Slomljena noga

Tajana

Novajlija
Učlanjen(a)
21 Okt 2009
Poruka
6
Janje staro 3mj. drži prednju lijevu nogu u zrako, ne oslanja se na nju. Podrucje odmah iznad papka mu je mlitavo, ne vidi se vanjska ozljeda. Uredno jede, izlazio je zadnjih dana na snijeg i led. Dali je slomljena noga i sto uciniti? Lijep pozdrav svima.
 

strile

Član
Učlanjen(a)
7 Jan 2010
Poruka
304
Lokacija
Donji Miholjac
Prvo provjeri da li je u pitanju prijelom.Pažljivo prepipaj nogu, da nije uplala papka ili nešto zabodeno u nogu.
Ako je prijelom, pročitaj temu "bolesti ovaca djura" stranice 20 i 21. Ako je prijelom, a ne namjeravaš ga ostaviti za rasplod ništa ne moraš poduzeti zarast će samo.
 

svetitrifun

Član
Učlanjen(a)
18 Jan 2009
Poruka
200
На фотографији изгледа много добро како сте наместили завој. Јел прелом потпун или само напукнуће ? Ајде не буди лењ, опиши детаљније да ли је гипс или само завој ... итд.
 

spensi

Član
Učlanjen(a)
3 Mar 2009
Poruka
387
Lokacija
Siena
Prelom je bio potpun, a stavili smo mu gips. U biti gipsani zavoj na prije namjestenu i istegnutu nogu, koju smo oblozili prvo s jednim slojem pamuka da gips nebi izazvao povrede.
Nikakav problem nije gipsanje nogu kod zivotinja, samo ovisi o polozaju prijeloma ovisi kako ce zarasti. Ukoliko nije dobro fiksirana i imobilizirana noga doci ce do zarastanja ali ce ostati malo kriva noga, jer zivotinja u biti ne pazi mnogo na slomljenu nogu. Kad joj stavis gips ona se osnanja, pa samim tim i izazove ostecenje gipsa i krivljenje noge. Zbog toga je dobro prije nego stavis gips staviti imobilizaciju pomocu pamuka i dascica, s tim sta dvije dascice koje stavljas moraju prekriti dva zgloba. Onaj iznad i onaj ispod frakture. Nakon toga jedan pomocnik istegne nogu u pravilan polozaj, i drzi je tako fiksiranu, i stavljas preko te imobilizacije gips. Noga mora stati fiksirana i ne pokretati se sve dok gips u potpunosti ne otvrdne(jesno desetak minuta).
Prvih par dana ostavis zivotinju u jedan manji box gdje se malo moze kretati a nakon toga je mozes pustit slobodno s ostalima. Nakon 20 dana skidas gips i to je to.
 

SIMOVIC

Član
Učlanjen(a)
22 Jun 2010
Poruka
440
Lokacija
Oplanici-KRALJEVO
U proslu nedelju,kada sam izjutra pustio ovce na pasu,primetim za stadom hramlje jagnje.Jagnje zensko staro 3 m(ostavljeno za priplod),zadnja desna noga,otvoreni prelom,odmah ispod skocnog zgloba.Jagnje sa onako "zavrnutom" nogom,ide sa ovcama i pase,da ne hramlje,covek nebi nista primetio.Neznam dali mu je noga utrnula ili ono dobro podnosi bol.Cak sam se namucio i da ga uhvatim (malo i godine).
Odmah ga stavljam u auto i u ambulantu,kad' tamo "dijagnoza-kolji".Kao i vecina ovcara (namcor),malo burnije reagujem ali na kraju dobijem (na zahtev) dozu antibiotika i spazmolitika.
Dodjem kuci,jagnje fiksiram na sto,ocistim ranu,isperem hidrogenom i pristupim "namestanju".Pretpostavljam da se prelom desio prethodnog dana jer je rana bila prilicno zaprljana a tetive kontrahovane pa kost deluje duza nego sto treba.Za ovaj posao "namestanja" je bojle sa nekim odraditi jer nogu treba malte ne istegnuti,kako bi kost prisla takozvano celo u celo a ne smicanjem ili namicanjem ,da bi povrsina naleganja ili spajanja ostala cista(nadam se da je moje objasnjenje slikovito).
Nakon "namestanja" sam pristupio imobilizaciji,gips nemoze, zbog rane koju treba i dalje ispirati,vec zavoj i letvice.Prvo sam na ranu stavio sterilnu gazu pa onda improvizovani pamucni zavoj od zgloba do zgloba,tako da letvice legnu ravno sa jedne i druge strane i pokrivaju oba susedna zgloba.Preko svega toga dodje siroka selotejp traka,koja je takodje namotana od zgloba do zgloba.
Sada vec osam dana,redovno previjanje, ispiranje rane i antibiotici zbog prevencije akutnog osteomyelitisa (zapalenje kostanog tkiva)
Zaboravih da kazem,preko gaze a ispod pamucnog zavoja,stavljam gel od gaveza.
 
Vrh