Skladištenje zrnaste robe

Nema potrebe da budu deblje od 8mm,mozda i manje,zavisi u kakvom vam je stanju cardak.
Vidim da neki stavljaju osb ploce,ali ja sam ipak vise za rabic zicu.

Soja moze i na zicu,a ta kisa koju nanese vetar,ne smeta.Cak i sneg koji nanese vetar ne smeta. Ta vlaga brzo nestane i ne pravu stetu.To znam i iz svog iskustva,a i od drugih.
Ipak, ako planirate samo soju da skladistite,onda slobodno mogu osb ploce,jer soja uglavnom ima dosta manju vlagu od kukuruza.

Obzirom da je moj čardak "drveni" sa gusto postavljenim letvama, stavio sam osb 8mm debljine. Cena te 8-ce je kod nas 839 din, a dimenzija
ploče je 2,5 x 1,25m, tako da me kvadrat izađe skoro 270 din.
Čitajući ovu temu prvobitno sam hteo da stavim gusto pletenu žicu, ali sam odustao zbog cene. Oko 450-490 din. po m2 i onda bi još trebao da kupim neku ceradu sa spoljne strane zbog vlage......

Rabic zica jeste po toj ceni kad kupujes metar-dva.Ali,kad kupujes rolnu od 25 m,dosta je jeftinije.
Ja sam tu rolnu platio 5000 din. Okce 4 x 4mm.

Po meni prednost žice je ako hoćeš da se vratiš berbi u klipu, onda je čardak dvofukcionalan a da nemoraš ništa adaptirati da bi uskladištio zrno ili klip............. :ppozdrav:

Ja bih hteo da pitam sve vas kolege koji stavljate zrnastu robu u čardak, šta vam je u tim čardacima pod? Ako je betonska ploča, koje debljine, koja armatura, koja ispuna, itd... Ja imam čardak od 30 metara dužine i rado bih ga prepravio u skladišni prostor ali mi ploča nije neka pa me malo strah...

Kod mene je ploča 20 cm na sredini i 15 cm na krajevima.Tako je rađeno zbog ceđenja ako bi kiša nabijala unutra dok se skladištio klip.Okolo i preko pre livenja ploče rađeni su noseći stubovi i ispune sa binorama u koje su ubačeni nosači cevastih stubova.Preko toga išla je dupla rebrasta armaturna mreža šestica i naravno beton.Donji deo je ostao od starog drvenog čardaka pa smo ga modifikovali i doradili na gore opisan način.

A kako bi izgledalo da se iznutra stavi metalni komarnik a sa spoljne strane mreza za zasenu pa cak i duplo,jel neko to radio?Mixer ako je izdrzala 5-6 vagona klipa toliko sigurno moze i zrna

Mnogo je veci pritisak bocni zrna od klipa. Klip dok smo brali sam prevozio u spediterima gde je lanac izmedju stranica bila uzica od bala. Rinfuza u zrnu je mnogo veca specificna gustina. Nemam sliku da vam pokazem kako se hala u Stanisicu razisla od pritiska kukuruza. Nije to igrarija, opasni su to tereti iako je staticki pritisak.

Čardak je 30 metara dugačak kao što sam i napisao. Ispod njega su okna za parkiranje mašina širine 4 metra i visine 2 metra. Kad se gleda malo izdalje lepo se vidi kako se ploča savila ka dole na svakom oknu. Ploča je debljine negde oko 25 cm a armatura unutra je koliko se sećam 6 mm. Inače taj čardak je krunio od 6 do 6,5 vagona...

Ja bih hteo da pitam sve vas kolege koji stavljate zrnastu robu u čardak, šta vam je u tim čardacima pod? Ako je betonska ploča, koje debljine, koja armatura, koja ispuna, itd... Ja imam čardak od 30 metara dužine i rado bih ga prepravio u skladišni prostor ali mi ploča nije neka pa me malo strah...
Akoje temelj dobar ploča može da se ojača.

Mixer to sam i ja bio razmisljo i na kraju sam stavio ispod ploce podupirace od skele i na podupirac drvenu gredu ,i onda nategnem od dole,drzi evo vec druga godina,nije skupa investicija al bar nemislim,i tovarim cardak do greda gornji skroz,carda je krunio 3 vagona ,a prosle godine sam natovario na njega 4 vagona zita,nisu skupi ti podupiraci 7 do 8 evra, A i posle ako smetaju za par minuta ih sklonis,.

- - - - - - - - - -

29o371u.jpg

Mixer,ne verujem da je ploca debela 25cm kao sto si napisao. Da je tako debela ne bi trebala da se savija. Kod nas je ploca od blokova-monte a preko njih je od 7-10cm betona.

Poslednja izmena:
Steva44, ako to stavim onda ništa ne mogu da parkiram ispod... BOKIBOLE, sutra ću baš da izmerim ploču a biće i koja slika...

Steva44, ako to stavim onda ništa ne mogu da parkiram ispod... BOKIBOLE, sutra ću baš da izmerim ploču a biće i koja slika...
Mixer mozda me nisi dobro razumeo,imas vise solucija ,kako da stavis mozes do sami zidova da stavis podupirace a iznad nji gredu,2 podupraca da drze 1 gredu,znaci smanjio si visinu samo za debljinu grede,.

Evo danas stigao da slikam...

Vidi se golim okom da je na svakom otvoru savijena ploča... Izmerena debljina 20 cm. I ploča nema fert gredice samo blokovi sa armaturom...

20161110-143653.jpg
[/IMG]
20161110-143658.jpg
[/IMG]
20161110-143724.jpg
[/IMG]
20161110-143819.jpg
[/IMG]
20161110-161205.jpg
[/IMG]

Nazad
Vrh