Sorte jagoda

Pozdrav svima da li neko ima iskustva sa sortama Yoli i Erisa, ja sam dosada sadio samo sortu ASIA. Hvala.

Yoli sam prije par dana jeo i super je jagoda po okusu , mirisu i krupnoci , a erisa ne znam koja je , ja sam imao Quen elisu , to je jako rodna ali je onako svjetlo crveno narandzaste boje i okruglasta je i malo kiselkasta po okusu , meni je osobno super ali kupci ju bas nisu voljeli pa sam odustao od nje , i ima veoma veoma veoma bujnu lisnu masu , teska za zastitu zbog te tolike lisne mase.
 
Ja imam queen elisu,nema bas bujnu lisnu masu,vise ima jako krupne listove i drska listova je izuzetno visoka,sigurno ide u vis jedno 20-30 cm.Meni je rodna jagoda,izuzetne krupnoce.
 
Roxana...
aqe6u4ud.jpg
 
Kod mene su prvi plodovi roxane bili slicnog oblika kao kod radashina. Od prilike prva jagoda koja sazri na sadnici je takva, a kasnije su sve manje i normalnog oblika
 
Da li neko ima iskustva sa sortama flair i dely? Naime kako sam nacuo da je flair holandska sorta i da stize cak 7 dana pre kleri. A za dely nemam nikakvu informaciju samo sam nasao na nekom hrvatskom sajtu karakteristike i cinimi se da nije losa.
 
Za mene je džoli ili joli naj najjagod krupna ukusna podnosi transport visok prinos po zivicu

- - - - - - - - - -

a deli je industrijska sorta veoma krupna slatka ali brzo propada taj dan kad je beres trebao bi da je prodas jel sutradan nije nizasta

- - - - - - - - - -

losea oplodnja cvetova trebalo bi ici bor maks 2x na razmaku od 7 dana kad pcinje da pupi
 
Samo u prvoj berbi ima jedan procenat takvih, nikakav problem. Što se Joly tiče, odlična sorta, uz jednu veeeliku manu - laka je. Izmerite Joly i neku drugu sortu (može i Roxana) iste kalibraže i videćete o čemu govorim. Manju masu daje po živiću, a to je prilično bitno, zar ne (naročito ako imate veće površine)?
 
Ja ima jolly.jagoda je krupna tamnije crvena od elise,klerija,albe.Slatka kao med otporna sorta.E sad sto se tice tezine jeste laksa od svih sorti koje sam naveo ali ima i debeo razlog zasto je joll laksa.Kada i rasecem npr albu ona je unutra skroz vodenasta,a kod jolly je meso dosta suvlje nije vodenasta.Ja iskreno pre jolly sam imao albu i uzeo frigo zivice jolly 500 kom.cisto da vidim kakva je sorta da bih ove godine ocistio albu i sve turio jolly jer je dobra sorta.
 
Да ли у Бачкој може да роди сорта јагоде Регина?
 
Sledece godine u leto planiram da posadim oko 15000 kom. Vec sam odlucio da sadim Asiu sad samo razmisljam da li svih 15000 Asiu ili da iskombinujem sa jos nekom sortom. Ako neko moze da mi da neku preporuku.
 
Ja bi isao sa dve tri sorte i to iskombinujes po njihovom vremenu sazrevanja da ti svih 15000 ne stignu u isto vreme zbog berbe neko moje razmisljanje!
 
Pa ja sam vec razmisljao o kombinaciji Jolly i Asia ali ne znam u praksi koliko je vremenska razlika u zrenju ove dve sorte, koja je ranija?
Ja bi isao sa dve tri sorte i to iskombinujes po njihovom vremenu sazrevanja da ti svih 15000 ne stignu u isto vreme zbog berbe neko moje razmisljanje!

- - - - - - - - - -

Ja sam jos pre cetiri godine kupio 500kom. frigo sadnica Medene (Honeyoe) da bi malo naucio o uzgoju jagoda, medjutim ta sorta je po meni samo za kucne potrebe. Naime ja nisam imao problem sa plasmanom (doduse to je mala kolicina) jer se kupcima svidja njen izrazito jak miris ali problem je u tome sto ona vrlo tesko podnosi transport, ja sam recimo morao kasno popodne a ponekad i skoro po mraku da ih berem da bi sutra ujutru nosio na pijac u Petrovac. Samo zbog toga hocu da promenim sortu ali da ima bar slican miris i ukus kao Medena a cini mi se da su Jolly i Asia najpribliznije.

- - - - - - - - - -

Takodje me interesuje ako bih sadio Jolly i Asiu u jednoredu koliko su to bujne sorte i da li mogu da se sade na razmaku izmedju biljaka 20cm?
 
Pozdrav ljudi, posto sam nov u ovom poslu mozete li da mi pomognete oko odabira sorte? Planiram za pocetak da zasadim nekih 10-12 ari na otvorenom pa me zanima da li je bolje da zasadim 3-4 sorte ili da se baziram na jednu? I koje su po vama iskusnijima najbolje za pocetak? Hvala unapred!
 
Ja imam jolly veoma ukusna jagoda,dobro podnosi transport dosta se trazi za izvoz jer joj meso unutra suvo nije vodeno kao kod albe sto znaci da manje truli i dobra je za hladnjacu.Sad ne znam kada zri asia alo znam da jolly kasni za kleri i albom od 5 do 10 dana.
 
Nazad
Vrh