Ma nisi me razumeo dobro,i znam ja da sigurno ih vidjas vise od mene i da se odlicno razumes u ovu rasu,ja ih drzim samo ceo svoj zivot,kao i ti pretpostavljam

,pa znam ponesto o njima i kako su nastale i menjale se,cim je melezeno i slicno.
Ja sam samo razgranicio lepo u postu sta je sta na slikama, pricu kad neko(obicno teski laik) mi dodje i kaze to nije sjenicka za ovce skroz u tipu ja ga lepo posaljem na pester da trazi ciste,bez kafe i rakije

Samo me ponekad nervira prica koju cesto slusam i u svom kraju sta je sjenicka ovca a sta ne.
Standard nije jasno definisan i to je osnovni problem,nije sve sjenicka koja se dotera sa Pesteri to je osnovni postulat koji ljudi tesko shvataju.
Za zadnjih 20 godina koliko pratim ovu rasu sve se promenilo sem sara na glavi.
Prve ovce koje su organizovano deljene ovcarima u Valjevskom kraju bile su uglavnom bez vune na vratu i stomaku,vrlo mlecne i plodne,pola ovnova nije imalo rogove i bile su sire i dublje ,za nijansu krace u trupu i repovi im nisu bili predugacki(nisu se vukli po zemlji),kolutovi oko ociju su bili pravilni ne preveliki crni ,redje zuti.
Danas raznim ukrstanjima je dobijena ovca uska i predugacka,skroz obrasla mekom vunom s predugim repovima i manjom plodnoscu.jagnjad su toliko duga da se do god dana pogrbe kad idu na pasu.
Svi ovnovi moraju bit rogati(sto je povratak na izvorni tip,a vuna mora bit meka sto je totalno suprotno od izvornih ovaca)
Pre 3 godine sam kupio dugackog ovnica,iz dobrog stada s pesteri dobijenog,mladog stada,tako da se o plodnosti nista nije moglo sigurno znati,7 cerki koje je imao kod mene i mog komsije do treceg jagnjenja uglavnom imaju po 1 jagnje iako su od dobrih majki,to je ono sto mi se ne svidja kod selekcijskog rada koji se diktira iz centara za razvoj,to se samo tako zove

Poslednjih godina u mom kraju se Sjenicka deli u 2 tipa ali bukvalno pokusat cu da nadjem adekvatnu sliku da to opisem
Pozdrav drug