Soja 2026

Dal da oprscem deo njive gde imam sumu cicka desikantom, da bude lakse za kombajn? Soji ne treba ni za sta

Gledam i zanimljivo mi je koliko se malo pise u ovoj temi sto je razumno jer je posejana soja na mnogo manjim kolicinama u odnosu na proslih godina.
Jedan podatak, ove godine tema ima samo 17 stranica do sad, prosle godine 49 a ranije je bilo daleko preko 100 postova godisnje!

Inace soja iz ranijeg roka setve dobila zuticu a tu bolest i nije bas tako jednostavno preboleti.
Validus koja je kasnija sorta i posejana krajem Aprila i pocetkom Maja jos se drzi ali jauce za kisom koje nema na vidiku.
Iako ima mahuna u donjim spratovima pa do pola i zrna jos uvek se tretira kao zelena trava bez kise.
Ne pise se soji nimalo dobro u nasem regionu!

Dobro je da ima i ovih 17 stranica, verovatno ce sledece godine biti taj broj jednocifren. Soju u narednim godinama ce biti retkost videti na parcelama.
Steta za ovu godinu sve je bilo savrseno do polovine jula a posle toga ... Em sto su cene zitarica i uljarica ocajne, da bar mozemo prinose da ostvarimo pa bi nekako prezivljavali. Neka nam je bog u pomoci.

Sa sojkom se pozdravljamo, verovatno za stalno. Nema vise svrhe sejati je i najpametniji su bili oni koji je nisu ni posejali.
Soja se seli severno od nas u Poljsku, Cesku, Slovacku, Nemacku... Ukrajina ima idealne uslove tamo gde nema rata i mi tu vise nismo konkurentni. Evropa sve vise uvodi gmo soju kao sasvim prihvatljivu i tu onda tek niamo konkurentni sa ovima preko bare.
Dakle kraj. Poslednji nek ugasi svetlo u ovoj temi.

Moja soja je izgledala vrhunski do polovine jula, kasnije nisam obilazio njive i kad sam pre nedelju dana otišao da je vidim ona je već bila mrtva. Slika je od pre 7 dana, u levom kraju je komšijska soja koja je još bila relativno zelena dok je moja bila skroz suva sa sve jednim listom na stabljici. Znači nije se osušila zrenjem već infarktom. Sorta je Tribor, ne znam sortu komšijske soje (mislim Kraljica ali nisam siguran, pitaću ga kad ga vidim), ali su sejane istovremeno...

Ovo je definitivno poslednja godina da je imam posejano. Žao mi je soje, volim tu kulturu i bilo je ranije i lepih prinosa (baš na ovoj njivi sam 2018. imao 2850 kg/kj), ali sad već dugi niz godina ne može da prebaci ni tonu, uglavnom je ispod pola tone po jutru. Prosto ne može više da se nosi sa ovim temperaturama i sušom.

Poslednja izmena:
Bojim se da ni sa kukuruzom nećemo bolje proći-prolaziti, ne znam koja nam je dalja alternativa!

Nazad
Vrh