Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

Bojane , reci koliko bi ti ulozio za taj kombajn. Ovako mi neznamo sta da ti nudimo.

Razumeo sam pitanje. Ali kako da ga savetujem da kupuje kombajn od 40 000 i od 50 000, kad mozda on nije u tim mogucnostima. Zato daj da posavetujemo coveka sta moze najpametnije uraditi parama sto ima. :osmeh:

Interesuje me kombajn ne skuplji od 10000, ali sa razmakom tockova od 2,70 metara zbog puta. Moze i neka ponuda ukoliko ih ima.

Mada nisam siguran da je ovo prava tema za moje pitanje nadam se da ce neko moci da mi pomogne.Moguce je da je vec pisano o tome ali ja nisam uspeo da pronadjem odgovor.Planiram da napravim dodatak za suncokret za zitni heder.Video sam da je i clan Cira 92 pisao o tome.Nadam se da neko ima neke crteze ili skice na osnovu kojih bi to mogao da uradim,jer nisam uspeo nigde u blizini da pronadjem nekog ko to ima da bih mogao da vidim.Svaka sugestija i savet su mi dobrodosli.

Da li neko zna kakav je kombajn Droningborg 900? da li ga neko ima i kako im se krecu cene?

Da li bi bilo nekih problema ako bi na mjestu gdje je ovaj dobos za rucnu kocnicu ubacio veliki disk i da to bude glavna kocnica,bi li to bilo velikok opterecenje za mjenjac(slika je sa interneta-nije od mog mjenjaca ali je to to)
claas.jpg

Da li bi bilo nekih problema ako bi na mjestu gdje je ovaj dobos za rucnu kocnicu ubacio veliki disk i da to bude glavna kocnica,bi li to bilo velikok opterecenje za mjenjac(slika je sa interneta-nije od mog mjenjaca ali je to to)

kod nas je prebacen kocioni sistem na disk (od 101 :) ), ali je i manji kombajn... ne razumem sto bi to bilo opterecenje za menjac, ako ti kocis osovinu (?). sve se moze uraditi.

@dulkaarpad: gledajući prethodnu sliku čini mi se da ručna ne deluje na poluosovinu nego na snop u menjaču,a i mislim da se ''glavna'' (ja bih pre rekao radna kočnica) s nekim razlogom stavlja da deluje razdvojeno na levi i desni točak...tako da bi ako se već radi prepravka bolje bilo da se umesto ovih doboša ''upasuju'' diskovi

@dulkaarpad: gledajući prethodnu sliku čini mi se da ručna ne deluje na poluosovinu nego na snop u menjaču,a i mislim da se ''glavna'' (ja bih pre rekao radna kočnica) s nekim razlogom stavlja da deluje razdvojeno na levi i desni točak...tako da bi ako se već radi prepravka bolje bilo da se umesto ovih doboša ''upasuju'' diskovi

da, sad vec vidim, to sa leve strane slike je dobos za rucnu, pa na poluosovine su - isto dobosi - od radne kocnice...

ah, da, na to sam mislio - nisam ni gledo (video) tu rucnu - vec odma na ta 2 koc. radna. to bi bilo najbolje resenje. na iste "papuce" ugraditi uljne (hidr.) kocnice sa diskovima, pa ces imati dalje mogucnosti da cakocis levu ili desnu (nezavisno) - ako ti to znaci nesto. ako ne, onda 1 disk, pa si gotov (tako je kod mene na ravnici: 1 disk sa desne strane - t.j. na desnu poluosovinu od menjaca -, pa to koci ceo kombajn, jer mi ne treba tolika kociona sila za mali kombajn, koji ne ide vise od 15 km/h :) ).

JA i cale poceli da radimo masine polako ih spremamo za zetvu,nemamo neke velike intervencije ali valja krenuti na vreme....

IMG1876.jpg

IMG1878.jpg

Sutra nastavak radova mozda jos neka slika... :osmeh:

• Like
Reagovanja: PKB
Mislim da bi postavlljanje disk kočnice na mjesto doboša za ručnu opteretilo mjenjač. Ručnu obično koristimo kad je mašina zaustavljena a ne da zaustavimo masu u pokretu. Ovo je samo moje mišljenje a ono na šta sam htio upozoriti je sledeće.
Postavljanje kočnice (doboš ili disk svejedno) samo na jednoj strani može da služi za zaustavljanje kombajna. To funkcioniše na njivi i pri malim brzinama. Problem može nastati u transportu ako moramo naglo zakočiti. Iako je brzina mala velika je masa i zadnja strana kombajna će se zanijeti ustranu. U prometu je to veoma opasno.

claas.jpg
zasto bi to radio? kada kocioni cilindar za dobos kosta 800 din.. magneti mareli.. ili 1300din Ate... a koci sasvim ok...

Ja sam remontovao te kocnice standardne na Mercatora i koci da ubija,po meni i suvise aresivno pa sam ih malo olabavio... Nevidim potrebu ista tu dirati??? :sta:

Kako ste svi odgovorili ono sto sam i sam razmisljo(da nije pametno rijesenje da na mjestu rucne kocnice napravim da bude Glavna kocnica zbog opeterecenja mjenjaca) vidim da mi ne preostaje da ubacujem diskove na poluosovine ali je problem sto imam malo prostora na lijevoj strani u odnosu na desnu, napominjem da nije u pitanju claas-ov kombajn ali je sistem rucne kocnice isti pa sam sliku koristio jer mi bilo mrsko izlaziti da slikam pravu situaciju,nisam jos otvaro kocnice pa ne znam sta je u pitanju ali mozda ce se moci ospobiti i dobosi da koce jer sad jedva stajem i na ravnom .

Mislim da bi postavlljanje disk kočnice na mjesto doboša za ručnu opteretilo mjenjač. Ručnu obično koristimo kad je mašina zaustavljena a ne da zaustavimo masu u pokretu. Ovo je samo moje mišljenje a ono na šta sam htio upozoriti je sledeće.
Postavljanje kočnice (doboš ili disk svejedno) samo na jednoj strani može da služi za zaustavljanje kombajna. To funkcioniše na njivi i pri malim brzinama. Problem može nastati u transportu ako moramo naglo zakočiti. Iako je brzina mala velika je masa i zadnja strana kombajna će se zanijeti ustranu. U prometu je to veoma opasno.

bas... na taj mali kombajn ne smeta mi uopste, i ne zanese na stranu - ne koci a i nije ni kocio ni 101 toliko, da zanese sebe, a ne kombajn :)

Može biti. Netvrdim da nisi u pravu sa malim kombajem. Ja sam imao loše iskustvo sa dominatorom 96. Nešto su se bile rasparile kočnice (nisam ih razdvojio) i vozio oko 20 na sat. Jedan auto me je pretekao i ubacio se u kolonu ispred mene. Morao sam naglo kočiti. Uhvatila je desna strana a zadnji dio je otišao lijevo za jedan metar. U tom trenutku je još jedan preticao. Na kraju samo veoma stresna situacija a moglo je biti mnogo gore.
Nebi htio da još neko prođe isto ili gore od mene a disk kočnica zna dobro da hvata.

moguće tu u ravnici,ja nisam iskusan kombajner ali bez obe kočnice ovde kod nas je rizik voziti se,to je bar moje mišljenje...pa sad kako ko voli....
@kazner: a koji je kombajn u pitanju zbog cega ne uradis već postojeće kočnice?

Nazad
Vrh