Sporedni proizvodi prehrambene idustrije u ishrani ovaca

milossoumi

Novajlija
Učlanjen(a)
27 Jan 2012
Poruka
878
Lokacija
kragujevac-golocelo
U ishrani preživara se koriste sporedni proizvodi mlinske industrije,industrije ulja,šećera,skroba,alkohola i vrenja.Prateći proizvodi mlinske industrije su svakako važna hraniva u ishrani preživara,a to su pšenične mekinje i stočno brašno.To su hraniva sa malim procentom sirovih proteina (12-15%),sirove celuloze (do 11%) i fitinski vezanog fosfora (preko 1,2).Pčenične mekinje se tradicionalno koriste u ishrani krava po teljenju.Pšenično stočno brašno sastoji se od raznih produkata procesa mlevenja zrna pšenice. Prateći proizvodi industrije ulja se dobijaju nakon izdvajanja ulja iz različitih hraniva kao što su:suncokret,soja,uljana repica,bundevino seme,lan,konoplja,mak,susam itd.Odlikuju se visokim sadržajem proteina, a zbog većeg % vlage su veoma kvarljiva hraniva.U zavisnosti od postupka prerade ovi proizvodi se nazivaju pogače ili sačme.Osnovna razlika između njih je u procentu zaostalog ulja koji je veći kod pogača nego kod sačmi.Kao najvažnija hraniva iz ove grupe su sačme soje i suncokreta..Sačma soje je visoko proteinsko hranivo koje se koristi u koncentratnom delu obroka za sve domaće životinje.Sačma suncokreta se isto može davati bez ograničenja kao i sojina sačma ali je najbolje davati u smeši koncentrata,jer pri njenom odvojenom davanju krave odbijaju da je konzumiranju.Sačma uljane repice se ređe daje i u manjim količinama, zbog zastupljenosti glikozida. Prateći proizvodi šećerana su svakako velike količine sirovih rezanaca šećerne repe koji se mogu koristiti u svežem stanju, silirani ili osušeni.Kristalizacijom iz difuznog soka se izdvaja saharoza,nakon čega zaostaje melasa.Svi ovi sporedni proizvodi su energetska hraniva sa malim sadržajem proteina.Suvi repini rezanci su po hranljivoj vrednosti slični prekrupi kukuruza.Melasa se koristi kao vezivno sredstvo kod proizvodnje peletirane hrane. Prateći proizvodi industrije skroba.U cilju proizvodnje skroba najčešće se koriste kukuruz i krompir.Kao prateći proizvodi su klice,gluten i mekinje.Kukuruzni gluten ima visok sadržaj proteina (preko 50%),visoke nerazgradivosti.Ovo hranivo ne treba da bude zastupljeno u obroku sa više od 2 kg jer se javljaju problemi u konzumiranju. Prateći proizvodi industrije vrenja i alkohola. Iz industrije vrenja (pivska industrija) kao prateći proizvodi ostaju pivski trop,ječmene sladne klice i pivski kvasac.Pivski trop se koristi uglavnom u svežem stanju a sladne klice i pivski kvasac kao osušena hraniva.Pivski kvasac sadrži preko 50% proteina visoke biološke vrednosti.Iz industrije alkohola ostaju džibre i komine koje su sa visokim sadržajem vlage i niskom hranljivom vrednošću. Hraniva životinjskog porekla. Ova hraniva su od 2001 godine zabranjena u zemljama sa razvijenim stočarstvom zbog prenošenja bolesti ,,ludih krava“, jedino se koriste mleko i surutka u prahu, kazein i laktoalbumin.
 

butros

Član
Učlanjen(a)
12 Jan 2011
Poruka
56
Lokacija
resnik,kragujevac
Pivarski trebelj ili repin rezanac u ishrani koza i ovaca

Moze li neko da mi ukaze na prednosti i mane u ishrani koza i ovaca trebeljom i repinim rezancem.Sta je bolje a sta je ekonomicnije.
 

ćika ruja

Novajlija
Učlanjen(a)
25 Okt 2016
Poruka
3
Lokacija
zrenjanin
Nov sam na forumu, a vidim da je davno pisano na ovu temu, neznajući gde da postavim odlučih ovde. O čemu se radi - tražeći na netu šta se sve koristi u svetu od hrane za preživare (u mom slučaju ovce) naletim na kalkulator http://beefandlamb.ahdb.org.uk/returns/tools/beef-ration-calculator/ . Meni se učinio zanimljiv kao stočaru u pokušaju. Neke pojmove hrane ne razumem prevode ili nisam čuo za to u svom životu. Zamolio bih voljne ljude na forumu da daju ocenu ovog kalkularora - da li su cene koliko toliko u paritetu orijentaciono sa određenom hranom u okruženju i da li su odnosi suve materije i proteina,skroba,masti,svarljivih proteina i ostalih parametara koliko toliko tačni da se početnik kao ja na to oslonim.
 
Vrh