Sprekelia formosissima

Djukic

Član
Učlanjen(a)
8 Mar 2010
Poruka
38

Ovo je jedna lukovičasta vrsta iz roda amarilisa, poreklom je iz Meksika i Gvatemale, a za razliku od amarilisa ima pojedinačne cvetove na cvetnim stablima.
Sadnja lukovica sprekelije je ista kao kod amarilisa, odnosno da deo lukovice bude iznad površine zemlje u saksiji. Dok lukovice amarilisa da bi cvetale traže poseban tretman, odnosno skladištenje lukovica u toku zime prvo na hladnom i tamnom mestu, pa na toplom i tamnom mestu kako bi se inicirao rast začetaka cvetnih pupoljaka, lukovice Sprekelije se zimi čuvaju u umereno toploj prostoriji, a u proleće se lukovice sade i saksije se izlažu nekoliko dana direktnom suncu kako bi se inicirao rast cvetnih stabala. Lukovice sprekelije daju mnogo mladih lukovica koje izbijaju oko matične biljke, a njima treba period od 3-4 godine kako bi procvetale. Velike lukovice formiraju 2-3 cvetne stapke, dok manje samo po jednu. Sprekelije se mogu ukrštati sa Hippeastrumima (amarilisi).
Ja ove lukovice nakon cvetanja sadim u baštu, kao i amarilise, dok mlade lukovice direktno sadim u baštu.

ovo su slike mojih sprekelija od prošle godine.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.205
Lokacija
Apatin
Da ovo me je zaniteresovalo iz razloga jer se kod nas ova biljka naziva po prvoj rreči u latinskom nazivu. To jeste narodno ime joj je Sprekelija. :D

Ovo inače na ovim prostorima nije baš običaj, velika većina biljaka ima neke jednostavnije nazive.

U svakom slučaju jako lep cvet ima ova biljka, a izgleda da nije ni preterano zahtena kad može u baštu preko leta.
 

Djukic

Član
Učlanjen(a)
8 Mar 2010
Poruka
38
Uglavnom biljke koje su ređe na našim prostorima nemaju domaće nazive, verovatno je to slučaj i sa ovom biljkom. Negde sam čitao da je nazivaju krstom Svetog Jovana ili nešto slično, navodno vezano za krstaške ratove, mada mi je čudno pošto je poreklom iz Meksika.
Kod mene su lukovice prošle godine dale po desetak mladih lukovica, a sada samo treba čekati da ojačaju i cvetaju.
 
Vrh