Soja 2017

Godinama sejemo,na 50cm ploče sa 72 rupe a na 70cm ploče sa 96 rupa i nikakav zupčanik nije menjan.

pozz svima.sejem prvi put soju ove godine.citam postove kolega pre svih onih koj ise godinama ponavljaju u temi o soji.treba mi savet,sejao bih na 70 cm a problem su tanjiri tj sa koliko rupa...od kolega sam dobio savete i 88 i 96 i 120.pa sam sad u dilemi tj u jos vecem neznanju.posto mi drugar seje nodetkom sa 4 reda nebi menjao zupcanik.unapred hvala

Mi smo do ove godine sejali na 70, a sad hoćemo da probamo na 50 pa sa kupio ploče sa 72 rupe, i verovatno ćemo sejati na 4,1 cm u redu.

Mislim da će ove godine biti poželjno sejanje na 70 cm sa 3,2 i na 50 cm sa 4,4razmaka.Po meni bi to bila dobitna kombinacija!

Predusevi nisu isti to stoji, ali u kisnoj godini kao prosla repa je predusev odlican, da kazem najbolji.

Ono sto mi rece visegodisnji agronom da je dobra, ali nista specijalno kao sto se prica i bas ovde licitira ciframa npr. 30% bolja od ostalih.

Sto bi jedan picousti covek rekao "ako padne kisa krajem jula" ima da bude dobitna kombinacija i rasipacem ko poseje.

Pa zato u ovoj drzavi i jeste ovako sto narod slabo pamti... a po svemu sudeci i ova ce biti slicna 2015-oj

sejem savu na 70cm trebalo bi da bude na 3cm tj 480 000 biljaka.rupe 4.5mm ali broj dilema...88, 96, 120. Ovakve tri varijante sam skapirao sa foruma.koje da nabavim... imam 120 sa dva reda

Vidi nodet (olt) sejalicu ako imaš, i ako seješ na 70 onda koristiš ploče sa 120 ili 100 rupa, da bio dobio zadovoljavajući razmak, a mislim da bi mogle i 88 rupa al bi dobio 3,2 ili 3,3 u redi, što je po mom mišljenju već možda malo i retko za soju, ali kažem to je samo moje mišljenje..

Ja sam skupio sejalicu ove godine na 50 cm (kupio još 2 baterije) i kupio ploče sa 72 rupe, i plan je da se seje na 4,1 u redu, sorta Apolo.

Soja i ako je malo ređa ona nadoknadi grananjem i boljom oplodnjom (više mahuna po stabli), bitno je da nema praznina tipa zrno od zrna preko 10-15cm, izbalansira ona to jako dobro, i sa 300000-350000 po ha biljaka relativno pravilno raspoređenih ona izgura redovan prinos (korovina je to).Što se tiče ploča sa dva reda rupa je problem što hoće da se zaglavi seme između ta dva reda pa bude kućičenje tojest bespotrebno trošenje semena i pregust sklop dok kod 88 rupa u redu hoće da bude problem da nemože da poređa semenke na ploču (propusti po koju rupu, neponese seme) ako je jako krupna soja tipa balkan, apolo, sava i druge ali je bolji raspored biljaka. Možda je bolje ići sa 84 rupe pošto sa tim može da iseje na 3,2cm zrno od zrna što je dovoljno za dobar sklop, pričam o setvi na 70cm.Ovo su moja zapažanja što neznači da je tako, ali no.

Da dodam
Kod ploča od 120 rupa ne treba dići skroz skidače kao što verujem većina radi
nego se podese tako da budu formirana dva reda lepo raspoređenog semena

Ja je sejem na 50-4,4 u redu vec godinama sa 120 rupa!
I pristalica sam toga da je mnogo bolje posejati soju malo redje i krajem Aprila pa cak i do 15 Maja!
Opcija koja je uvek donela odlicne rezultate!

Nazad
Vrh