Slobodna diskusija o traktorima

Pa valjda je isto kao i za auto ''roll_bar'' ako je samo ram. Ako je ona nadstresnica onda ''sun conopy''. Valjda.

Nemojte tako, luksuz je luksuz, a to se u 21 veku plaća

xfox134.jpg

A za sve one koji, sem za svoje potrebe, rade i uslužno prevoz, sledi

traktor-taksi.jpg

Napisao sam komentar na facebooku pa mogu i ovdje... Osobno poznam covjeka koji je dobio finu kaznu ~130€ jer u kamionu koji ima registriran samo i jedino za potrebe pcelarstva (kod nas je to posebna kategoija vozila) ima radio aparat.

Kod nas se ovaj zakon odnosi (koliko ja bar znam) samo na firme koje na sebi imaju registrirano vozilo, dakle kad u knjizici vozila ne pise ime i prezime vec ime firme i tad FIRMA dobiva kaznu a ne vlasnik firme direktno.

Vi koji nemate firmu ili vozilo registrirano na firmu nemate se cega bojati jer imenom i prezimenom vec placate RTV pristojbu koja se odnosi i na vozila registrirana na vase ime.

Moja su obadva traktora s kabinom registrirana na OPG (Obiteljsko Poljoprivredno Gospodarstvo) i ja sam iz njih povadio radio aparate ako i dodje inspekcija traze uvijek dlaku u jajetu i tako su kolegi i nasli radio u kamionu jer nisu imali nista drugo da mu naplate...

Kad drzavi treba para, izmisljaju svasta... U HR su pokusali dva puta ove godine uvesti zakon da se Plavi dozel (za poljoprivredne namjene) moze na pumpi tociti iskljucivo direktno u rezervoar poljoprivrednog vozila ili u certificiran spremnik za prevoz goriva... Naravno da im ova glupost nije prosla posto su se prvi puta ljudi po internetu bunili pa su uvidjeli kakvu glupost pokusavaju progurati pod zakon a ovaj put se nisu toliko bunili nego su se poceli dogovarati da s kombajnima dodju na pumpe i prave guzvu, kao i s velikim traktorima i ostalom mehanizacijom. U obadva slucaja je "zakon" bio na snazi nepuna dva dana ;)

Prvi sam za te njihove glupe zakone i redovno placanje istih kao sto se to vec radi u eu (namerno malo), ali neka nam onda povecaju subvencije kao sto imaju poljoprivrednici u Nemackoj, Austriji, Francuskoj... To bi bilo i do 10X vise od bednih 12000 din /Ha koliko dobijamo sada. Kada se vec ugledaju na evropske zakone neka nam prepisu i njihov standard po pitanju benificija i problem resen. A kako je krenulo za 4-5 godina to sto dobijemo od drzave u vidu subvencija za poljoprivredu vracacemo joj kroz razne poreze koje nam namecu, jer ocigledno da sem poljoprivrednika vise nemaju kome da skidaju kozu sa ledja.

Danas sam slučajno kod poznanika vidio Zastavin motor od 80KS u odličnom stanju, uzeo ga je za pogon kompresora ali nije mogao da uklopi prenos sa remenicama pa ga prodaje. Mašina je sasvim ispravna a cijena je ekstremno povoljna, ako kome treba nek se javi na pp, mislim da može da se ugradi na IMT 577 ili 560.

Nazad
Vrh