Sjenicka ovca

Ja sam ti predlozio sigurnu varijantu:)
ma raspitaj se sigurno u blizini ima toga

evo ga jedan rogonja sa sajma... :D

316oz9c.jpg

iskren da budem boljih svakog petka ima na pijaci u valjevu,priplodna kondicija je jedno al ovo grlo je na slici mrsavo,rogovi mogu bit malo dalje od glave,a sare pravilnije,zaokrugljenije

Pre 5 dana dobio sam jagnje od ovce koja je imala 3 komada u novembru,slike sam postavio tada u temi Grla za izlozbu.evo i slika,4 komada za godinu mislim da je skroz korektno za ovu rasu:)
21jpthf.jpg

2zfvqrq.jpg

Sa trojkama od jesenas slika
2sazafo.jpg

Trojkama je otac bio sjenicki,skroz u tipu ali je davao potomstvo sa slabo izrazenim sarama po glavi,kupio sam ga onako bez preteranog biranja na pijacu,lepo je izgledao i jagnjad su mu napredna al im glava vecini nije u tipu.
Ovom malom je otac verovatno jedan moj mesanac texel x sjenicka,bilo je vise ovnova u stadu tada.
Ovako izgleda od texela i sjenicke ovcica sa 10 dana,slika ispod,od treceg dana ide s ovcama stalno na ispasu
2imd80.jpg

ovo jagnje na zadnjoj slici je mesanac texela i sjenicke tako da ne moze biti cisto nikako(a majka mu nije sjenicka mozda zato sto nije rodjena na Pesteri :haha: :haha:),ima njena slika s njim na strani 9 u ovoj temi
inace sto se cistoce sjenicke ovce generalno tice vec smo raspravljali ovde da je to jos uvek sarenolik pojam i da je sve sto ima nekakve naocnice bojene ,usi i gubicu sjenicka
pricu o vuni necu ni da komentarisem,suvise je glupo to ciniti,sto je vuna otvorenija to je sjenicka cistija i pribliznija izvornoj sjenickoj pramenci,sve ostalo je mesano s necim i ustvari sve su to sjenicke oplemenjene ovce,uglavnom s IDF,W i merinom,tako su dobile to famozno zatvoreno runo,cubu na glavi,vecu masu skoro duplo,itd...Sto se duzine repa i cube tice kao i pravougaonog a uskog formata tice kod grla koja se u skorije vreme forsiraju mislim da je radjeno ukrstanje s Svrljiskom ovcom,tako sam cuo(ako neko zna tacno nek me ispravi),u prilog tome ide i dosta losija plodnost (pri izuzetnoj ishrani ne prelazi 1,3 i vansezonskih jagnjenja skoro da i nema) a bolja mlecnost u takvim stadima,ima ih dosta u okolini pa znam sta pricam
Da se razumemo meni je prioritet selekcija na plodnost i prirast,tek nekon toga ide eksterijer
:ppozdrav:

Pa neznam sta hoces time reci , da nije sjenicka zato sto nije rodjena na Pesteri,znamo malo i mi nest ne samo ti brate uvek nesto volis da si na prvo mesto,ma evo ja ti priznajem da bolje znas o sjenickoj rasi od mene ,jer ti citas literaturu ,a ja je gajim i srecem se sa njom maltene svaki dan sa njom,nemoj da zameris ali stvarno svima das komentar a tebi nedas niko nista da napise ,ne ide to tako mi smo ovde da razmenimo misljenje jedni drugih a ne to da idemo jedni drugima u prkos.Svi znamo PO NETO PA NAKRAJU CE ISPASTI DA SVI ZNAMO JOS VISE JER SMO RAZMENILI MISLJENJA I SAZNANJA.POZDRAV DRUG.

Ma nisi me razumeo dobro,i znam ja da sigurno ih vidjas vise od mene i da se odlicno razumes u ovu rasu,ja ih drzim samo ceo svoj zivot,kao i ti pretpostavljam ::namigivanje::,pa znam ponesto o njima i kako su nastale i menjale se,cim je melezeno i slicno.
Ja sam samo razgranicio lepo u postu sta je sta na slikama, pricu kad neko(obicno teski laik) mi dodje i kaze to nije sjenicka za ovce skroz u tipu ja ga lepo posaljem na pester da trazi ciste,bez kafe i rakije ::namigivanje::
Samo me ponekad nervira prica koju cesto slusam i u svom kraju sta je sjenicka ovca a sta ne.
Standard nije jasno definisan i to je osnovni problem,nije sve sjenicka koja se dotera sa Pesteri to je osnovni postulat koji ljudi tesko shvataju.
Za zadnjih 20 godina koliko pratim ovu rasu sve se promenilo sem sara na glavi.
Prve ovce koje su organizovano deljene ovcarima u Valjevskom kraju bile su uglavnom bez vune na vratu i stomaku,vrlo mlecne i plodne,pola ovnova nije imalo rogove i bile su sire i dublje ,za nijansu krace u trupu i repovi im nisu bili predugacki(nisu se vukli po zemlji),kolutovi oko ociju su bili pravilni ne preveliki crni ,redje zuti.
Danas raznim ukrstanjima je dobijena ovca uska i predugacka,skroz obrasla mekom vunom s predugim repovima i manjom plodnoscu.jagnjad su toliko duga da se do god dana pogrbe kad idu na pasu.
Svi ovnovi moraju bit rogati(sto je povratak na izvorni tip,a vuna mora bit meka sto je totalno suprotno od izvornih ovaca)
Pre 3 godine sam kupio dugackog ovnica,iz dobrog stada s pesteri dobijenog,mladog stada,tako da se o plodnosti nista nije moglo sigurno znati,7 cerki koje je imao kod mene i mog komsije do treceg jagnjenja uglavnom imaju po 1 jagnje iako su od dobrih majki,to je ono sto mi se ne svidja kod selekcijskog rada koji se diktira iz centara za razvoj,to se samo tako zove :zli:
Poslednjih godina u mom kraju se Sjenicka deli u 2 tipa ali bukvalno pokusat cu da nadjem adekvatnu sliku da to opisem
Pozdrav drug
:ppozdrav:

Sada vise nije problem izgled rase po standardu,nasi zemljaci primaju stada na ispasu godinama, tako da rasa sjenicke ovce ima veze samo god gazde koji nije vezan za popasu iz centrane Srbije.Ovih dana unistava se oko 800 grla ovaca koja su na ispasu dovedena iz Rudog na Sjenicke Bare. To je zlo , bez carine,misle jeftinije a sada katastrofa.U pitanju je BRUCELOZA!!!!

Nazad
Vrh