Solarno navodnavanje

Planiram navodnjavanje za 14.5 kj ratarskih kultura solarnim sistemom i kpk trake. Da li neko koristi ovakav sistem moze li preneti neko iskustvo sa terena.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ima na putu između Begeča i Gložana na jednoj njivi instaliran solarni sistem pre možda 5-10 godina. Retko su ga koristili, a vidim da sada zova raste iz njega 😂 Verujem da nemaju dovoljan kapacitet pa su ga batalili. Uglavnom dizel agregatima navodnjavaju.

Jedna ispravka, vezano za to sto ste pricali o podzemnim vodama, upotrebljavate izraz podzemne vode i u istu grupu stavljate vode do 20-30m dubine i one podzemne rezervoare na vecim dubinama, velika je razlika kako nastaju i kako se odrzava njihov nivo, nemojte pricati napamet i iznositi ne proverene informacije. Na nivo prvog sloja podzemnih voda do dubina cca 30ak metara iskljucivo imaju uticaj reke i kanali kao i godisnje padavine, znaci povrsinske vode, padom vodostaja reka vrlo brzo opada i njihov nivo. Konkretno, ono sto znam, uticaj nivoa Dunava na primer na Savu je skroz do Šapca, pa tako i na nivo podzemnih voda. Najveci uticaj na pad nivoa podzemnih voda ima onaj seljak sto zaliva useve i poji stoku, pravi hranu, a ne onih par hiljada privatnih bazena za razonodu samo na Fruskoj gori i ko zna koliko u Srbiji. A o ekspanziji samousluznih autoperionica ne vredi ni pricati.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
ja ima bunar vec 25 god i nivo vode je uvek slican +- 1 metar gore dole dubna 1 sloja vodei je 80 met i evo sad zadnje 2god radim sa dc pumpom 1,5kw i 6 panela i mogureci fantasticna stvar to sto sam ulozio evo vec posle 2 godmise isplatilo a o ekonomicnosti i dobijenom vremenu da ni nepricam

Daj malo više podataka,kakva je to pumpa,dubinska ili povrsinska? Kako funkcionise sistem,pretpostavljam da je kpk?

pumpa 1.5 kw moze dati do 9000lit za sat.trenutno tera oko 1800-1900 met od jednom 6lit trake kpk,,,,pumpa je potapajuca spustena na 35 met radim paradajz ,radim bez akumulatora,,nisu mi potrebni za moje potrebe ide direktno kad je vedro nebo bez oblacka sistem radi na nekih 120-130v oko 9A i 1000w tolko mi vuce pumpa kroz kontroler ...kad se pojavi oblak ona sama staje i cim oblak nestane automacki se ukljuci ,u podne odem okrenem malo panele da bolje prate sunce i predvece pokupim kuci,,,jer su paneli na autoprikolici,to sam ja sam meni sistem konstruiso jer preko firmi koje se time bave bilo bi mi3x skuplje ,,a i sa subvencijama 2x skuplje,imam 1 takvu pumpu u rezervi jer sam kupio odma 2 nisu bile skupe oko 800 eu....ako nekom treba mogu mu prodati zajedno pumpa i kontroler ....sto se tice povrsine zalivanja to zavisi koje trake se koriste ako bi iso trakama 3,5-4lit mogo bi otprilike 1 kj odjednom za ostalo moze u p.p

Nazad
Vrh