sta raditi sa 25 jutara zemlje - suvo ratarstvo ili ratarstvo/stocarstvo

I ja bi najradije,ali kao sto rekose ostali,tesko cu imati neku zaradu od suvog ratarstva sa ovoliko malo zemlje.
Ne znam onda sta drugo da radim.

Bojane, kao što smo imali prepisku preko pp, radi to što radiš, ali papir i olovku uvek u ruci i pomno prati šta se dešava. Neće moći ovako doveka, negde će morati da se prelomi, ali budi spreman na sve,pa ako treba i da se potpuno odrekneš krava - nije to katastrofa.
Trebao bi da znaš, da će sve više pooštravati primenu propisa koji su već donešeni, a to znači da zaboraviš na mleko na pijaci, pa i po kućama. Slično ti je i sa sirom, jer već sada, zvanično, da bi mogao da ga prodaješ moraš da se javiš vet.inspekciji, da dodju kod tebe, vide u kojim uslovima radiš i da ti izdaju potvrdu da smeš da prodaješ sir. To su već donešeni propisi, a ne šta bi bilo kad bi bilo !!
Dok se ne ukinu monopoli u stočarstvu nema nam pomaka, tavorićemo do iznemoglosti. Oni pokušavaju da nas ubede da ne može da se živi od 10 krava i da samo oni sa po 100 mogu da opstanu. To je laž, jer bi sa prosečnom mlečnošću od 6000 l/kravi godišnje i 35EU centi/l od 10 krava imao mesečni sigurni profit od barem 700 EU. Dve prosečno srpske plate. Ovako, i sam znaš koliko ostaje...

Zanimljiva tema!
Iz tvoje price vidim da ipak zelis da se bavis stocarstvom i da ulazes u objekte za to. Ako mozes da se pomiris sa cinjenicom da moras svaki dan dva puta da se presvlacis i ides u stalu da hranis zivotinje samo napred. Kod mene u selu manje vise svi rasprodaju krave, ima jos po neko da drzi ali to je nista spram onog sto je nekad bilo. Imamo i dva velika proizvodjaca mleka, sa po ~100 krava, ali to su krediti, pa nije redovna situacija...
Situacija u govedarstvu je jako teska, jednom mora biti bolje, a to ce biti kad najurimo Beka i Miskovica. Dokle god oni budu imali monopol na mlekom nema tu 'leba.
Tvoja je sansa kao sto kaze Branko upravo u prodaji mleka od kuce ili licno dostavi za ljudima po gradu. Zivim na relaciji Stapar 10% - Beograd 90%. Mleko koje se pije po gradovima je sve samo ne mleko. Veruj mi da sa cenom od 50 dinara imaces puno musterija, samo se izreklamiraj i tezi dobrom kvalitetu.
Jedan primer, covek iz sela godinama zakolje po 8-10 svinja i sve ih samelje u kobasice. Kasnije te kobasice prodaje po Beogradu preko rodjaka. Ove godine su isle po 500 dinara i to nije mogao da napravi koliko su ljudi trazili. Stvar je u tome sto ima kvalitet i ljudi to znaju, pa kupuju.
Uzmi sam koliko moze da se napravi kobasica od svinceta od 120kg. Ja nisam siguran ali verujem da moze 60kg. Time je dobio cenu tovljenika od 250 dinara. Na tu cenu ima DOBRE zarade.
:ppozdrav:

Ko god neće da se presvlači a ima malo zemlje neće mu pomoći ni Draginove subvencije,ne može da se radi mesec dana godišnje i da živiš normalno cele godine.Bojane samo ti lepo nastavi tim tempom pa se čujemo za par godina.
Ovakve priče su bile i pre 2 godine kada je cena kukuruza bila dobra ali su prošle godine svi ućutali.
Prosta računica je 2kg zobi za litru mleka i ti se uklapaš,pa tu su telad,đubre-sve to krava daje samo što joj treba sluga a ko neće ni njemu ja ne zameram.Svako radi kako misli da je najbolje,neko je zadovoljan sa malo a neko nije nikad zadovoljan :ppozdrav:

Bilo kako bilo , srbija , monopol, uvozi i nestasice , nestabilno trziste skroz , AL SAMO nesto da kazem.
U mom selu kukuruz bez stajskog djubriva :nono: bacao sam i 400kg 3x16 po hektaru i nece pa ga je..
kombinuj , muvaj probaj, i nezaboravi Silaza , S.Grasak za kosenje, Grahorica , sudanska trava , stocni kelj imas proteine vitamine kabastuhranu a kukuruz , zito soju sto potrosis potrosis , stoprotekne prodas , detelina isto moze da se proda
Post je spojen: [time]1294489850[/time]

Kada se pročita naslov teme jasno se nameće da možda može i nečim drugim da se zaradi.
Odgovor je organska proizvodnja. KOd nas još nije zaživela, ali sa ovako jadnom upotrebom veštačkog đubriva i herbicida, vrlo se lako može dobiti sertifikat - za 10 ha za dve godine prestrojavanja i po 250EU godišnje agenciji za akreditaciju. Takav je proizvod mnogo skuplji pri prodaji, ALI ne u zemlji Srbiji, tako da Bojanova dilema i dalje ostaje.Šta da se radi:haha:

covek ima 20 kj svoje zemlje i 7 krava,par krmaca ,novu mehanizaciju i nezna sta da radi. Sramota sta uradise mater im ..... lopovsku. Znate sta uraditi lepo na ulice pa im sve po redu pa ce mo svi lepo da zivimo i sa manje kapitala. samo neznam koga da postavimo.

Izvinjavam se administratorima i clanovima ako sam malo :off_topic: .

zdravo svima.ja sam nov clan pa nisam bas vest kako funkcionise sve ovo.ja sam iz okoline Subotice i ima puno domacinstava sa takvim slucajem,i ja sam medju njima,svi se zasad drze da imaju po neku kravu ipak je to neki mesecni prihod,ali se bojim sta ce biti kada dodje 2014-sta kada najavljuju liberilizaciju tj.ukidanje carine na uvoz :sta:

Ma meni su krave vec preko glave,ustajem rano,lezem rano,nema izlazaka,provoda,cim dodje 18 casova,trci kuci sav iznerviran da radis prokleti posao,umesto da docekam opusteno vece bez nerviranja...ja bi najradije prodao sve svinje,teladi i krave,za te pare uzeo jos 15-20 jutara zemlje u arendu ako nadjem i radio samo ratarstvo,jer me stocarstvo apsolutno ne zanima niti planiram to da radim bez obzira i ako otkupne cene mesa i mleka budu dobre u buducnosti...radije cu da imam manje para u ratarstvu,ali i manje posla,nego da radim svaki dan stocarstvo i da nemam slobodnog vremena...a moj cale je totalna suprotnost,jos planira da poveca broj krava...tako da nemam reci...ionako ne trosim puno para uopste,jer ne pijem,ne pusim,ne trosim pare na neke gluposti,tako da bih ja sa mojim skromnim rashodima mogao ziveti od ratarstva,a u slobodno vreme radim usluzno klanje pilica,tako da neka i tu kane 100-150e mesecno,ja bih ziveo kao car.

Druze rayumem kako ti je. I ja imam 11 krava, 3 junice i jos 6 junedi u tovu. Uz sve to bavimo se i povrtarstvom, imamo oko 15 plastenika, i jos radim usluzno baliranje, branje itd. Jeste tesko, ali ako se rasporedi vreme, ima se za sve vremena. Kad se ima racuna, nije tesko raditi, mada kako vreme prolazi sve je manja zarada. Planiram da izadjem na nekih 30 krava, ali tada cu prestati sa povrtarstvom

bojane ti si mlad i po tvojim komentarima tebi nije mesto u poljoprivredi sad su ti krave preko glave a sutra kad uzmes 50 lanaca zemlje i kad treba to sve da se obradi a cena kukuruza padne bice ti jos vise muka zato kidaj rukav od mame i tate drzi se cecine pesme idi dok si mlad.

Mi imamo 10 jutara naše zemlje a ukupno radimo 70. Od mehanizacije imamo 577 i 539. Do 2008 smo držali i po nešto rogate marve (3-5 krava i 3-5 bikova tovili godišnje) i prodavali smo tada oko 100 tovljenika godišnje a prasiće kupovali... Od 2008 smo rogatu marvu svu prodali, a od ove godine svinje držimo samo za svoje potrebe... Ove godine smo kupili i kombaj (Zmaj 142) i planiramo samo ratarstvom da se bavimo i da radimo usluge... Ja imam 23 godine i slažem se sa tobom @bojanh66 uvek mi je bilo mrsko kad izađem sa društvom, uvek idem prvi kući jer mora ujutro da se ustaje da se muzu krave, čisti štala i ostalo...

Moje komšije su imale 30 krava a ove godine su prodali 20... Zašto kad je cena mleka dobra? A imaju svojih 60 jutara zemlje... Oni svake godine celo leto vuku slamu, pa kad završe slamu, onda detelinu i tako u krug...

Moj ti je savet, da rasprodaš svu stoku i uložiš u zemlju... Naravno nemožeš odma da imaš 100 kj ali polako i to će doći, a i uvek možeš da radiš usluge... Slažem se sa mnogim članovim da je prošla godina bila izuzetna po pitanju cena i da nemora da znači da će ove godine biti tako, i da smo sada mladi i ti i ja i da možemo da rmbačimo i dan i noć, al šta će biti kad napunimo 35:haha:- onda sigurno nećemo moći da radimo ko crnci... Zato je i moj savet samo ratarstvo, možda ima manje para, al se neuporedivo manje radi...

Nazad
Vrh