Sjenicka ovca

[

Pozdrav kolege, zbog kolicine posla i obaveza jedva da stizem da malo ispratim materijal na ovom forumu. Proslog cetvrtka boravio sam na Pesteru u zelji da na Giljevi dodjem do jednog godisnjaka ovna koji je ono sto ja trazim po standardu van detalja bilo kakvog oplemenjivanja. Najvise lici na prethodnog Sekija cetvorogodisnjeg ovna iz Tutina koji je sada kod brata. Na slikama je sa Giljeve od Kocovica buduci priplodnjak, malo mrsaviji ali na mojim jaslama dobice on pravu formu. Posebno mi je bio bitan polozaj rogova koji posle prvog kruga seze na dole i pri tom protkan sa najmanje tri duzne pruge crne boje. Takodje idealna duzina ledja kao i repa a na glavi odsustvo cube do ispod rogova. Reci cu bez da se iko uvredi ili nadje prozvan da ono sto sam zatekao drugi dan rasprodaje jaganjaca na farmi sjenickih ovaca od tri poznate skaradno je sta se sve zove sjenicka ovca i kakvom nedugorocnom i van svakog plana se vrsi selekcija sa ovnovima oplemenjivacima drugih rasa. Skoro sve je otislo za kolubarski region. No najzalosnije je sto ce to biti pod materijalom sjenicka oplemenjena predato na dalje gensko raslojavanje po mini farmama pionirskog tipa bez dobre genetike da se vrsi povratni gen sa sjenickim izvornijim sojem ovnova. Na donjim slikama kod strica poslednja sjenicka ovca starog tipa nasledje od dede samo da se uporedi sa melezima pored nje koliki gabariti njeni mogu parirati savremenijim rasama.

Pošto sam totalni laik što se tiče ovčarstva, htio bih da pitam, zbog čega su toliko bitni rogovi, njihov položaj, zakrivljenost, te crne linije...?

Na prvoj skici su moguci oblici rogova kao i deformiteti polozaja koji se javljaju kod nasih sojeva pramenki. Pod A je tipican navoj koji prenosi merino pa skica B daje izgled izvornijeg oblika koji anulira merino dok skica C i D daje moguc oblik rogova kod pramenki bosanskog podrucja kao i crnogorskog. Skica E je namerni deformitet koga neki ovcari stimulisu zicama radi atraktivnosti mada se moze javiti kroz praizvorni gen rackih ovaca u pleatikaciji sa genima kruzno rogatih. Iz 50-ih godina fototipsko izdanje svih rasa stoke nasih podrucja daje i sliku izgleda tadasnjeg sjenickog soja ovaca. Crne pruge su znak odsustva oplemenjivaca, ali pod uslovom da je jezik beo kao i donja zona desni jer ukoliko nije moze dati pojacanu pigmentaciju na potomstvo kao i slabiji gen za mlecnost. Tema rogatih ovnova kao i modeli rogova je zasebna celina u standardu ovaca.

Svaka čast @Milutinovic! Zaista ste pravi zaljubljenik, ovo je dokaz da ne držite ovce samo iz ekonomskih razloga, već iz istinske želje. Bravo! Najviše cijenim ljude koji su bave nekim poslom, nekom granom poljoprivrede, stočarstva... prvo iz želje pa zatim iz ekonomskih razloga.

Hvala,ali ja zaista samo iz licnog hobistickog zadovoljstva,a i uz zelju da promovisem ovu ovcu koja je nekad pre stihijske euforije novih rasa,bile prisutne u mom kraju pa i na imanju mog dede,zbog cega sam ih ponovo nabavio. Inace radim u min.vera i mr.teologije sam kao i slikar,a ovo oko ovaca je deo i moje price i entuzijazma,na temu autohtono i nase,jer sam sagledao neke okvire evropskih odgajivaca,i bio porazen kada sam video koliko polazu na svoj genofond u stocarstvu,namecuci ga kao brend.

U potpunosti vas podržavam u smislu održavanja autohtonog i onog svojeg. Mnogo smo se zapustili i prepustili drugima da nam poturaju svoje (koje je možda i bolje ali nije naše) omogućujući im zaradu preko naših leđa. Npr. moja baba je čitavog života držala samo krave buše iako je mogla da kupi i drži bilo koju sortu. Ja živim u Bokokotorskom zalivu i imam manji maslinjak koji želim da održim i unapredim i jako se zalažem i gdje god mogu promovišem i ljudima predstavljam mogućnosti, kvalitet i osobenosti naših sorti maslina koje su, za mene lično, najbolje na svijetu. Poslednjih godina na prodajnim mjestima se sve više mogu vidjeti uvozne sadnice maslina koju po kvalitetu nisu ni primaći našim lokalnim, ali kvalitet naših sadnica je prepoznat od stranaca koji naručuju naše sadnice naših sorti da poboljšaju svoje maslinjake. Posebno me je iznerviralo što nam u medijima poturaju priču o kvalitetu uvoznih sadnica, (iz ko zna kojih razloga), npr iz Italije a ti isti Italijani uzimaju na hiljade! naših sadnica godišnje.
Izvinjavam se na odstupanju od teme ali morao sam ovo da predočim.
@Milutinovic Želim vam sve najbolje i puno uspjeha u daljem radu i da uspijete da održite i proširite svoje autohtono stado.

Na prvoj skici su moguci oblici rogova kao i deformiteti polozaja koji se javljaju kod nasih sojeva pramenki. Pod A je tipican navoj koji prenosi merino pa skica B daje izgled izvornijeg oblika koji anulira merino dok skica C i D daje moguc oblik rogova kod pramenki bosanskog podrucja kao i crnogorskog. Skica E je namerni deformitet koga neki ovcari stimulisu zicama radi atraktivnosti mada se moze javiti kroz praizvorni gen rackih ovaca u pleatikaciji sa genima kruzno rogatih. Iz 50-ih godina fototipsko izdanje svih rasa stoke nasih podrucja daje i sliku izgleda tadasnjeg sjenickog soja ovaca. Crne pruge su znak odsustva oplemenjivaca, ali pod uslovom da je jezik beo kao i donja zona desni jer ukoliko nije moze dati pojacanu pigmentaciju na potomstvo kao i slabiji gen za mlecnost. Tema rogatih ovnova kao i modeli rogova je zasebna celina u standardu ovaca.

Od prije nekoliko mjeseci sam, od strane jedne regionalne italijanske razvojne agencije, a u okviru svoje struke, angazovan kao ekspert konsultat u jednom interesantnom projektu. Naime radi se o projektu koji finansira EU a koji ima za cilj da u nekoliko opcina u Bosni i Herceovini istrazuje odredjene tradicionalne proizvode iz grupe mesnih i mlijecnih proizvoda, tradicionalnih proizvoda od voća kao i domaci autohtoni vocni sortiment. Projekat je naravno za pohvalu, medjutim ono sto ja zelim istaknuti ovom prilikom, a sto je vrijedno pomena je cinjenica da su takvi i slicni projekti od strane domacih institucija pa skoro i neprepoznatljivi, skoro da ih i nema i skoro da niko i nehaje za takve stvari. Zalosno je da tudjin iz "tamo neke zemlje" dodje i istrazuje nase tradicionalne vrijednosti. Zasto sve ovo pisem? Pisem iz prostog razloga da bih samo donekle dao odgovor na ovo sto kolega Milutinovic predstavi i vec vremena radi, a moram priznati da sam i ja pomalo na tragu istog, mada ne toliko kao pomenuti kolega. Znate istrazujuci ovu problematiku (genezu nastanka sjenicke oplemenjene ovce) dosao sam do zakljucaka (sto je vrlo lahko argumentovati) da postoji mnogo vise podataka o svim drugim rasama koje nemaju nikakve veze sa ovim prostorima (prostori bivse SFRJ pogotovo prostori BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije), nego o domicilnim rasama ovaca. To je zalosno, to je porazno, to je zastrasujuce, to je frapantno i sramotno za sve one koji eventualno citaju ovaj forum a dijelom su ili u potpunosto odgovorni za ovakvo stanje. Nije tacno da ne postoji volja, zelja, razum, htijenje, znanje itd. svih onih koji bi htjeli da urade nesto u pozitivnom pravcu, nepostoji samo prevashodno znanje, razumijevanje, odgovornost i nedostatak sluha i vizije za ovakve stvari od strane odgovornih ljudi. i Na kraju umjesto zakljucka cestitke kolegi Milutinovicu za ovoliki entuzijazam i ljubav prema ovoj ovci, sa zeljom da i dalje nastavi ovaj kontinuitet. Naravno u svakoj iole normalnoj zemlji, ovakav genetski resurs bi se obavezno zastitio i konzervisao u odredjenoj genetskoj banci, vrsili bi se odredjeni istrazivacki projekti koji bi bili javni i transparentni (a ne kao mnogi u proslosti koji su svemu drugom sluzili samo ne nauci i svrsi) i koji bi polucivali odredjene rezultate. Ovako ostaje sve samo na pojedinim zaljubljenicima i entuzijastima kakav je kolega Milutinovic. Nazalost mali je broj takvih, kao sto je vjerujem preostao i mali broj (ako ga i ima) izvornog genefonda koji bi se trebao nekako sacuvati.
Pozdrav uz izvinjenje za malo duzi tekst.

Kolega Bosnijan,nema potrebe da se ispricavate i izvinjavate,na duzini vaseg izlaganja,kad su sve cinjenice koje ste naveli na pravom mestu i u pravo vreme,jer kada ce mo govoriti o zastiti poslednjeg genetskog resursa Balkana,ako ne u pet minuta do dvanaest. Jedan eminentni profesor Beogradskog univerziteta je davno rekao,najbolje oruzije protiv sebe smo sami instruirali jer nas vodi podsvesna deviza sve tudje je bolje,s toga smo i udarili u zid. Na primer clan sam jednog kluba u Tuluzu Fr. nema registrovane farme ovaca u Francuskoj ni jedne sa Nemackim winterbergom,jer ih vodi logika,ako mogu oni mozemo i mi,pa su usavrsili rasu slicnu w. limonz,lakaun ruan i dr. Vama kolega Bosnian svaki uspeh zelim,u daljim projektima na zastiti svog genetskog blaga,cini mi se da ste u boljoj poziciji,po izvornosti i arhaicnoj ocuvanosti vasih rasa,dok mi pred ocekivani ulazak u EU,nazalost nemamo priznatu niti jednu rasu ovaca,izuzevsi sojeve u sporohodnom procesu standardizacije.

Hvala na ovim odlicnim postovima kolega @milutinovic
izvorni tip ove rase polako ali sugurno izumire,jednostavno moda a i proizvodne karakteristike idu u korist meriniziranih tj oplemenjenih grla

Nazalost,tako je,cak i stanje u programu rada sa industrijskim rasama je jedva odrzivo,a tek sa izvornim slabije produktivnijim.

Ovnovi sa tackicama na glavi nisu sjenicki vec rasa Sora,pramenka okolina Savnika,krupna,cvrste gradje i solidne plodnosti.Na ovom sajtu imate vise o ovoj rasi,farma je medju najvecim u ovom regionu porodicnim farmama.Ovan sa velikim crnim kolutovim aoko ociju je rasa Vasojevicka ruda ovca,slicna sjenickoj,malo krupnija sa vecim crnim pegama po glavi.Crni ovnovi su jako pozeljni u tom kraju,Berane i B.Polje,inace skroz crne ovce bez belega belog zovu galje,ovakvim ovnovima cesto zicom savijaju rogove pa budu poput Racke

Sora nije rasa okoline Savnika, niti je kada bilo u tom kraju. To je rasa koja se rasprostire u okolini Rozaja, Gusinja i okolnoj regiji.
Zrnaste ovce okoline Savnika su u rasi Jezersko-pivska pramenka,

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG] Moje malo stado ali odabrano,sem ove galje koja se drzi jer nijedno jagnje nemoze biti sladje nego od ovih tzv.reica kako ih ovde zovu.

Od onoga sto se u svim mogucim formama javlja pod jednim imenom oplemenjeno,tvoj ovan ima mnogo pravilnih detalja koji vuku ka pravom sjenickom,a x noge prednje kod njega nisu prenosive genetski,vec najcesce kod ovaca koje imaju deficit u A vitaminu kao i nekim mineralima javljaju se cesto jagnjad sa x prednjim polozajem udova. Ova galja iako manja od njih slovi za prilicno mlecnu ovcu,da li je to slucaj i kod tvoje? Lepo stado.

Hvala Milutinovicu na opisu.X noge kod ovna sam odmah nakon citanja posta pogledao u selu jer sam pomislio da stvarno mozda ima a da ja nisam primetio.Medjutim to je slikano u strani pa se sa slike stvarno cini da je tako.U stali kada stoji na ravnom sa razmaknutim nogama jasno se vidi da ih nema.On je bio jagnje koje je bilo i najkrupnije i najbolje uhranjeno od svih.

Nazad
Vrh