letos prskas strniste. Pirevina se jako tesko unistava i garantujem ti da ni mont ni terbis nece da je uniste....
 
Dali imate onda neki savet za mene sti se tice te njive.Hteo bih da zasejem kukuruz a njiva nije radjena 2 cele godine.Uzorana je pre tri dana i bilo je dosta trave.Ostruga,palamida,pirevina.Uglavnom sirokolisne trave.Sta je najbolje uraditi?Djubrenje,prskanj itd.
Ja sam to radio lane,nije obradjeno nikad a zastitu su mi vodili @dragan18 i @bojcetic
orano po prvi put,oduvek bilo zalivadjeno
photo.php
18953153_10211743563736391_4983860261497347174_o.jpg
 
Znate kako ljudi.Zbog iznenadnog smrtnog slucaja u porodici ostalo je da ili da radim njive ili da ih dam u zakup ili da se zaparloze.Ja sam izabrao da ih radim ali nemam iskustva skoro nikakvog.Zito je posejano pa zato sam sada u prolece uradio neke njive koje nisu bile radjene i zato sad planiram kukuruz na jednoj od takvih njiva.Nije greda i ako ga ne posejem ali se zato raspitujem na forumu i trazim misljenja vas iskusnijih dal je izvodljivo ili ne.U sustini to je i svrha ovog foruma,razmenjivati i skustva,edukacija i pomoc u razlicitim situacijama itd.
 
Ne znam kakav je vas tip zemljista,ali kod nas se na tako kasno uzorano,kukuruz ne seje ni u ludilu,posto nista ne bi rodio. Mi na takve njive sejemo suncokret.
 
Srdjane odlicno si uradio nazalost nekad se nepitamo za izbore nego nam se sami nametnu.Danas u poljoprivredi je skoro sve moguce i sve je vec probano, ovde na forumu ima sjajnih ljudi koji dele sa nama svoja iskustva tako da treba citati i uciti {pametan uci na tudjim greskama} ali i ako se pogresi dogodine nece, nezgodna stvar kod gresaka je sto kostaju.Ali samo hrabro i napred bice to sve dobro:ppozdrav:
 
Bas tako.Sa psenicom je proslo odlicno od pocetka pa do sad,napreduje odlicno,pa sad cemo videti sa kukuruzom.Pozdrav i svako dobro.
 
Ništa nije besplatno. Sve se plaća, samo je pitanje načina i vremena.
Ja sam sada vjerovao informaciji da KAN ne djeluje ispod +10°C. Sada čitam mišljenje stručnjaka da se to na neki način odnosi na ureu, a opet neki članovi tvrde suprotno.
Još kad uzmem u obzir svoje iskustvo od prošle godine (1. prihrana ureom u vrijeme temperatura do +10°C. Umjesto da bude potaknuto busanje, pšenica se prorijedila).
Ne mogu tvrditi da da je uzrok urea, ali prema pisanju stručnjaka, trebala bi biti. Nakon, svega pročitanog, vjerojatno ću pričekati da temperature budu iznad +10°C i onda prihraniti KAN-om. Nije velika njiva pa mogu isprobati. Radi se o sjemenu iste šarže dopunjenom onim iz vlastite proizvodnje.

Svoje male količine sijem ručno, razbacivanjem. Nikad do sada nisam prskao protiv korova. Ako je sklop dovoljno gust, rijetki su korovi koji ne ostanu ugušeni. Vodim brigu o plodoredu, a po strnjaku sijem rauolu (uljana rotkvica) za zelenu gnojidbu, a ujedno spriječim rast krova. Herbicidi su skupi i štetni.
Trenutno je pšenica pod snijegom, ako se sjetim poslikat ću je kad ode snijeg ili najkasnije kod prihrane.
 
Sad gledao ponudu njihovu i nigde ne piše cenu...pokušavam da vraćam film koliko mene izašla za 6 redi na Soli ali nisam siguran oko 1200 evra čini mi se....:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

P.S. U tabeli piše za Solu 6 redi da je 3.8 tona uslov,pa iz toga možeš izračunati za 4 redi za tvoju sejalicu.(cenu sam ti reko za moje depozitore):ppozdrav:
 
Samo sam pitao za cenu, nista vise.

Za cetvororednu dve male kutije (znaci jedna na dva reda) kosta 600e + 100e montaza, zvao sam pre par dana. verovatno cu na ugovor samo neznam kome da se obratim za to. zato bi molio clanove koji su stavljali preko ugovora da mi posalju kontakt koga su povodom toga kontaktirali. moze i na pp.

pozdrav.
 
Nazad
Vrh