Soja 2026

Dali su grinje u pitanju ili neka hemija od komšijske njive. Juče video parcelu od oko 5 kJ cela dobila od nanošenja hemije iz kasno prskanog kukuruza. Sigurno je prskanog po jakom vetru.

Nema tu komsija,tj ima sa jedne uze strane ali je psenica,nije prskana u skorije vreme ,sem fungicidom.Parcela je okruzena vodom i zbunjem.Tu do vode bas nema grinja,kontam rosa ,nzm sta drugo.

Da li moze da dodje do kovrdzanja lista od jace doze klomazona i bentazona?
Soja radjena na crno sa metribuzinom a kasnije u trecoj trolisci sa 0.25L Rampe, 2.5L Bentazona i 8g Okvira po ha.

Na papir sam ih video,nisam se setio telefona dobra ideja.
@Opg Hobi To su parcele blizu vode gde se jedino i seje soja kod nas u ataru da bi imala neki prinos,a ja nemam takvih mnogo,i zato ide soja svake druge-trece godine,rotiram je sa psenicom,suncokretom.Razmisljao sam da je izbacim i vratim kukuruz na te njive,nije bio dugo godina,ne volim ga ali cu izgleda morati malo pauzirati sa njom.

Na papir sam ih video,nisam se setio telefona dobra ideja.
@Opg Hobi To su parcele blizu vode gde se jedino i seje soja kod nas u ataru da bi imala neki prinos,a ja nemam takvih mnogo,i zato ide soja svake druge-trece godine,rotiram je sa psenicom,suncokretom.Razmisljao sam da je izbacim i vratim kukuruz na te njive,nije bio dugo godina,ne volim ga ali cu izgleda morati malo pauzirati sa njom.
tako i kod nas druze.donji deo atar pre uvek voda lezala celu godinu a zadnjih preko 15g vrtili samo jecam soju svi.nema sta nismo probavali za grinje.izbacili je na par godina i evo tu je soja vrh.takvu u ovo vreme nisam imao od 2015.a grinjama ni traga.drugari koji idalje vrte soju jecam isto grinje i ove godine na milion

Što se tiče kovrdžanja lista soje, jedan od uzroka je druga hemija a ponajviše dikamba koja se koristi podosta i na nju je jako preosetljiva, ove proleći je bilo dosta vetrova i drift usled velikog pritiska vetar je u stanju da odnese i po nekoliko stotina metara i tu gde se spusti ta neznatna količina hemije ostaje na listu biljke i pošto je suvo biljka nemože tog trenutka da ga usvoji ali ako kiša padne posle nekoliko dana ili bude jutarnje rose soja odmah odreaguje i dolazi do šoka.Više puta sam doživeo da okolo nema nigde kukuruza i onda odjednom se posle neke kiše deo parcele šokira a neretko i cela.Koliko puta sam video kad se kasno uveče prska kad nema vetra ni daška a hemija (isparenje) u vidu neke sumaglice pliva i to se oseti u vazduhu i tako pliva dok se vlaga nespusti pa i ta hemija padne na nečiji usev.To su neka moja zapažanja dok sam sejao soju.

Nazad
Vrh