Silosi i sušare

BOKIBOLE

Član
Učlanjen(a)
24 Jun 2011
Poruka
3.346
Lokacija
Čelarevo
Koliko se vremena suši kukuruz sa npr. 18% vlage do Srpsa, koliko bala sojine slame se potroši za sušenje npr. 10 tona kukuruza?
 
R

rad78

Guest
Koliko sam ja shvatio topao vazduh ulazi u unutrašnji cilindar a zrno ostaje u spoljnom i na taj način se obavlja sušenje .Jel ložiš sojinu slamu ,koja količina zrna ti stane u taj spoljni deo ,koliko vremena ti treba da ga osušiš i na koji % vlage? Jel može još koja slika samo te sušare kako šta je osnova i samu njenu konstrukciju?
 

bojcetic

Član
Učlanjen(a)
14 Jan 2009
Poruka
13.957
Lokacija
Stapar
Ima jedna susara stigla u selo. OKo 7000e placena, na biomasu (bale) radi. Nisam je jos video u radu, ne mogu da stignem... Kapacitet oko 5t (mala tehnostrojka). To je zanimljivo za nas male.
 

Зоран

Član
Učlanjen(a)
1 Feb 2015
Poruka
290
Lokacija
Пивнице
У сушару стане око 6 тона. Кукуруз је био са 19-20% влаге. Једна шаржа (утовар, сушење, хлађење, истовар)- један дан. На овај начин зрно није осушено равномерно, али приликом истовара се помеша и сутрадан влага је била 14-14,5%. Иста влага је била и после недељу дана, после месец дана као и крајем марта приликом продаје. Сојина слама је била стара и 90% развезана, тако да не знам тачну потрошњу 7-10 бала по тони. Сликаћу сутра Радославе. И утовар, сушење, хлађење и истовар радио сам са дуваљком преправљеном од турбине са ИМТ велике, вучне житне сејалице (мислим 6 метара ширине, 3 тоне запремине), купљене на отпаду у току сечења исте. Минут два и сама турбина би била преполовљена. Ако неко има, или зна ко има такву турбину, или сличну за продају нека ми јави, :ppozdrav: . Овако морам да растављам усипни кош и монтирам за сушење сваки дан.
 
Poslednja izmena:

mihalyocska

Član
Učlanjen(a)
15 Jan 2011
Poruka
638
Lokacija
B.Topola
I ja sam imao nameru praviti takvu susaru kao tvoja na bio masu , reci mi koji je promer unutrasnjeg i spoljasnjeg cilindra , to me interesuje koja je debljina zrna izmedu dva cilindra . Jer sto je tanje lakse ga produvava topao vazduh.
 

Murtin_

Član
Učlanjen(a)
20 Feb 2015
Poruka
582
Lokacija
Nadalj, Kovačica
Mi susimo već 15-16 turu kokica. Nekih 6t stane u nju. 12-15 sati treba da bi se osusile kokice sa 17-18% na 14%.

Polovne susare teško naći, a godila bi nam neka od 10t. Problem kod kokica je što ne sme naglo da se suši. Tako da protocne u startu otpadaju.

Sent from my HTC One mini using Tapatalk
 

Зоран

Član
Učlanjen(a)
1 Feb 2015
Poruka
290
Lokacija
Пивнице
За колегу Радослава


Спољни пречник је 1,9м
Унутрашњи око 0.6м
Тако да је дебљина зрна око 0,65м
 
Poslednja izmena:

Зоран

Član
Učlanjen(a)
1 Feb 2015
Poruka
290
Lokacija
Пивнице
Завршено сушење за ову годину. Уз неке преправке повећана је искористивост пећи, а самим тим и виша температура ваздуха, а смањена потрошња бала сламе на око 5 по тони.
 

Radisa_

Član
Učlanjen(a)
17 Jul 2015
Poruka
43
Lokacija
Smederevo
U pravu ste
Ozbiljna sušara Italijanske firme AGRIMEC model AAS1150 od 15 tona

Mislim da i ova nije nije loša

kapacitet 11 tona
sprema se za Suboticu

 

Radisa_

Član
Učlanjen(a)
17 Jul 2015
Poruka
43
Lokacija
Smederevo
Pozdrav svima

Povodom sve većeg broja zainteresovanih kupaca ( podstaknuti novim subvencijama i načinom podnošenja dokumentacije) za nabavku sušara, pozivam sve zainteresovane da se odmah posle objavljivanja novog pravilnika, obrate
proizvođačima ili preprodavcima radi dobijanja ponuda ili predračuna za sušare.

Ovog puta opet pozivam ozbiljno zainteresovane kupce, da ne čekaju čak ni maj mesec za nabavku
.
Ako stave u pravilniku da će se morati prvo podneti predračun pa sačekati odgovor i tek tada ( ako je pozitivan) imati 90 ili 120 dana zanabavku, to konkretno znači ovo:

- Podneseš predračun u julu
- Odgovore ti u avgustu (ako bog da) i već je kasno za nabavku.


Zašto?

Sušare se rade namenski po zahtevima kupaca i rok isporuke u periodu od avgusta je već oko 2 meseca i tada mnogo više koštaju. Ako hoćete nabaviti po dobroj ceni morate je već sada naručiti.
Italijani ( kao najveći proizvođači sušara) već znaju za subvencije i dižu cene, prema tome bolje se pripremiti na vreme.

Ako neko misli da teram vodu na moju vodenicu onda je u pravu. Ja dajem rok isporuke 60 radnih dana od dana narudžbine ali moja jedna sušara košta recimo, 20.000 evra a u Septembru kada ih neću moći više proizvesti u velikom broju, prodavaću istu takvu Italijansku za 35.000 ( i to ako ih ima ) pa na kraju džabe subvencije kada se moraju platiti 20.000 iz svog džepa + subvencije.

Ako nabavite sušaru ranije možda se nešto i uštedi

Na kraju hoću da podvučem jednu veoma važnu stvar, koju sam rekao i ministarstvu za poljoprivredu, ako neko dobije pozitivan odgovor za subvencije u septembru (za kasnije i da ne pričamo) za nabavku, taj će imati veliki problem da je nabavi u roku a još gore je ako mu treba za ovu godinu. Moraće da je kupi možda u novembru ili da izgubi pravo za povraćaj

Toliko od mene
 

bojcetic

Član
Učlanjen(a)
14 Jan 2009
Poruka
13.957
Lokacija
Stapar
Nece ove godine trebati susare, nece biti robe za susenje, jer robe prosto nece biti:riba:
 
Vrh