Smilje

Učlanjen(a)
6 Dec 2015
Poruka
1.617
Lokacija
Male Pijace
Veliki bum uzgoja smilja u Hercegovini: Litar ulja „eliksira mladosti“ se plaća 1.500 dolara

Faktor.ba | 27. 09. 2016 - 21:13h

Snažna ekspanzija uzgoja smilja u poslednje dve godine omogućila je da škrta hercegovačka zemlja osigura egzistenciju za tamošnje stanovništvo.


Foto: Srna / Srna​Smilje je biljka od koje se dobija eterično ulje za negu kože.

Ulje koje se dobija od smilja uzgojenog u BiH cenjeno je na Zapadu, a njegova cena u Australiji iznosi 28 dolara za bočicu od pet mililitara.

Za bočicu iste zapremine u SAD se plaća i do 74 dolara.


To praktično znači da bi za 200 bočica po pet militara, odnosno za jedan litar ulja od smilja bilo potrebno izdvojiti 15.000 dolara.Prenaduvani brojevi


Proizvođači ulja kažu da se ne proizvodi boca s tolikom količinom i cenom, već da je riječ o malim pakovanjima od pet do 20 mililitara.


Suvlasnik jedne od najvećih destilerija u Hercegovini - destilerije “Roing”, Nikola Rozić, je rekao da su priče o ulju smilja po ceni od 15.000
dolara za litar gluposti, piše Faktor.ba.


- Realna cijena je oko 1.500 dolara za litar - rekao je Rozić.

Foto: Srna / Srna​Iako samo ulje drži visoku cenu zbog tehnologije i primene znanja koja se koriste, primarni proizvođači sirovine u BiH zarađuju deset puta manje.

Ipak, posla na uzgoju smilja u BiH ima, a tome ide u prilog sve veći broj plantaža zasađenih ovom biljkom.


Dekan Agromediteranskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić", Ahmed Džubur obasnio je razliku u ceni.


- Trenutno nijedan nakupac nema direktni kontakt sa nekom farmaceutskom kompanijom. Nakupci otkupljuju smilje od uzgajivača i dalje ga preprodaju. Tek farmaceutske kompanije, kao krajnji kupac, plaćaju po nekoliko hiljada eura za litar smilja - pojašnjava Džubur.


Prema njegovim rečima, uzgajivačima se plaća od 1.100 do 2.000 za litar ulja kada se proizvede od njihovog smilja.


- Primerice, u prvoj žetvi je potrebno 900 kilograma smilja za litar ulja, zbog veće količine vode, dok je u poslednjoj žetvi, kada je biljka više suha, potrebno oko 350 kilograma. Uzgajivačima se plaća po proizvedenoj količini ulja od njihove sirovine - pojašnjava Džubur.


Velike razlike u otkupnoj ceni u odnosu na finalnu cenu proizvoda na tržištu naš sagovornik vidi u tome što uzgajivači nemaju direktan kontakt sa farmaceutskim korporacijama.Praviti brend


Kada je Hercegovinom zavladala pomama za uzgojem smilja, tržište je to dočekalo prilično nespremno.


Sada je u Hercegovini sve više otkupljivača i uzgajivača ove biljke.


Džubur smatra da sledeći korak treba biti uređivanje tržišta.


- Trenutno nema podataka o tome koliko je zasađenih hektara pod smiljem i koliko tačno ima destilerija. Treba konsolidovati tržište i ići ka tome da pravimo brend od hercegovačkog smilja - kaže on


http://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/veliki-bum-uzgoja-smilja-u-hercegovini-litar-ulja-eliksira-mladosti-se-placa-1500/l9e7ybh

 

Neško

Član
Učlanjen(a)
13 Jun 2011
Poruka
908
Lokacija
Ljubinje, Hercegovina
Nisam siguran ali mislim da je u pitanju kvalitet, odnosno procenat ulja u cmilju kao i sadržaj istog.
Zbog velikog broja sunčanih dana, kamena u zemlji koji "grije zemlju", a zemlja je bogata mineralima, to je razlog zašto se kod nas u Hercegovini masovno sadi Smilje.
Ja sam ranije pisao imam nekih 4000 sadnica i ulog sam otlatio u prvoj godini odnosno u prva 4 mjeseca. Ipak mora da se okopava i pazi ako ga trava nadjaca nije to to.
Planiram da posadim jos 2000 sadnica i za to sam pripremio zemlju, a ako situacija sa otkupom bude ovakva onda cu na ljeto pripremiti možda i za jos nekih 7000 i to je to.
Evo mog Smilja u prvoj godini ovo je slika iz novembra.

 

Neško

Član
Učlanjen(a)
13 Jun 2011
Poruka
908
Lokacija
Ljubinje, Hercegovina
Ma nije bitno ko je veći proizvođač.

Ja sam iz jednog malog mjesta Ljubinja i ove godine je ovdje posađeno oko 40ha ja mislim, a siguran sam da se radi o nekolike stotine hektara na nivou Hercegovine, jer ja poznajem ljude koji imaju 50ha.
U mom mjestu imaju za sada dvije, a otvara se još jedna destilerija kapacitet jedne je oko 15t svježeg smilja dnevno.

E sada na snimku kaze da ce u budućnosti biti 10l po 1ha a na to utiče gustina sadnje, način i kvalitet obrade i jos drugih faktora.

Ja sam gledao kada se destiliralo moje smilje i od cc 400kg smilja dobije se 1l ulja.
To znači nekih 4t svježeg smilja za 10l ulja što uopšte nije puno s obzirom da na 1ha ide cc 24000 sadnica (0,40x0,65m) što znači cc160 g po sadnici, a ja sam to imao u prvoj godini u prvoj berbi toliko, (znači nakon 3 mjeseca vegetacije), tako da ja se nadam mnogo većem prinosu od tih 10l po ha odnosno barem 300g po sadnioci godišnje i ako sam gledao sadnice sa kojih se skida i po 500g.
Bitnije je da se redovno okopavava da se ne skida odma puno da biljka ojača.
Kod nas se to masovno sada sadi jer ljudi misle da može bez rada, a od toga nema nista, moje iskustvo je da ne može bez "motike".
 

Igor Kosmaj

Član
Učlanjen(a)
25 Apr 2017
Poruka
38
Lokacija
Beograd
Kakva je sada situacija sa usvojen smilja? Ima li rezultata i očekivanih prinosa?
Da li ima uzgajivaca u Srbiji i da li je uopšte ovo podneblje sa klimom pogodno za uzgoj kvalitetnog smilja ?
Pitanja, pitanja ...
:)
 

slavko l

Član
Učlanjen(a)
28 Dec 2012
Poruka
738
Lokacija
kacarevo
Ima ih. Ima smilja i kod mene u selu posađeno. Nesto je u trecoj godini a jedno 10 ha tek posađeno ove godine. Godi mu samo treba redovno frezirati i kopati.
 

Igor Kosmaj

Član
Učlanjen(a)
25 Apr 2017
Poruka
38
Lokacija
Beograd
Slavko, hvala za odgovor.
Imas li i ti smilje? Znas li da li se kod tebe otkupljuje cvet ili rade dalju preradu -destilaciju?
 

slavko l

Član
Učlanjen(a)
28 Dec 2012
Poruka
738
Lokacija
kacarevo
Ja nemam. Komšija do mene je posadio. Ja mislim da ne rade otkup, a destilaciju rade negde u Beogradu. Taj covek skim su ušli u zajednicku proizvodnju je iz Beograda, ima tržište pa su prošilili ove godine.
 

Igor Kosmaj

Član
Učlanjen(a)
25 Apr 2017
Poruka
38
Lokacija
Beograd
Vidim da se forsira zemlja sa dosta karbonata, kamena. Da li je I tvom kraju takva struktura zemljista? Hoću reci da li je moguce da je zemlja oranica sa dobrom strukturom za ratarstvo I vocarstvo nepodobna za smilje?
Ili je samo losijeg kvaliteta cvet I ulje?
 

slavko l

Član
Učlanjen(a)
28 Dec 2012
Poruka
738
Lokacija
kacarevo
Kod nas nije takva struktura zemljišta. Prva i druga klasa zemljista. Vlasnik tih parcela mi je rekao da ulje bude ekstra kvaliteta, da je prosle godine imao problem da ga preradi sve odjednom, pa ga je prevrtao itd. Slikaću ovih dana pa cu postaviti slike.
 

Igor Kosmaj

Član
Učlanjen(a)
25 Apr 2017
Poruka
38
Lokacija
Beograd
Hvala ti Slavko
Ja sam hteo da pokusam nesto sa smiljem, a njiva je 5.kategorije. Nema kamena kao što kazu oni na snimku pa neznam da li je to I jedini uslov, a ako to kazes da je tvoj komsija zadovoljan znaci da moze
Ako stignes zakaci neku sliku
Hvala to unapred
 

moonist

Novajlija
Učlanjen(a)
5 Maj 2012
Poruka
20
Lokacija
Beograd
Hej :)

Kako ide uzgoj smilja? Ima li nekih rezultata? Vi sto ste pocinjali pre par godina, jel se isplati?
 
Vrh