Soja 2026

Ove godine je išlo po 200 dinara tako prljavog sa njive bez selektora i ti zajebancija
ko je toliko davao ako nije tajna?

ovde je 120*130din max i to dobar sto bi se reklo mora da bude,onako kako mak moze i da bude kad se ovrse

moezemo posle i privatno(PP) znam ko je nosio da mu selektiraju(ociste) pa je opet+ toga opet kaze zadovoljan za ovu godinu i to poprilicno

Od sledece godine pojacavam soju smanjujem kukuruz. Na odnos prinosa od 2.5-3 :1 u korist kukuruza, kukuruz se ne isplati sejati.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kod mene obrnuto, kukuruz je gotov odavno, soja je ok, i sad bi joj znacila kisa. Sa 3t/kj kukuruza i 1t/kj soje, vise mi se isplati proizvodnja soje nego kukuruza.

Na soju mogu reagovati da ne pukne, a na kukuruz ne mogu. Onaj svetski rekorder Harell je sve covek lepo objasnio samo se niko nije obazirao na to, niti procitao sta je u stvari covek uradio.

Super zapazanje, probaj, zalivaj je, nece ti dati taj rod. Pogledaj kakvo je njegovo zemljiste a kakvo je tvoje i onda kreni od njegovih analiza kako je dosao do tog prinosa, sta je pratio i sta je primenjivao i zbog cega. Tek onda ces shvatiti da pogresno proizvodis soju bilo u suvom ratarenju bilo u zalivu. Sve je javno dostupno, kucaj na guglu. Proslo je par godina od onda, tek sad su veliki strucnjaci izgleda “prihvatili” da je Harell bio u pravu.

Ljudi svasta snivaju.
Klima u USA je sasvim nesto drugo od Evrope. Tamo nema 45 C ni dana u podrucju gde se seje soja, a imaju padavina 2x vise.
Ja zaista volim soju i lepo se moglo zaraditi od nje, ali treba biti realan.
Soja ce jos jedino opstati neko vreme u teskim ritovima oko Dunava kao sto je recimo Vajska, Bodjani, Novo Selo.
Njoj je pored kise potrebna i rosa do podne, a to nemamo vise.
Zelim svu srecu ljudima koji ce nastaviti da je seju, al ja definitivno prestajem sa tim sportom.

И код нас је ове године последња година у дружењу са њом, док је трајало било је лепо и било је лепе зараде од исте када је солдно родила...Али као што паор каже, крај енде превелик ризик, мада ако овако настави и са другим лултурама ће бити огроман проблем, али отом потом у вези њих.....

Moja soja je izgledala vrhunski do polovine jula, kasnije nisam obilazio njive i kad sam pre nedelju dana otišao da je vidim ona je već bila mrtva. Slika je od pre 7 dana, u levom kraju je komšijska soja koja je još bila relativno zelena dok je moja bila skroz suva sa sve jednim listom na stabljici. Znači nije se osušila zrenjem već infarktom. Sorta je Tribor, ne znam sortu komšijske soje (mislim Kraljica ali nisam siguran, pitaću ga kad ga vidim), ali su sejane istovremeno...

Ovo je definitivno poslednja godina da je imam posejano. Žao mi je soje, volim tu kulturu i bilo je ranije i lepih prinosa (baš na ovoj njivi sam 2018. imao 2850 kg/kj), ali sad već dugi niz godina ne može da prebaci ni tonu, uglavnom je ispod pola tone po jutru. Prosto ne može više da se nosi sa ovim temperaturama i sušom.

Ima li barem nesto u mahunama?

Isto i ovde osim bas pored Save. Na to sve ,kod mene se zadnjih godina sve vise pojavljuje susenje cijele biljke ,pojedinih , bez krugova. Znaci jedna osusena pa 5 ,10 normalnih i tako . Navodno neka bolest korjena iz zemlje..

Ta bolest se zove nedostatak padavina.
Nisam video ni na jednoj parceli pod Validusom da ima napast grinja.
Isti slucaj i kod mene na vise parcela.
Na svim parcelama gde nisu ravne ko tepsija dolazi do susenja biljke u malo bregastom kraju dok u dolini jos se drzi, pitanje jos koliko.

Кажу да се то дешава тамо где се зец попишао ту се соја суши као да јој нешто прегризе корен. У ствари ради се о мокраћних киселинама које зец лучи кад једе младу соју,тада стално мокри због превише калцијума које садржи лист соје и уједно се понаша као диуретик.

Nazad
Vrh