Lepa soja!
Što se tiče moje soje, večeras sam bio da je vidim, nije loša, nije baš kao sa ovog snimka ali ja sam zadovoljan. Hteo sam da podelim iskustvo sa prskanjem uskolisnih korova u soji ove i prošle godine.
Prošle godine sam soju imao na novoj arendi, ispostavilo se da je prilično usudančena njiva i prskao sam sa Kletodimom 240gr/l u dozi od 1,1 l/ha. I nije baš najbolje uspelo prskanje. Jeste zaustavilo sirak, on se osušio ali je kasnije u manjoj meri retrovegetirao što je manje bitno jer takvog nije bilo puno i nije bio konkurencija soji. Mnogo bitnije je da očigledno nije bio uništen rizom što sam video ove godine. Ove godine mi je na toj njivi kukuruz, naravno u kukuruzu nisam mogao da ga suzbijem i sad me je prilično sramota da nekom kažem da ja radim tu njivu kad sirak izviruje iznad kukuruza... Još prošle godine sam za neuspeh prskanja okrivio špartanje jer sam posle prskanja širokolisnih korova prvo ošpartao njivu pa onda čekao da isečeni sirak ponovo nabuja. I dok je između redova sirak ponovo krenuo onaj u redovima je već bio prematorio i ja sam mislio da je to razlog neuspelog prskanja.
Ove godine sam špartanje izostavio dok ne završim sa suzbijanjem sirka. Međutim sirak je izbeleo posle Klomazona iz širokolisne kombinacije i trebalo mu je tri nedelje da ponovo povrati zelenu boju. Taj izbeleli sirak nije ni na šta ličio ali je i takav nastavio sa rastom, usporenim ali ipak je rastao. Kad je povratio boju i po mom mišljenju bio spreman da usvaja hemiju, već je jedno 5-10% sirka izbacilo metlicu. Znači opet je prerastao, ali nisam smeo ranije da ga prskam jer sam se bojao da onako beo neće usvajati hemiju. Imao sam spremljeno Kletodima 240 gr/l, 1,25 l/ha, i zbog prognoze naprasno reših da ga prskam u jednu nedelju kad su bile zatvorene prodavnice pa nisam mogao da dokupim litru dve i pojačam dozu. Prskanje je uspelo solidno, ali nisam baš 100% zadovoljan jer nikako da se u potpunosti osuši sirak u oazama gde je bio najgušći. Doduše i na tim mestima kad iščupam metlicu ona je na mestu prekida crna i mrtva, ali sumnjam da je rizom rekao pa pa kad nadzemni deo nije potpuna slama. Uvratine sam duplirao i u njima je sirak dezintegrisan u slamu, pa mi to govori da ili treba menjati aktivnu materiju ili još povećati dozu... Što se špartanja tiče, odlučio sam da ne ulazim više u soju, pa će ove godine biti neošpartana...