Soja 2011.god.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
da,nista posebno......jos kad uletim da je vrsim kombajem :udri: :udri: :udri:,sva se umrsi......

Nije Salsem vec SELSEM,rade vec duzi niz godina a distributer je upravo taj Delta Agrar...Imaju tri sorte GALEB,DUKAT i GORSTAK...Koliko znam,a znam dosta klijavost im je ocajna i dosta ljudi koji su sejali kazu da je seme kao seme lose odradjeno,puno zelenih zrna,polutka,itd...E sad iskustva su razlicita,verovatno ima i onih koji su zadovoljni pa neka se jave...

Neznam ja sam svakakve sorte skidao jesenas kad sam prolazio leti pored valjevki i jos nekih nemogu da se setim ja pomislio au kolika je spram moje balkan sorte koliko je bolja vislja kad je doslo da se skida ono kao paucina sva se uplela i sitnija bude ali kad sam usao u balkan jako velika razlika vidi se i po meunama i stabljiki ja balkan necu promeniti.Na mene su prosle godine ostavili dobar utisak Balkan i Vojvodjanka e sad mozda druge sorte bolje uspeju u drugim regionima ali kod nas je tako bilo

ja sam imao galeb!dosta kasnije je sazrela od balkana,oko 10 dana.prinos je bio solidan ali je bila umrsena sacuvaj boze!necu je vise sejati.... i da,seme je katastrofa,kao da nije selektirano!

Dali je neko prskao soju totalom znaci poseje se i oprska se totalom pre nicanja a korovi krenu,samo voditi rac una da ne nikne soja sta mislite kakvog bi to uticaja imalo na korove koji tek nicu i dali bi to stetilo soji?

Total unisti ono sto je niklo,sve korove ali i soju ako je nikla.Nije to dobro resenje zbog vecine korova koji nicu posle nicanja soje :cao:

grunt je napisao(la):
Dali je neko prskao soju totalom znaci poseje se i oprska se totalom pre nicanja a korovi krenu,samo voditi rac una da ne nikne soja sta mislite kakvog bi to uticaja imalo na korove koji tek nicu i dali bi to stetilo soji?
Neće naškoditi soji ali tri dana posle prskanja, naravno ako su vremenski uslovi povoljni, korovi opet niču. Total deluje samo na zelenu masu ali ne i na one korove koji klijaju ili su pred nicanje.Mislim da je to bacanje ::novac::

Ima li neko iskustva sto se tice dubinskog prskanja ili inkorporacije?

Ove godine smo se namucili sa Ambrozijom i Tatulom!

sorin je napisao(la):

Herbicidi za inkorporaciju su dosta jeftini i imaju dosta širok spektar delovanja, pored ostalih korova i na tatulu ali mislim da na ambroziju slabo deluju

Za ambroziju mi je poznato da skoro nista ne deluje osim ako je uhvatis kad je bas vrlo mlada biljka

Imas iskustva sa inkorporacijom? kako se radi posto je nemam iskustva...

Nema tu puno filozofije. Zavisi od površine ali naj bolje je da ti je na njivi i prskalica i setvospremač i da setvospremač odmah ide za prskalicom, naravno pod uslovom da je već jednom pređeno setvospremačem

Pretpostavljam, setvospremac pa pauza desetak dana, pa onda prskalica i odmah setvospremac?

Sta sa prskalicom, prskati celu sirinu ili ici samo sa srednjim diznama?

sorin je napisao(la):

Sve zavisi u kojoj su fazi korovi kada se prskaju. Pomeni najbolja konbinacija za prskanje širokolisnatih korova u Soji je 80gr Oxsona, 8gr Harmoni i 0,3 Pivota po ha, to je konbinacija koju primenjujem dosta godina unazad i rezultatima sam prezadovoljan.Ova konbinacija uspešno skida i Tatulu i Ambroziju ako nisu u poodmakloj fazi to vam tvrdim iz iskustva. :ppozdrav:

Ove godine je bila cudna situacija. Okisalo nije se moglo u njivu, a i tatula konkretno je krenula vrlo kasno, tako da se nije vise moglo uci u njivu bez znacajnog gazenja soje

Inace sejem soju na oko 50 kj sa razmakom 50cm da bi pre sklopila redove i da koliko toliko zaustavi korove

Ambroziju je verovatno doneo vetar jer je bilo jako izraena na uvratinama, a u sredini njive slabije

sorin je napisao(la):
Pretpostavljam, setvospremac pa pauza desetak dana, pa onda prskalica i odmah setvospremac?

Sta sa prskalicom, prskati celu sirinu ili ici samo sa srednjim diznama?
Prskaš celom širinom prskalice i malo sačekaš da se pripremi oprskano-dok napuniš drugi rezervoar prskalice-

ZORAN.BNS je napisao(la):
grunt je napisao(la):
Neće naškoditi soji ali tri dana posle prskanja, naravno ako su vremenski uslovi povoljni, korovi opet niču. Total deluje samo na zelenu masu ali ne i na one korove koji klijaju ili su pred nicanje.Mislim da je to bacanje ::novac::
A setvospremirati ranije pa sacekati da pocnu nicati i u to sejati soju :sta: dati vremena korovima da izadju pa ih oduvati totalom a samim tim soja ima vremena da nikne,naravno zavisi od vremenskih uslova mada mislim da bi total odradio posao sa korovima koje vidi a i cena po kj je solidna za total.Posle kad nikne soja korigovati otrove po potrebi sta vec nikne.

sorin je napisao(la):
Za ambroziju mi je poznato da skoro nista ne deluje osim ako je uhvatis kad je bas vrlo mlada biljka
mi smo prošle godine rešili ambroziju sa cobrom. efekat skoro 100%.

Prošle godine smo mi nekoliko dana posle setve prskali totalom, (te dve njive su pretprošle godine bile rano uzorane, pa je u proleće već bilo puno korova). Ti korovi su se osušili, pa je soja nicala u čistoj njivi, da nismo prskali možda bi pravili probleme pri nicanju soje.
Posle nekoliko dana ponovo su počeli da rastu novi korovi koje smo prskali Pulsarom.

zcurcic je napisao(la):
sorin je napisao(la):
mi smo prošle godine rešili ambroziju sa cobrom. efekat skoro 100%.
potvrdjujm, vec tri cetiri godine unazad
A sto se tice totala, prosle godine sam prvi put eksperimentisao i kako stvari stoje preci ce standarnu agro tehniku.Pratiti stanje na njivi, da se nezakasni.Prskao sam valda zanji dan pre nicanja, kolicina 1l/kj.
Sta se dobije sa tim, korovi koji nicu ili su vec nikli nisu stigli da "ocvrsnu" i "omatore" za klasican tretman tako da se podigne uspesnost standardne hemije malte ne na 100%.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh