Singamoza ptica

Duško58

Član
Učlanjen(a)
1 Dec 2010
Poruka
12.424
Lokacija
Futog
Singamoza je oboljenje disajnih puteva kokosi, curaka i fazana (ali i mnogih drugih divljih ptica), koji se gaje u otvorenim prostorima. Najcesce se javlja kod fazana u fazanerijama ( vestacka odgajivalista), gde se odrzava stacinirano. Pojedinih godina javlja se u enzootskim razmerama, na noseci velike gubitke. Prvenstveno oboljevaju pilici i podmladak do 2-3 meseca starosti.
Etiologija. - Uzrocnik je Syngamus trachea, parazit dusnika i bronhusa. Larveni oblici parazitiraju u plucnom tkivu i vazdusnim kesama. Parazit je crvene boje, a muzjak i zenka su stalno u polozaju kopulacije, tako da se dobija utisak da je to jedan crv (racvasti crv). Zenka je dugacka 5-40mm, a muzjak 2-6mm. Jaja parazita eliminisu se preko izmeta, posto ptice progutaju trahealnu sluz, dok se redje eliminisu preko kljuna. Jaja su ovalna, bezbojna, velicine 78-100 x 43-60 mikrometara.
U spoljnoj sredini u jajima se za oko 7-14 dana obrazuju infektivne larvice, koje mogu napustiti jaja ili ostati u njima. Razne vrste puzica, kisne gliste, stonoge, larve muva itd. mogu progutati infektivne larvice i kao fakultativni prelazni domacini sluziti kao vektori.
Infekcija prijemljivih ptica obavlja se na tri nacina: unosenjem infektivnih jaja, infektivnih larvica ili inficiranih vektora. Oslobodjene larvice u crevima domacina probijaju crevni zid i krvnim putem veoma brzo stizu u pluca. Sedmog dana su vec u traheji, a 20. dana pocinju da polazu jaja. Paraziti polazu jaja oko mesec dana, a zatim postepeno uginjavaju i eliminisu se iz traheja. Pojedini paraziti mogu da zive i do 5 meseci.
Epizootiologija - Jaja i larvice parazita su veoma osetljivi prema niskim i visokim temperaturama i isusivanju. Tokom zime u spojnoj sredini sve larvice uginu. Medjutim, u fakultativnim prelaznim domacinima mogu ostati vitalne nekoliko godina. Prema tome, pocetna infekcija ptica nastaje preko vektora. Sledece infekcije, zbog kratkog endogenog razvoja, nastaju preko infektivnih oblika parazita i od inficiranih ptica, kao i preko ranije i novo inficiranih vektora.
Prvenstveno obole male ptice u uzgojima, gde je velika koncentracija na manjem prostoru, kao sto je to u volijerama fazanerija. Oboljenje se obicno pojavljuje kod veceg broja ptica u uzgoju i katkada obuhvata sve. Infekcije zapocinju vec prvih toplih dana, kada se pojavljuju vektori, i dostizu kulminaciju preko leta. Tada je najjaca kontaminacija terena i najmasovnija pojava vektora. Iduci prema zimi, intenzitet i ekstenzitet infekcije opadaju, jer ptice pocinju spontano da se oslobadjaju parazita.
Nedovoljna ishrana, a narocino nedostatak vitamina A, kalcijumovih i fosfornih soli povecavaju prijemljivost ptica i pogorsavaju tok bolesti.
Patogeneza i patolosko-anatomske promene. - Infekciji su najpodlozniji fazancici i curici, kod kojih je patogeno delovanje parazita i najizrazenije. Tokom migracije, larvice parazita izazivaju krvavljenja, bronhopneumoniju i edem pluca. Odrasli paraziti u traheji, posto se hrane krvlju, ostecuju sluzokozu i izazivaju zapaljenje i krvavljenja. Veci broj parazitu, nakuplja na sluzi krv otezavaju ili potpuno onemogucavaju disanje. Posle eliminacije parazita ostaju oziljci i manji ili veci cvorici, koji mogu potpuno da zapuse lumen traheje.
Klinicka slika.- Bolest obicno pocinje da se ispoljava 15-20 dana posle infekcije, sto se podudara sa obrazovanjem zrelih parazita. Bolesne ptice slabo se krecu, ispruzaju vrat i otvaraju kljun radi lakse disanja, kaslju i mnogo pijucu. Iz nosa im curi gusta sluz koja je ponekad sa primesama krvi. Apetit im je smanjen, krila opustena, disanje sve teze, a kasalj cesci i jaci. Razvoj bolesti moze biti veoma brz, narocito kod fazancica, a uginuca nastaju za nekoliko dana kao rezultat blokade traheje parazitima i velikom kolicinom sluzi. Ponekad uginu svi oboleli fazancici. Odrasle ptice retko obole, ali mogu biti rezervoar za kontaminaciju okoline jajima parazita.
Dijagnoza. - Najsigurnija dijagnoza postavlja se na obdukciji uginulih i zrtvovanih ptica, jer se nalaze odgovarajuce promene, kao i sami parazitu u traheji. Kod bolesti ptica u sluzi, koja se cedi iz kljuna, i u izmetu mogu se naci jaja singamusa.
Lecenje. -Za lecenje obolelih ptica su veoma efikasni Thiabendazol, Verpamyl, Nilverm, Levamizol i drugi preparati, koji deluju na larvene oblike u crevima i plucima i na odrasle parazite u traheji. Daju se rastvoreni u vodi za pice, kontinuirano tokom nekoliko dana.
Profilaksa. - Suzbijanje singamoze zasniva se na dobrom poznavanju epizootiologije bolesti. Uvek treba imati u vidu da se jedanput stacionirana bolest na jednom mestu tesko moze iskoreniti, zbog toga sto se infektivne larvice parazita dugo odrzavaju u fakultativnim prelaznim domacinima. Prema tome, najbolje je ispuste i fazanske volijere periodicno menjati. Za njih treba izabrati ocedna, peskovita mesta, gde se retko pojavljuju puzevi i gliste. Treba izbegavati zajednicko drzanje pilica i podmlatka sa odraslim pticama. Novonabavljene fazane za priplod treba kontrolisati na prisustvo parazita i mesati i iskljucivo sa starijim pticama iz uzgoja.
Pored navedenih mera, preporucuje se povremeno profilakticna primena anthelmintika u hrani ili vodi za pice.


Podaci korisceni iz knjige "Parazitske bolesti" od Dr Ljubomir Cvetkovic.
 
Poslednja izmena:
Vrh