Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

Da li postoji mogucnost da mi je pogonski kais do te mere ,,pojeden"" jer mi kombaj ne ide punom brzinom kad gurnem varijator do kraja???? :sta:

Koji kombajn imas Spasoje?:ppozdrav:
Imam Zmaja 132 RM i deutz fahr 1320. oBA SU NA VARIJATOR .Hoću da kažem da se teško može tolko pjesti remen pa da osetiš na brzini.Mogu zezati čahure na osovinama da nemaju dovoljan hod ,možda hidro klip nema dovoljan hod,možda je pukla opruga pa blokiral unutra .Uglavnom dabi imao punu brzinu remen na motoru mora izaćina vrh diskova a na menjaču ući skroz unutra i toje to.Ako tako nije sve to rastavi i pronaći ćeš nešto.

O tome se i radi! Ne izlazi skroz na vrh diskova.... I kada ga skroz izbacim, odnosno povucem varijator do skroz unazad cuje se neka zvonjava....ponovo mi je vlasik rekao da to tako treba....ali dovoljno je da kais samo malo zakaci dickove i da sa zvonjavom prestane...da li je to normalno?

Nije normalno!To znači da su se diskovi približili jedan drugom tako da se dodiruju i odatle nastaje zvonjava.Diskovi treba da pridju jedan drugom ali rastijanje treba da ostane minimalno 5 mm.

Nisi me razumeo....kad kombajn stoji...tad zvoni...cim malo dohvate kais onda prestaje zvonjava....kad gurnem varijator napred diskovi se priblizavaju, ali ne udaraju jedan o drugi...

Onda je raspušten remen (istrošen po širini) i remenica pošto se sastoji iz dva dela i prolazi sredina jedna kroz drugu udara jedna o drugu.Probajte da podesite zategnutost remena tako da kada je na minimumu varijator bude 5 mm disk od diska na pogonskoj remenici i kada je varijator na maksimumu da je 5 mm na gonjenoj remenici.Remen kada su varijatorske remenice skupljene sme da "viri" do 2 mm iz varijatora.

Još nešto da Vam napišem.Tokom rada klinasto i ekstramultus (pljosnato) remenje se usled proklizavanja troši i uglača toliko da se proklizavanje povećava, a samim tim i zagrevanje remena je veće.Da bi se ovo smanjilo potrebno je pre upotrebe kombajna namazati remenje sprejom za remenje to se odnosi kako za klinaste tako i za ekstramultus (pljosnato) remenje samo je sprej različit.To se radi tako što se pusti vršalica u pogon na minimalnom broju obrtaja (ler gas) i u blizini remenice se klinasti remen poprska na obe dodirne površine i čeka da remenica razmaže po celom remenu i tako svaki remen, ali po malo.Lance na kombajnu podmazujte sprejom za lance jer su to uglavnom Galovi lanci i bitno je da je podmazana odovinica lanca, a to najbolje obavlja sprej za lance.Ovako ćete smanjiti nagomilavanje prašine i nečistoće na lanac, a samim tim i produžiti mu vek.Najgore je lanac namazati starim motornim uljem. :ppozdrav:

Ovo se ne radi jer sprej za remenje impregnira remen i povećava trenje izmedju remenice i remena, a kada se namaže sa starim medom onda se za remen samo lepi prašina.U nedostatku spreja može da se koristi kalafonijum.

Ne znam šta je tu stručno, ali uvek može neko da pita na PP ili u temi u kojoj sam se stručno izrazio.

Koliko mi je poznato da na malim zmajevima remen ne smije ni malo "viriti" iz varijatora i da je pravilno podesenje remena da remen na gonjenoj strani bude 2-3mm od gornje strane unutar varijatora. Takodjer na tim kombajnima je moguce )ako je remen na varijatoru istrosen) da se diskovi dodiruju. To je sasvim normalna pojava na njima, tako su ti varijatori dizajnirani i kad nema remena izmedju diskova, naslonjeni su jedan na drugi. Kad se glavcine ili osovine pojedu dovoljno i remen kad se potrosi diskovi mogu poceti zvoniti i krajnje je vrijeme da se to pogleda i po potrebi da se zamjene glavcine, kajle i osovine.

Obadva varijatora na zmajevima 13x OBAVEZNO svaki dan podmazivati.

Jedino u životu nisam radio Zmaj 133 pa nisam ni čitao njihove kataloge.Tako da nisam ni rekao da sve znam, i ovo se odnosilo na kombajne strane proizvodnje i Zmajev program od 142 pa na veće.Prihvatam kritiku i još jednom napominjem da sam se sa tim kombajnima susretao, ali samo dok su stajali u šupi ili na sajmu.

Za sve ima prvi put ;)

Mali zmaj nije ni slican 142 i vecoj braci... To je "posebna biljka" i on ima varijator voznje s jednim remenom, a ne kao 142 s dva remena i varijatorskom medjuremenicom. Remenice su, kao sto i znate, dvodjelne, jednu skuplja cilindar a drugu aka opruga. Ova s oprugom u stanju mirovanja i kad nije remen u njoj diskovi se dodiruju i to dosta velikom silom.

Jednom prilikom mi je pukao pogonski remen (mojom nepaznjom) i zaglavio se bas u toj remenici s oprugom. Traktorom smo morali cupati remen van iz remenice i nismo uspjeli. 539 se ukopavao na mjestu, nisu pomagale ni drvene kajle koje smo pokusavali nabiti izmedju diskova da ih rasirimo. Na kraju je remen prerezan sto je blize moguce osovini, namontiran je novi remen i kad sam upalio kombajn, varijator sam utezao sve dok se ove remenice nisu rasirile i komad koji je zaostao unutra nije ispao van...

Ruzno je za reci, ali vam iskreno zelim da se nikada u zivotu ne nadjete u situaciji da sarafate po malim zmajevim kombajnima. Zasto? To znamo mi koji ih imamo. 142 je za njega i tata i mama po pitanju pokretnih djelova, dostupnosti lezajeva i opceg odrzavanja.

Inace, dezurni krivac na dnu mjenjaca postoji vijak koji se otpusti a na vrhu mjenjaca se nalazi spaner kojim se uteze pogonski remen "zakretanjem" mjenjaca. Remen utezi sve dok ne dodje u pravilan polozaj (2-3mm od vrha diskova) i tako diregni kontramaticu na speneru i dotegni saraf na dnu mjenjaca. zatim prije paljenja kombajna moras podesiti pedalu kvacila i rucku mjenjaca, jer zakretanjem mjenjaca se i pomicu komande koje sam naveo i to je obavezna procedura kad se ili uteze postojeci remen ili kad se stavlja drugi.

To su uglavnom "jeftini" kombajni i ljudi ih uglavnom sami remontuju ili u saradnji sa komšijom.Kod velikih kombajna je to malo teže pogotovo kod novijih koji su puni elektronike i ljudi se ne usudjuju da sami rade nego zovu nekog ko zna.Da se razumemo nisam ja protiv 13x kombajna nego jednostavno nikada, ali baš nikada ga nisam ni u radu video, a ovih velikih sam se nagledao da su mi već dosadili.Kao mali znači negde pre 40 godina sam se vozio na Zmaju 780 koji je imao i korpu za plev u i sortir cilindar i nije imao bunker nego džakove, pa po 3 izbacuje i onda nakon žetve do ponoći se sakupljaju džakovi po njivi, a ja sam imao čast da vozim Massey Ferguson 35 ili 65 bez kabine i da tražim džakove po njivi.

Nazad
Vrh