Skladištenje zrnaste robe

Da li neko zna gde se mogu naci tablete koje se koriste pri skladistenju kukuruza?
Uzeo sam danas aktelik, kojim cu tretirati prazno skladiste, nemam mogusnost da tretiram kukuruz prilikom samog istovara,

Fokstoksin tablete nećeš nigde naći u prodaji.
Moraš naći nekog(trovača) ko radi dezinfekciju da ti to odradi,jer je to zaebana otrovština.

IMG_20161008_163214_zps0zklh8bz.jpg

IMG_20161008_163227_zpsc41tw63t.jpg

Radilo se ovih dana.Čardak je pravljen 2010 godine za klip i samo je te godine bio pun jer se u narednim godinama polako prelazilo na skladištenje u zrnu zbog isplativosti(nema natezanja sa radnicima prilikom utovara klipa i posle prilikom krunjenja a i samo krunjenje je lep izdatak na količinu).Od ove godine sve se skladišti u zrnu a višak predaje u silos.Punjenje nije gotovo jer mi je izgoreo motor na vazdušnom transporteru(duvaljki) a ni jedna druga nije kadra da gura zrno tamo gde treba pa kada motor bude sređen nastavljam dalje.Čardak je obložen limom od panela,učvršćeno žicom i nitnama.Pre punjenja objekat detaljno tretiran Actelicom.

Prosle godine i ja sam ubacio u cardak koji sam oblozio limom kukuruz u zrnu sa 16% vlage i kukuruz prodan u 5 mesecu i nije bilo problema.

Motor na pneumatskom ti je izgorio jer kod koristenja 90 stepeni kolena ima jako veliki otpor na turbini , ovdje da si stavio 45 ili 30 stepeni kolena na izlazu iz transportera i kosinu na to skladiste olaksas motoru za 50% napor i povecas brzinu istovara. Ja kad sam uzeo nisam htio jaci motor od 2,2kW i sa 30 stepeni kolenima dizem na tu visinu kao ti od 4,5 -5 tona kukuruza na sat. A da stavim 90 stepeni kolena skoro upola sporije bi dizao.

Takodje nabijem vrecu na siber i spustim u ulaz transportera i otvorim na max siber i ne moze da procuri van i ne moram da budem uopste blizu transportera.

Kod mene je motor 3kw.Godina proizvodnje '68.Kod mene je istovarila boga oca a davao sam i drugima na poslugu.Ima logike sa stepenima ali nemam mesta za takav manevar pa radim ovako.Ide 5-6 tona na sat opušteno.

Poslednja izmena:
Dobro si uradio kad ide prvo na pravac pa onda krivina,ne valja odma krivina tesko joj,a ako ces blaze krivine treba imati ono flex zicano al nije jeftino,ovako i ja istovaram i ide...

Samo kada ne moram ručno da se patim.Lako bi ja pokupio polu krivine po selu i uradio sa blažim krivinama ali nemam mesta za taj manevar jer je dvorište uzano.Video sam šta znači motor od 2,2 kw i motor od 3 kw jer sam uzimao od komšija duvaljke kada je moja kapitulirala.Sa komšijinom od 2,2 kw sajlašicu na slici istovarao sam 4,5 sata(7 tona je bilo u njoj)+nije kadra da duva zrno dalje od izlaza već odmah pada dole a na šiber moram da puštam kap po kap jer se zaguši ili povraća zrno a o otvaranju klapne ni govora jer bude još gore.Na mojoj je klapna skroz otvorena,posuda uvek puna i duva zrno sa jednog na drugi kraj kotobanje bez problema.

Kod mene je 2.2kw Neuero i bije kao nevreme,dize na vrh kotobanje na badzu,jeste malo sporije ali nemamo neke silne vagone pa ide,stim sto ocisti zrno kao dusa.

Tu nesto ne stima na toj od 2kw Maticu , Vec neko vreme radim sa Neuero od 2 kw dve krivine od 90 i dve cevi , U praksi dize na visinu od 4 m i duva deset metara dalje , od kraja cevi jos 5, 6 metara . U toj kombinaciji nosi pet tona za nesto jace od sat vremena .

Ja kad sam kupovao ovaj sto dovozi sa zapada imao jedno 12 komada ovaj od 2,2 kW bio najmanji a najveci sto je imao 11kW , iste su cijevi za sve , moj je dizao godisnje prije minimum 5 vagona na tavane pa mu nije nista a isto proizvodnja kraj 60tih pocetak 70-tih. Inace je razlika u cijeni od 2,2kw do 4kW bila citavih 20E ali ovaj od 2,2kW mogu da uguram i ispod 3-tonke bez problema, nizak , mali i lagan.

Mirko suprasne krmače. :haha:
Grabik moja samo kod mene istovari i utovari preko 200 tona godišnje.Ona je sebe isplatila a ništa ne traje večno.Da je prodavac onda imao na stanju neku od 5-5,5 kw uzeo bi je jer brzina istovara mnogo znači,pogotovo kada sve sam radiš.

Imam ja i od 2,2 i od 5,5kw,ova jača je i dosta brža a ima i odvajanje nečistoće.Ovu od 2,2kw koristim samo kad istovaram iz kiperice zato što je niža.

Nazad
Vrh