Slomljena noga

Tajana

Novajlija
Učlanjen(a)
21 Okt 2009
Poruka
6
Janje staro 3mj. drži prednju lijevu nogu u zrako, ne oslanja se na nju. Podrucje odmah iznad papka mu je mlitavo, ne vidi se vanjska ozljeda. Uredno jede, izlazio je zadnjih dana na snijeg i led. Dali je slomljena noga i sto uciniti? Lijep pozdrav svima.
 

strile

Član
Učlanjen(a)
7 Jan 2010
Poruka
304
Lokacija
Donji Miholjac
Prvo provjeri da li je u pitanju prijelom.Pažljivo prepipaj nogu, da nije uplala papka ili nešto zabodeno u nogu.
Ako je prijelom, pročitaj temu "bolesti ovaca djura" stranice 20 i 21. Ako je prijelom, a ne namjeravaš ga ostaviti za rasplod ništa ne moraš poduzeti zarast će samo.
 

spensi

Član
Učlanjen(a)
3 Mar 2009
Poruka
387
Lokacija
Siena
Taman smo ga stavili medju ovce, i nakon dva dana slomi nogu. 

svetitrifun

Član
Učlanjen(a)
18 Jan 2009
Poruka
200
На фотографији изгледа много добро како сте наместили завој. Јел прелом потпун или само напукнуће ? Ајде не буди лењ, опиши детаљније да ли је гипс или само завој ... итд.
 

spensi

Član
Učlanjen(a)
3 Mar 2009
Poruka
387
Lokacija
Siena
Prelom je bio potpun, a stavili smo mu gips. U biti gipsani zavoj na prije namjestenu i istegnutu nogu, koju smo oblozili prvo s jednim slojem pamuka da gips nebi izazvao povrede.
Nikakav problem nije gipsanje nogu kod zivotinja, samo ovisi o polozaju prijeloma ovisi kako ce zarasti. Ukoliko nije dobro fiksirana i imobilizirana noga doci ce do zarastanja ali ce ostati malo kriva noga, jer zivotinja u biti ne pazi mnogo na slomljenu nogu. Kad joj stavis gips ona se osnanja, pa samim tim i izazove ostecenje gipsa i krivljenje noge. Zbog toga je dobro prije nego stavis gips staviti imobilizaciju pomocu pamuka i dascica, s tim sta dvije dascice koje stavljas moraju prekriti dva zgloba. Onaj iznad i onaj ispod frakture. Nakon toga jedan pomocnik istegne nogu u pravilan polozaj, i drzi je tako fiksiranu, i stavljas preko te imobilizacije gips. Noga mora stati fiksirana i ne pokretati se sve dok gips u potpunosti ne otvrdne(jesno desetak minuta).
Prvih par dana ostavis zivotinju u jedan manji box gdje se malo moze kretati a nakon toga je mozes pustit slobodno s ostalima. Nakon 20 dana skidas gips i to je to.
 

SIMOVIC

Član
Učlanjen(a)
22 Jun 2010
Poruka
441
Lokacija
Oplanici-KRALJEVO
U proslu nedelju,kada sam izjutra pustio ovce na pasu,primetim za stadom hramlje jagnje.Jagnje zensko staro 3 m(ostavljeno za priplod),zadnja desna noga,otvoreni prelom,odmah ispod skocnog zgloba.Jagnje sa onako "zavrnutom" nogom,ide sa ovcama i pase,da ne hramlje,covek nebi nista primetio.Neznam dali mu je noga utrnula ili ono dobro podnosi bol.Cak sam se namucio i da ga uhvatim (malo i godine).
Odmah ga stavljam u auto i u ambulantu,kad' tamo "dijagnoza-kolji".Kao i vecina ovcara (namcor),malo burnije reagujem ali na kraju dobijem (na zahtev) dozu antibiotika i spazmolitika.
Dodjem kuci,jagnje fiksiram na sto,ocistim ranu,isperem hidrogenom i pristupim "namestanju".Pretpostavljam da se prelom desio prethodnog dana jer je rana bila prilicno zaprljana a tetive kontrahovane pa kost deluje duza nego sto treba.Za ovaj posao "namestanja" je bojle sa nekim odraditi jer nogu treba malte ne istegnuti,kako bi kost prisla takozvano celo u celo a ne smicanjem ili namicanjem ,da bi povrsina naleganja ili spajanja ostala cista(nadam se da je moje objasnjenje slikovito).
Nakon "namestanja" sam pristupio imobilizaciji,gips nemoze, zbog rane koju treba i dalje ispirati,vec zavoj i letvice.Prvo sam na ranu stavio sterilnu gazu pa onda improvizovani pamucni zavoj od zgloba do zgloba,tako da letvice legnu ravno sa jedne i druge strane i pokrivaju oba susedna zgloba.Preko svega toga dodje siroka selotejp traka,koja je takodje namotana od zgloba do zgloba.
Sada vec osam dana,redovno previjanje, ispiranje rane i antibiotici zbog prevencije akutnog osteomyelitisa (zapalenje kostanog tkiva)
Zaboravih da kazem,preko gaze a ispod pamucnog zavoja,stavljam gel od gaveza.
 
Vrh