Soja 2022

Rekoh ja,bice svasta do kraja...
IMG_20220831_1729460792.jpg
sorta

У суседној парцели соја је почела да "пуцкета" пре ове кише. Стабљика је сува и погде-где је понека махуна отворена.
Колико би могло да се чека са скидањем?
(Претпостављам што пре.)

To bi bilo lepo kad bih mogao u ponedeljak da vrsim,kod nas jos uvek rosi neka kisica napolju,sve je mokro.

Pa i posle desikacije se mora cekati da se biljka osusi i eto opet otvaranja, mada ovde je stabljika vec suva.
Mozda najpametnije skidati cim kombajn bude mogao da udje u njivu pa makar bila i veca vlaga. Sigurno ce manje odbiti na vlagu nego sto ce se prosuti po njivi.

Danas bio u soji. Ambrozije ko u prici. Dva puta prskali i onda rucno pocupali. 10 % ima je prije kise zavrsila svoje i sad cuti. Ne otvara se jer je mahuna skoro prazna. Ostatak se zeleni. Po mojoj procjeni minimum 20 dana jos.

Verovatno da su ti njive negde uz Savu ili Drinu cim se ona jos zeleni. Jer koliko sam video veliki deo Semberije je katastrofa.
Ambrozija ce joj sigurno umanjiti rod i otezati vrsaj ali moze opet fino baciti. I ja je imam u par njiva ali sam sam kriv jer sam pustio tatu da odradi prvo prskanje, sto je gospodin uredno izbegavao. Bukvalno za 10 dana koliko sam bio odsutan korovi su podivljali. Da je tad poprskano na vreme, 90% ambrozije bi bilo spaljeno...

Nisam ni blizu vode ali drzi se nekako. Kise nije dobila do sad ove poslednje sto su bile polovinom avgusta. Ma da usjevi su katastrofa kod nas kukuruza nema nista ako bude 2t po ha bice premija. A najjace mi je za ambroziju sto smo je rucno pocupali i vodili smo racuna sve da cupamo. Mislim da je samo do suse jer soja nije mogla sklopiti redove.

Nazad
Vrh