Srbija i digitalizacija poljoprivrede

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.065
Lokacija
Apatin
Mada na forumu postoji tema o poljoprivrednim sajtovima i android aplikacijama za poljoprivrednike, nametnulo se otvranje jedne teme gde bi se pisalo o opštim stvarima. I o onima koje ne mogu stati u predhodno dve spomenute teme.

Direktan povod je tekst Srpski agrar muči tradicionalni pristup – kako (smisleno) digitalizovati ovu industriju? (izvor netokracija.rs)
Kada je Holandija devedesetih godina pokrenula program digitalizacije poljoprivrede pod parolom „dva puta više hrane sa duplo manje sredstava“, malo ko je delio njihovu viziju astronomskog napretka, budući da geografske predispozicije ove države ne ostavljaju utisak velikih neiskorišćenih potencijala. Dvadesetak godina kasnije, na rang listi zemalja po izvozu poljoprivrednih dobara Holandija se nalazi na drugom mestu – odmah iza SAD koja ima 161 put više obradivih površina od nje. U toku 2017. godine, samo od izvoza agrikulturnih dobara Holandija je zaradila rekordnih 91,7 milijardi evra. Veličina, dakle, nije uvek presudna.


Upotrebom traktora bez vozača, dronova, pametnih staklenika i drugih naprednih tehnologija za koje je uglavnom zadužen Wegeningen University and Research, a koji ujedno i okuplja agrotech statape, te poseduje eksperimentalne farme, doveli su holandski poljoprivredni sektor na nivo koji se jedino može opisati – svemirskim.

...

Kako su sva naučna otkrića pomalo beskorisna za svakodnevni život ukoliko se za njih ne čuje i ako se njihov značaj ne pokaže u praksi (osim za progresiju teorije i univerzlni napredak), jasno je da je digitalizacija poljoprivrede proces koji ne zavisi samo od onih koji inovaciju stvaraju. Jer kao i svaka inovacija, i digitalizacija poljoprivrede mora se spustiti na krajnje korisnike – poljoprivrednike.

... LINK
Baz obzira koliko ovaj gorepomenuti tekst može delovati kao PR tekst, sasvim je dobar uvod. Jer realno broj projekata koji se bave poljoprivredom na neki način i njenom digitalizacijom u Srbije je odavno prešao beojku od 100. Jedan od njih je i ovaj forum, koji je digitalizovao direknu razmenu informacija među poljoprivrednicima.

Ovde navodite primere koje ste primetili, pišite o tehnologijama (recimo upotreba dronova u poljoprivredi - link 1, link 2, link 3, link 4, link 5, link 6, link 7, link 8, link 9, link 10). Naravno dobro došli su uvek predlozi i kritike.
 
Učlanjen(a)
6 Dec 2015
Poruka
1.617
Lokacija
Male Pijace
Marfi priznaje da su digitalna plaćanja manje bezbedna i Masterkard je time, kaže, morao da se pozabavi.

“Naš posao je da u Srbiju donesemo najbolje tehnologije iz sveta koje će pomoći institucijama da uspostave te principe sa potrošačima. Imaćemo digitalne novčanike i beskontaktna plaćanja. Imaćemo biometrijska rešenja, pa tako potrosač pogleda u ekran mobilnog telefona da potvrdi da je reč o njemu”, najavio je Marfi.


Prema procenama Evropske komisije, siva ekonomija “odnese” 160 do 180 miliajrdi dolara godišnje, tako da se može zaključiti da je “gotovinska ekonomija” skupa što je, kaže, prepoznato i u Srbiji koja je promovisala bezgotovinsko društvo.

On je rekao da je u 2017. godini udeo “sive ekonomije” u BDP-u iznosio 15 odsto, što je, ističe, sjajan napredak jer je u 2014. godini taj udeo iznosio oko 22 odsto, međutim, za dalji pad su potrebne dobre javne politike.

Srbiji i regionu treba omogućiti digitalnu budućnost”, rekao je Marfi i predstavio rezultate višemesečnog istraživanja koje pokazuje da 86 odsto Srba smatra da će digitalne usluge igrati sve veću ulogu u njihovim životima.
https://www.blic.rs/vesti/ekonomija/tehnoloska-buducnost-srbije-imacemo-identifikaciju-putem-mobilnog-telefona-i/rwpcz3sElem, spremite se da ni to malo bede što vam se po džepovima vuče više ne bude vaše.

Ja sam onomad kao dete zaplakao kada sam pročitao text o nekom beogradskom nesretniku koji je došao na bankomat da podigne minimalac koji zarađuje i mašina mu "progutala" novac, odnosno registrovala je transakciju ali nije izbacila novac.

Nesretnik je odmah ušao u poslovnicu da reklamira nepravilnost i dobio odgovor: "Rok za rešavanje po vašoj reklamaciji je 45 dana !"
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.065
Lokacija
Apatin
Zar ti zaista Peet veruješ da ćeš za par godina zemlju obrađivati sa konjima, a korove suzbijati motikama. Malo mi je verovatno da to očekuješ ili si možda ovo napisao samo da bi nešto napisao.

Što se tiče omogućavanja digitalne budućnosti, za počtak bi bilo dobro da se dozvoli upotreba dronova težine do 5 kilograma bez dozvole, po ugledu na te koji nam preporučuju omogućavanje digitalne budućnosti. Za sada je u Srbiji dozvoljeno korišćenje dronova do težine od 0,5 kolograma bez dozvole, ali je to malo da bi imali efikasan dolet i mogli poneti odgovarajuću opremu. Cene dronova te klase su smešne, ali su im im mogućnosti smešne.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.065
Lokacija
Apatin
Stigao besplatan softver za organske poljoprivrednike u Srbiji --- izvor ekapija.com

Poljoprivrednici koji se bave organskim uzgojem su prvi put u Srbiji dobili mogućnost besplatnog korišćenja jedinstvenog softvera, što će im pomoći da modernizuju poslovanje i smanje administrativni teret koji pada na proizvođače u organskoj poljoprivredi.


Softver pod nazivom Agrolife, koji je razvila firma Greensoft, omogućava korisnicima unos podataka u digitalnu bazu i redovno digitalno ažuriranje, što smanjuje utrošak vremena i energije koji su do sada ulagali u vođenje zapisa i sastavljanje izveštaja za kontrolne organizacije i Ministarstvo poljoprivrede, navodi se u saopštenju Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, koja je omogućila besplatno korišćenje softvera u Srbiji.Takođe, poljoprivrednicima olakšava praćenje administrativnih aktivnosti i aktivnosti u polju, a smanjuje mogućnost grešaka.


Obuke proizvođača i kontrolnih organizacija za korišćenje ovog softvera počinju ovog meseca, a planirano je da do kraja godine do 70% organskih proizvođača u Srbiji pređe na ovakav način vođenja dokumenata.

... LINK
 
Učlanjen(a)
6 Dec 2015
Poruka
1.617
Lokacija
Male Pijace
„Овај пројекат ЕУ и Влада Србије заједнички финансирају са 28 милиона евра, а циљ је да 'БиоСенс' постане научни центар изузетности који ће се бавити успешно са два сектора и бити регионални центар који ће окупљати пољопривреднике, старт ап компаније, стручњаке у сарадњи у овим областима”, истакао је Фабрици.

На фарми ће пољопривредници моћи да науче како нове технологије могу да им помогну да унапреде производњу, од припреме земљишта, сетве, наводњавања, исхране биља, до жетве и радова на припреми наредне сезоне.

Такође, моћи ће да се информишу и о примени дронова који мапирају терен, прате раст култура, окривају болести усева, јер када се усеви посматрају из ваздуха, виде се делови парцеле који лошије напредују, па се могу спровести локалне мере.


Фарма има физички део - савремену опрему, алате и механизацију, али и виртуелни, који је, платформа АгроСенс за праћење усева коју пољопривредници користе од октобра.


Кроз ту платформу пољопривредницима су бесплатно доступни сателитски снимци Европске свемирске агенције из које се на сваких пет дана може добити снимак парцеле, на основу којег истраживачи са „БиоСенс” института дају извештај о стању усева.


Може се, такође, добити и врло прецизна временска прогноза за одређену локацију, као и метео подаци о томе колико је воде акумулирано на парцели
.
http://www.politika.rs/scc/clanak/400433/Brnabic-otvorila-prvu-digitalnu-farmu-u-Srbiji
 

zeko

Član
Učlanjen(a)
6 Jan 2009
Poruka
433
Lokacija
Bački Sokolac
Evo par fotografija sa otvaranje digitalne farme na Krivaji, pored uvaženih gostiju iz evropske kancelarije bili prisutni i naši zvaničnici presednica vlade ministar poljoprivrede i drugi pored njih i najbitniji ljudi iz BioSens instituta koji su najzaslužniji za razvoj ove platforme >:

({

 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.065
Lokacija
Apatin
Ovo u Krivaji je samo mali do onoga na čemu se radi. Konkretno je u pitanju deo projekta projekat "ANTARES", a vreme će pokazati koliko će biti uspešni kada se potroše pare od projekta i kad se budu trebali sami finansirati.

Već sam zamolio članove koji misle da je budućnost u korišćenju starijih tehnika da nepišu, a sad moram zamoliti i one koji pišu offtopic da preskoče temu. Što se tiče njihovih saznanja o kriminalnim radnjama bilo bi dobro da odu na policiju, jer nema koristi od njihovog pisanja o tome na forumu.
 

sinisa1979

Član
Učlanjen(a)
24 Okt 2010
Poruka
6.697
Lokacija
Subotica
Služim se sa agro sensom od oktobra prošle godine i.... šta znam... Kad pogledam satelitske snimke nekih njiva,vidi se trenutno stanje useva (kad ga ima) kao i stariji snimci pa mogu da ih uporedim,i vide se bolji i lošiji delovi njiva mada to već znam i sam gde je kako.
Satelitski snimci su jedno vreme bili česti,sad ih nema već mesec dana... Danas smo trebali ići na predavanje u NS i bilo mi je u planu da se raspitam u detalje šta i kako da se koristi platforma, ali me roknuo virus i ostadoh kući.
 

ljusha

Član
Učlanjen(a)
27 Okt 2009
Poruka
2.862
Lokacija
Laćarak
Što kažeš baš su se proredili snimci,kod mene poslednji snimak 30 januar.
Da li si razumeo objašnjenje za filtere,šta konkretno znače?
Nigde ne piše koja boja predstavlja neke vrednosti.
Npr. ovaj index za procenu suše NDMI,nigde ne piše da li sušu predstavlja tamnija ili svetlija boja,kolike su to vrednosti i tako to.
Ako se dobro sećam da mi je rečeno da će korišćenje platforme biti od 5-10 evra/ha. godišnje...dronovi i ostala čudesa.To je bilo jesenas,a sad?
Ako neko ima info nek napiše.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.065
Lokacija
Apatin
Daljinski nadzor nad zemljištem putem mobilnog telefona - Inovacija Instituta Mihajlo Pupin biće primenjena na poljoprivrednom gazdinstvu u Staroj Pazovi -- izvor ekapija.com

Među 25 nagrađenih projekata za inovativnost u borbi protiv klimatskih promena u Srbiji u okviru Sajma ideja koji su organizovali Ministarstvo zaštite životne sredine i UNDP u Srbiji, našao se i projekat pametnog korišćenja zemljišta u poljoprivredi sa daljinskim nadzorom putem Android aplikacije na mobilnom telefonu. Taj projekat, čiji je nosilac Institut Mihajlo Pupin, biće eksperimentalno primenjen na poljoprivrednom gazdinstvu u Staroj Pazovi, na površini od 10 hektara.


Rukovodilac Centra za robotiku Instituta Mihajlo Pupin, profesor Aleksandar Rodić rekao je novinarima da je u pitanju inteligentni sistem za korišćenje prirodnih resursa, zemljišta, energije i vode, te da jezgro tog uređaja čini moderni robotizovani solarni elektroagregat koji služi za navodnjavanje.

Istovremeno, kaže, prototip tog uređaja koji je već izrađen predstavlja prijemnu tačku koja faktički sakuplja senzorske signale sa zemljišta koje šalje do bazne stanice na obradu.

Onda se, objašnjava, upravljačkim sistemom, koji je zasnovan na daljinskim komandama, konkretno sa mobilnog telefona putem Android aplikacije, može faktički kompletno upravljati resursima površine do 10 hektara.

...

Rodić kaže da je u pitanju jedan veoma efikasan uređaj koji koristi toplotnu energiju Sunca iz spektra infracrvenog zračenja i pretvara je u toplotnu i električnu energiju za grejanje i hlađenje.

Uređaj je, dodaje, multifunkiconalan, a pre svega može da se koristi u sistemima daljinskog ili etažnog grejanja ako je postavljen uz kuću.

- Trenutno smo u pregovorima sa kolegama sa Arhitektonskog fakulteta koji bi uradili projekat pametne kuće koja bi u sebi imala integrisane elemente za akumulaciju toplote - kaže Rodić.

Uređaj bi, dodaje, mogao da obezbedi energiju koja može cele godine da greje površinu od 55 do 60 m2, bez upotrebe drugih energenata, ako se odgovarajuće toplotno skladište uradi u temelju zgrade. Bio bi, navodi, koristan i u preradi hrane, mleka, mesa, u farmaceutskoj industriji i dodaje da je u saradnji sa inovatorom Kovačevićem razvijen laboratorijski prototip prečnika jednog metra koji može dalje da se unapredi.

... LINK
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.065
Lokacija
Apatin
Programer iz Negotina koji je digitalizovao srpsko stočarstvo -- izvor dsi.rs

[h=3]Kako Farmia funkcioniše danas? Koliko je Srbija bila zainteresovana za ovu platformu od njenog nastanka? [/h] Mi smo u početku ciljali na stanovništvo koje tradicionalno ne koristi tehnologiju, možda je se i plaši. To su skeptični ljudi, bezbroj puta prevareni, a odjednom im se nudi jedan novi, online sistem, kome bi trebalo da veruju na reč. To im je promenilo kompletno poimanje trgovine, i naravno da su prvo bežali od toga, ali ne svi. Najbolji marketing na selu je bio i ostao onaj „od usta do usta“, i bilo je dovoljno samo par farmera koji su proširili priču o svojim uspešnim pregovorima sa, recimo, klanicom, da bi poverenje bilo zadobijeno.
Kada je broj poziva dnevno premašio stotinu, morali smo da otvorimo platformu za sve, i prilagodimo je prosečnom korisniku koji nije vičan kompjuterima, ali se zadivljujuće snalazi na telefonu. Dalje je sve bilo na našoj inicijativi i želji da edukujemo na svim poljima, shvativši da je u tome ključ uspeha.
[h=3]Koliko rešenje za opstanak sela zavisi od države, a koliko od ljudi? [/h] U ovoj oblasti situacija jeste dosta komplikovana, i uvideli smo pre svega koliko je tržište netransparentno. Nije tako lako kupiti životinju, imate veliki broj malih i srednjih farmera koji se teško povezuju, imaju samo stočne pijace, nemaju više ni zadruge kao institucije, trgovci kao posrednici uzimaju ogroman udeo, a tu je naravno i logistički pakao.
Ipak, ja iskreno verujem da ljudi moraju da prestanu da krive državu za sve. Oni su pravili dobre ili loše odluke u svom biznisu. Država, naravno, može i mora da pomogne tako što neće dopustiti velikim kompanijama da manipulišu tržištem, ali suština je u volji za rešavanjem problema i prihvatanjem novih izbora u pravom trenutku, kao što je onaj koji smo mi ponudili.
Tehnologija nudi nove izbore apsolutno svuda, u svakoj grani privrede mogu se videti kompanije koje pokušavaju da budu inovativne. Negde je to u ranoj fazi, negde je to postala norma, ali čak i u Srbiji mi je teško da nađem delatnost gde neko ne radi ozbiljno na digitalizaciji.

... LINK
Evo jednog interesantnog iskustva.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.065
Lokacija
Apatin
Srpski Agremo uzeo 600.000$ investiciju od SC Venturesa i Startlabsa --- izvor startit.rs

Domaća kompanija Agremo, tvorac platforme koja koristi moderne tehnologije kako bi omogućila daljinsko osmatranje i analizu poljoprivrednih dobara, dobila je je investiciju u visini od 600.000 dolara. Glavni investitor je South Central Ventures, a pored njih učestvovao je i StartLabs. Cilj investicije je da se Agremu omogući da i dalje razvija svoj tim i svoju bazu klijenata u različitim regijama širom sveta.


Agremo je softverska platforma za poljoprivredne proizvođače i uzgajivače i svakoga ko se bavi zdravljem zemlje i useva. Agremo koristi dronove kako bi se dobile slike iz vazduha koje se analiziraju. Korišćenjem veštačke inteligencije, mašinskog učenja i računarskog vida (eng. computer vision) stvara se “mozak” koji pomaže u boljem rukovođenju usevima.


Za preko 100 vrsta biljaka u svim fazama rasta moguće je da: saznaju broj biljaka, otkriju bolesti, probleme sa štetočinama i korovom, prepoznaju da li postoji deficit vode, odrede nivo cvetanja i još mnogo toga. Platforma je kompatibilna sa bilo kojim tipom opreme, uključujući sve komercijalne bespilotne letelice i senzore (RGB, NIR, multispektralne itd.), kao i podatke prikupljene od satelita.

... LINK
 
Poslednja izmena:

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.065
Lokacija
Apatin
Evo jednog dobrog teksta

Upoznajte najinovativnije poljoprivredne startape Srbije i glasajte za svog omiljenog finalistu

  1. NSoilab – Ova inovacija predstavlja mikrobno đubrivo sa naprednom formulacijom zasnovanom na biopolimerima, koja podstiče rast biljaka i zaštitu od patogena na ekološki održiv način u cilju podsticanja proizvodnje visokokvalitetne zdrave hrane.
  2. Phy2TRACE razvija platformu za upravljanje podacima za praćenje porekla u industriji hrane, prirodne medicine i kozmetike. Spajajući ove podatke sa stvarima u trgovini, na ambalaži i onlajn, svi možemo otkriti poreklo, putovanje i uticaj proizvoda koje kupujemo ili konzumiramo.
  3. AgroCams – Sistem kamera AgroCams omogućava poljoprivrednim prskalicama da prskaju samo korov i prepolovi upotrebu herbicida. Za razliku od skupog rešenja na tržištu, ovaj proizvod je jednostavno uradi-sam rešenje koju svaki farmer može ugraditi.
  4. B-FRESH – Rešava problem brzog truljenja i kvarenja svežeg voća i povrća radi smanjenja otpada hrane. Proizvode sprej koji se može raspršiti na bilo koji materijal za pakovanje, kao što je papir, karton, plastika, drvo, itd. Takav formirani premaz sprečava truljenje sveže hrane.
  5. Humanless Agriculture Technologies (Hagtec) – razvija rešenja za prediktivnu analizu u poljoprivredi. Projekat Android/iOS app “Dr Agro” omogućava farmerima da automatski detektuju korove, bolesti i insekte i na bazi computer vision/deep learning tehnologije automatski izabere proizvode koji rešavaju te probleme, uz povezivanje sa distributerima istih.
  6. Coffee Fit – Izrađuje proizvod na bazi kafe koji se primenjuje kao dodatak za poboljšane performanse stočne hrane. Prikupljaju i obrađuju istrošene kafene ostatke koji uglavnom završavaju na deponijama, obrađuju ih i prozvode potpuno nov i prirodan bio-proizvod.
  7. Atfield Technologies – Pruža alat koji smanjuje rizike i štedi vreme tako što menadžerima vinograda daje proverene hiper lokalne vinogradarske podatke.
  8. MapMyApple je digitalni agronom na zahtev. Pomaže malim i srednjim proizvođačima jabuka da imaju zdrav voćnjak i zdrave plodove.


Pozivamo vas da budete deo ovog događaja, uživo čujete šta ovi timovi imaju da vam kažu i podržite vaše favorite!
 

Arkadije

Član
Učlanjen(a)
11 Jul 2010
Poruka
2.953
Lokacija
Neuzina
Cekao sam da vidim kako ce izgledati AgroCams,mada jos uvek je to mnogo skupo za sve manje pa i srednje farmere,samo zadruge i slicni bi mogli priustiti ovako nesto.Mnogo jeftiniji od konkurencije,koji su nenormalno skupi,ja nzm ni kod ono uopste koristi,ali i dalje skupo za nas.
 
Vrh