sta raditi sa 25 jutara zemlje - suvo ratarstvo ili ratarstvo/stocarstvo

bojanh66

Član
Učlanjen(a)
17 Maj 2010
Poruka
114
Iznecu celu situaciju ovde i zeleo bih da cujem vase predloge.
Dakle imamo 19 jutara svoje zemlje i jos nekih 5 jutara u arendu i mozda cemo jos malo uzeti u arendu.
Imamo trenutno 5 krava od kojih se 4 muzu i daju 90l mleka dnevno,a ova peta je steona.Imamo jos 2 junice koje ce da se tele u aprilu,pa ce biti 7 krava.Od tih 7 krava,5 je crni holstajn,a 2 simentalke.
Dakle dnevno od 4 krave 90l mleka.
Sa trenutnom cenom kukuruza od nekih 20din,njihova ishrana,dakle samo koncentrat,kosta oko 1000 din dnevno.
To je oko 30 000 din mesecno.
Detelinu nisam racunao,jer ne znam da li da racunam jednu balu oko 150din ili da to ne racunam u njihovu ishranu ??

Ostavljamo sve sto otele,zensku telad ostavljamo da budu krave,a musku telad othranimo do 550-600kg i prodamo iako bih ja hteo sve muske prodati odmah cim se krave otele da ne moram raditi.
U ishranu i bikova i junica i krava je ukljucena i silaza,ne znam da li se i to racuna.

U svakom slucaju,mesecno se proizvede oko 2700 litara od 4 krave,za sada.
Nek racunam da je cena mleka 26 dinara,iako nam je stigla za ovaj mesec oko 30din,ali racunam ipak 26,to je oko 70 000 dinara bruto zarade.
kad se oduzme koncentrat,ostane oko 40 000din ne racunajuci sopstveni rad,struju,vodu,silazu,detelinu.

4 krave ako ostave po jednog bika godisnje,to je 4 mrsava holstajna sa slabom konverzijom hrane koji ako se prodaju svaki po 200e,dobije se 800e godisnje od te 4 krave.
a ona simentalka ako mi ostavi muskog,to je oko 400-500e godisnje.

E sad,imam jos i 2 krmace,14 prasica starih jedno mesec dana i jedno 23 bravca od nekih 40-70kg,ali opste je poznato da na bravcima ostaje oko 1000-1500din zarade,a s obzirom na trenutnu cenu kukuruza,ne znam ni da li ostane.

Dakle,da li raditi kao crnac svako jutro i vece,svaki dan sa stokom ili preci na suvo ratarstvo s obzirom na malu kolicinu zemlje?

Mi trenutno radimo kombinaciju ratarstva/stocarstva kao sto se da videti i velika su obaveza zivotinje,a slaba zarada s obzirom na kolicinu posla.

Od traktora imamo MTZ 820 2005 godiste i IMT 539 2010 godiste,oba kupljena nova,od mehanizacije uglavnom imamo sve,sem kombajna,odgovarao bi nam Zmaj 142 ili 143 za nase potrebe i kolicinu zemlje da ne moramo placati 50e po jutru vrsidbu,ali to otom potom.

Sta je vas savet?

iskreno,ja tu nista ne bi dir'o.
te krave,koliko~toliko donesu neku lovu,svinje isto tako,ako imas mogucnosti pojacaj sa jos 2 krmace(ja bi tako radio) a proizvodnju sa ti cca 25kj raspodeli da pola potrosis na njih,pola da prodas...od suvog ratarenja se neces opariti...da mozda radis nekih 100+kj,onda je druga prica...

Na tu kolicinu zemljista se ne isplati suvo ratarenje. Vidim da si uspeo da kupis nove traktore, znaci ima neke zarade. Ove godine je los odnos cene kukuruza i stocnih proizvoda ali ako ionako nisi prodavao kukuruz pre onda nemoj racunati to u tvojoj proizvodnji! Ja sam prodao moje krave pre jedno 7-8 godina bas zato sto nisi imao slobodno vreme. Ja bih ipak kroz sopstvenu selekciju presao na simentalke, jer su "lake za odrzavanje"! Racunaj koliko bi zaradio u prosecnoj godini od ratarstva i stocarstva pa uporedi. Nemoj racunati samo ovu godinu jer nije merodavno. Najbolje je to sto imas stajnjak!! To mnogo cini ratarstvu! A mogao bi ili poboljsati ratarstvo i imati i za prodaju kukuruza ili povecati stocni fond... treba sam da se iskalkulises.
Povecaj stocni fond i uzmi jednog stalnog radnika, to ti je resenje, ako zelis vise slobodnog vremena i zarade.

Moj kum ima sličnu situaciju kao i ti, iako ima jako mnogo posla oko pripreme hrane za sve te krave, ne žali se baš na manjak finansija.

Hvala na savetima,lepse je kad se od vise ljudi cuju saveti sta i kako.
Da uspeli smo da kupimo nove traktore na kredit,ali i to je bilo jedva nekako,ovaj MTZ 820 je otplacen i on je sad nas,dok IMT otplacujemo,ali je mnogo manja godisnja rata.

Najveci problem upravo jeste to pravljenje koncentrata za krave i svinje,jer sav posao spada na moja ledja,a imam jedan stari krunjac sa 2 rupe,gde rucno ubacujem kukuruz 2 po 2 klipa i neverovatno je sporo,ode jedno 2-3 sata na krunjenje i jedno 1 ili 1 i po sat na mesanje hrane u mesaoni,pa tako svaki treci/cetvrti dan,a pored toga imam i jos obaveza,pa mi je vec preko glave to pravljenje hrane,otisli mi zivci zbog tog krunjaca i pravljenja hrane,ali trebalo bi uskoro i bolji/brzi krunjac da kupimo gde se kukuruz sam uliva u krunjac.

Cini se da cemo morati povecati malo proizvodnju mleka,odnosno broj krava,na barem 10-ak komada i tu bismo se zadrzali,treba naci granicu izmedju kolicine rada/para/odmora,zar ne :D

A sto se tice saveta da povecam broj krmaca na 4,vrlo rado bih to ucinio,pa bismo mozda i prodavali prasice,ali fazon je sto imam samo jedan svinjac sa 3 boksa,u 2 boksa drzim bravce,a u trecem boksu 2 krmace i njima je poprilicno tesno.
Dakle,manjak prostora,a ima se dosta starih objekata u domacinstvu koje je pradeda pravio od one cigle koja se pravila od blata i slame,zaboravio sam kako se zove,imaju jedno 100 godina objekti,neki su i krenuli da se ruse,dotrajalo ::lose::
Ti objekti su zreli za rusenje jer zauzimaju veliku kolicinu prostora i bilo bi lepo napraviti savremene objekte za skladistenje mehanizacije (posto dosta toga stoji na kisi i snegu),deteline,silaze,slame itd,ali su tu najveci problem naravno pare :)

Imamo dosta toga u planu,samo sto je eto ova godina bila bas katastrofa,ali izgurala se nekako,pa vise ni sam nisam pametan sta radim,ali vidim da mi nista drugo ne preostaje,sem povecati malo proizvodnju.
Nije problem raditi,ali da se i taj rad naplati,a ne maltene uzalud raditi.

Mi smo ranijih godina imali istu dilemu sta raditi pa smo se okrenuli ka ratarenju imali smo opciju ili dici kredit i izgraditi farmu ili uloziti u mehanizaciju kakvu takvu i nakupiti zemlje.Mi smo se za ovo drugo opredelili da nakupimo zemlje.Kod nas se stocari nisu bas proslavili i lose rase krava stalske prosek oko 15 eventualno 20 litara i niko se nije ni registrovao da dobijaju premije i subvencije ko crnci rade niti bozic nova godina nista a napretka nemaju.E sad ovi sto su se registrovali i sto imaju premije i dobre mlecne krave verovatno imaju kakve takve zarade lekse je ako imas neka primanja.Ja se sad nebi usudjivao u takvo ulaganje sa ovom cenom mleka ako bi cena bila 40 dinara onda bi i uleteo u takvu investiciju.Kalkulisi moras sve da racunas kukuruz,detelinu,silazu,vodu,struju sopstveni rad ako ti je sve to sabrano sa cenom ide u plus onda radi tako.

Što se tiče prodaje mleka i sira, treba da se okreneš prema pijaci, a ne prema mlekari.

tako je!
a jedno treba imati na umu,nije u svim opstinama lako doci do zemlje!
mislim i na arendu i na kupovinu.

Prodajemo mleko i privatno po 50 dinara,uglavnom svako vece se rasproda oko 10 litara,nekad bude i 20 litara dnevno,a svake srede i subote na pijaci prodamo i oko 20-30 litara,tako da se i tu uhvati koji dinar.

Pa i kod nas je tako sad se tesko nadje zemlja a privatizovani kombinat se razbaskario kanda nebi ovi iz opstine da pokrenu licitaciju lepo im je i ovako dobiju pomalo ::novac::dzeparca i cute,uzivaju

bojanh66 je napisao(la):
Prodajemo mleko i privatno po 50 dinara,uglavnom svako vece se rasproda oko 10 litara,nekad bude i 20 litara dnevno,a svake srede i subote na pijaci prodamo i oko 20-30 litara,tako da se i tu uhvati koji dinar.

Na to treba da ti bude skoncentrisana proizvodnja.

Pre mesec je moja mama odstampala i izlepila plakate po naseljima gde su zgrade,pa ako se nadje najmanje 10-ak musterija i svakoj po 2 litre mleka,onda bismo razvozili kolima njima,tako da gledamo da prodamo sto vise i privatno naravno jer je dobra cena.
:ppozdrav:

bojanh66,ja slično imam kao i ti i još radim u firmi-samo treba svaki dan po malo raditi i sve se postigne a i navikne se :ppozdrav:

Druze, ubaci jos koju kravu.
Ovako nece moci doveka, prelomice na jednu stranu.
Sa manjom povrsinom zemlje nemoze se naveliko proizvoditi hrana.
Ovako vecina malih premoscava, i uzima gotove pare. :cao:

Samo ne uzimaj kredite da ti se ne lupa posle o glavu.U proizvodnji mleka treba mnogo vremena i strpljenja i teško se do krave dolazi ako nisi finansijski potkovan a koliko vidim imaš u planu izgradnju objekata i to ti odmah povlači dobru količinu novca kojom bi mogao povećati stočni fond ali samo polako ali sigurno

Pa da,uskoro ce biti 7 krava koje ce da se muzu i jos imam 2 zenska teleta,jedna je oko 300kg,druga oko 150-200kg,pa ce biti sledece godine i 9 krava.
Morace onda i malo da se poveca silaza,tacnije da se duplira,kao i detelina,a samim tim,trebace i veci objekti za skladistenje.
A sad na prolece povecavamo,odnosno betoniramo mesto gde skladistimo stajnjak jer nam je postalo malo,od zime do proleca se napuni bas brzo od ovih 5 krava i par teladi.
Najveci problem je bio ovaj kredit za MTZ820,on nas je bas kocio,ali sad kad je to otplaceno,mislim da ce moci da se malo investira u objekte.

Resavaj se krava, to je posao samo za robove.Zarada je nula a nemas ni novu godinu ni bozic, a
o godisnjem odmoru ni ne razmisljas.

Nazad
Vrh