Soja 2022

Da li je imao tko es palador ove sezone da uporedi sa nekim drugim sortama ?

Kod nas se Palador isto pokazao solidno.Wendy je ubedljivo bila najbolja proteklih godina ali zato ove godine je usrala motku.Mnogi ce odustati od nje a i generalno od soje.

Juce smo vrsili soju ,kao i prethodnih godina sam ekstra zadovoljan sa Wendy .. Koliko je bila teska godina za soju ,ja sam prezadovoljan rodom:)

20221028-154942.jpg

Ove godine posejao Wendy na 2kj malo za promenu(do sada sam sejao Savu). Juče skinuta 1800 kg na 2kj. ja sam zadovoljan sa obzirom da su Save ljudi skidali 500-600 kg po kj. Mada me ova Wendy napatila, nikako da sazri tamo vamo pa je zalila ona kisa pocetkom septembra te je retrovegetirala pa je prskana desikantom. Toliko zezanja i kidanja zivaca da li se isplatilo i ne znam bas al idemo opet sledece godine novi krug mozda nas godina bolje posluzi.

Poslato sa JAT-L29 pomoću Tapatoka

Nasao sam Reglon za 15000 5 litara u Šidu.
I uzeo zadnji kanister.
A za Affiniti lazu ko kerovi.
Treba mu 10 tak dana i sa stavom je kilav.
Reglon nosi sve redom ko total...
Danas poprskano prenecu vam kako radi.
Hvala ljudima koji su podelili svoja iskustva...
Da sumiramo ovu ludu godinu sto se tice soje.
Reglon odradio posao , odneo sve korove ukljucujuci i kerece grozđe a soja ko se susila sti je bilo zeleno.
Malo preko 2 t po hektaru je prolazno vreme za sortu Rubin kod mene.
Na godinu plesemo tango sa suncokretom a sojka ostaje na 4-5 jutara cisto da ne zaboravimo staru ljubav...

Pre neku godinu sam imao Wendy, lepo rodila, mada je ta godina inače bila dobra za soju ali mi je džigare pojela, pa sam joj se zahvalio.
Dosta je što mi ukućani jedu džigeru, ne mora i ona.

Vidim po ataru da ima dosta ne pokošene soje. Šta će biti sa tom sojom,kada će se to uraditi kada ide loše vreme.

Mi smo u selu uspeli da završimo pre desetak dana, a kvalitet zrna je bio loš na nekim otkupnim mestima nisu hteli ni da prime.

Ja zadnje uslužno što sam skidao 21.10. bez i jedne travke u njima odbijali su do čak 10%,sorte Wendi i Rubin stvarno su loše izgledale na oko sa trulim,buđavim,crnim i zelenim zrnima,vlage do 15% prinosi oko 400 kg/kj,ma užas...
Imam još oko 15 jutara uslužno,videćemo kad će moći da se skidaju i kakve će te biti.

Ja sam jedan od tih.Ove godine 11,5kj pod Vendi i jos nista nije skinuto.Vlaga nenormalna ide i preko 25% zbog konstantne magle i rose. Sto je najgore to mi je sva zemlja i nauk da nikad vise ne sejem jednu kulturu, a sa Vendi se oprastam ove godine. Živce mi pokida.Najverovatnije da je necu moci ni prodati takvu nego cu je morati razvlaciti po supama i susiti, a mozda i selektirati. Katastrofa.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Drugar preključe zakosio, 32% vlage. I kod nas ima u ataru još soje, što retrovegetacije što kasnije setve. S obzirom da smo kosili i u decembru, nije problem da sačekamo još koji dan da se ovremeni. Treba joj vetra a sunca ako bude..

Nije problem do sorte, budi siguran!
Godina je bila problematicna i svaka sorta je pukla osim na nekim parcelama do nekih kanala i reka, a ovakvi slucajevi su na samo nekih 10% bar sto se tice naseg regiona.
Prinosi kod nas u 90% slucajeva su od 300 - 600 kg/kj dok na jednoj parceli koja je isto pokisla kao i ostale rodilo 2 t/kj ali te parcele su izuzetak i tu nikad soja ne podbaci!

Da se malo nasalimo u ovo tesko vreme....

Navodnjavana parcela na okucnici od nekih 7-8 ari.
Gorstak
Setva 14.04.2022.
Visina 160cm
Prve mahune na visini od 20-25cm
Mogucnost hodanja izmedju izmedju redova: NE

Agrotehnika
Mineralno djubrivo 0 kg
Posle setve bunarska voda, zatim vestacka kisa, izmedju prve i trece troliske opet vestacka kisa, zatim u kasnijim fazama porasta, dobio je opet kisu iz mog bunara. Nekada predvece je dobio malo orosavanje da lepse spava u toku noci.

https://postimages.org/]

[/URL][/URL]
1.jpg
[/URL]

[/URL][/URL]
2.jpg
[/URL]

[/URL][/URL]
3.jpg
[/URL]

[/URL][/URL]
4.jpg
[/URL]

[/URL][/URL]
5.jpg
[/URL]

[/URL][/URL]
7.jpg
[/URL][/url]
Secate li se ove moje navodnjavane soje na svega 7-8ari pored kuce?
Ponos i dika.
Ostalu soju sam skinuo poodavno, a ova koja je navodnjavana preko leta, pitanje je da li bih je ikada skinuo da nije potrajalo ovo miholjsko leto.
I kada sam uspeo da je skinem, kvalitet zrna uzasan.
Ne mozes joj ugoditi, pa to ti je.

Slikao sam najsuvlji deo njive inace je bila zelena u toj meri da je pri kraju kombajn zagusio te neke stansportere.

https://postimages.org/]

[/URL]
20221030-120213.jpg
[/URL]

[/URL]
20221030-150104.jpg
[/URL][/url]

Nazad
Vrh