nesto2
Član
Danas ovršio soju. Sorta Gorštak. 1.5kj, prinos 2280kg. Ima na dosta mesta miševi napravili kuršlus i nagomilali maune. Možda odem i pokupim to pa proteram kroz krunjač. Vlaga 12%, necistoca 2%
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Druze ja vise nikad necu baciti ni gram djubriva na soju.Ove godine sam isao sa 150kg 3x15 po kj pa se nisam ovajdio samo bezpotrebni trosak,a pogotovo na ove cene.Prosle godine bez djubra duplo veci prinos.Zavrsio sa sojom za ovu god. Nisam koristio u soji ove godine ni gram djubriva i najverovatnije nikad vise necu to ponoviti. Godinama sam koristio bar 100 kg/kj 3x16 pod brazdom ili 100 MAP-a u zadnje vreme. Prosecan prinos od 1450 kg/kj je uzasno nizak kojeg nisam imao od davne susne 2000 god. Sorta Trijumf. Balkanu sam dao sansu na 2kj jos ove god. i nikad vise. Koliko dobar zna biti u kisnim godinama u toliko je losiji u susnim. Sve u svemu tesim se time sto mi je ulaganje u soji bilo najmanje, od nekih 100 evra/kj i time sto je necu prodati sad, vec tek negde nakon nove god. ili na prolece, nadajuci se ceni od 55 din.
Braca moja tri jutra su pored kanala i bila zalivena letos na mojoj zemlji prva klasa zemlje i tu sam najmanji prinos imaoDokazano vise puta soja voli jake rose imam dve njive koje su u doljama i tamo se rose u letnjem periodu zadrzavaju malte ne do 10sati,prosle god na tim njivama sam imao 15meteri soje dok na ovim visljim terenima 7 ili 8 po kj.Od ove god cu na tim mestima sejati samo soju sake god.
Soja voli ritove, dolje i sva ostala mesta gde se voda najduze zadrzava. Ne mislim da lezi voda nego da je najbliza povrsini. Soja voli vodu, a zemljiste joj je najmanje bitno kao i kolicina hranjiva u njemu. Soja je korov da veci ne moze biti i oko nje nema puno mudrolije, voda i da je relativno cista. Ima ljudi koji soju na soju seju i vise od 10 godina i bude odlicna a da pri tom ne bace ni zrno vestaka.