Semenska pšenica,iz ambara ili iz dućana?

cika_jova

Član
Učlanjen(a)
9 Maj 2010
Poruka
3.352
Lokacija
mladenovac
@ tarana

bolje posej svoju psenicu a kupi djubre jesenje, nego da kupis seme i da ne bacis djubre ::namigivanje::
 

diklofen

Član
Učlanjen(a)
24 Jan 2009
Poruka
11.705
Lokacija
J.Tomić
Pa jeste ali bez obzira što se i semenska pšenica gaji na otvorenomn kao i merkantilna agrotehnika same proizvodnje nije ista.Prost primer je što se kod nas u ataru prosečan hektolitar merkantila kretao oko 74.5-75 ,a semenske pšenice 80-82.Samim tim primerom kao i primerom da se kod semenske pšenice radi o mnogo manjem broju bolesnih zrna(zbog par tretmana fungicidima) dolazim do zaključka da je ipak bolje kupiti seme za ovu jesen.
Za mene je veće pitanje dali uzeti u paritetu ili platiti kešom.Tu se ne mogu opredeliti.
 

GANGA

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
5 Jul 2010
Poruka
535
Lokacija
Elemir
Pozdrav svima i svi ste pomalo u pravu ali kod semenske pšenice tj. ostavljanja semena za sledeću sezonu treba voditi računa o vlazi prilikom skidanja, zatim veoma je dobro pšenicu selektrirati jer nam ostaju zdrava zrna po doradi a ona sitnija i lom ne unosimo u zemlju bespotrebno - nićiće i sitno zrno a šta sa njim u početku niče zeleno je vuče vlagu i aktivne materije a kasnije nije sposobno za bokoronje i tu dolazi do smanjenja prinosa bespotrebno i još mnogo toga sitno stoci ili ga prodati uvek se traži, a čisto dorađeno u kućnoj varijanti smanjuje se setvena norma i dobija se željeni sklop, a jedna veoma bitna stvar ove godine sva pšenica je obolela od fuzarioza (vide se crvenkasta zrna) i preporučio bih vam da koristite isključivo sistamične fungicide poput Raxsila, Dividenda, Defendera, Akorda? itd jer samo sistemik ima moć da već obolela zrna zaštiti od širenja bolesti i daje mnogo bolje rezultate neko gore pomenuti Mankogal i ostali slični njemu, može se lako desiti pojava glavnice iduće godine pa bez obzira koliko ćemo pšenice sejati što moramo zbog plodoreda nemojmo se pored toga i trovati-glavnicom jer sve to završi u nekom mlinu i dobijamo hlem naš nasušni na stolu. Lako se može desiti da semenska pšenica kupljena od zvaničnih dorađivača i nebude mnogo skuplja od merkantile podatak da je bilo prometa semenske i to po ceni od 26 din + PDV samo trebabiti još strpljiv sa prodajom merkantile, može se desiti da će nam striktno tražiti račune prema setvenoj strukturi sledeće godine i ko zna šta još.
 

diklofen

Član
Učlanjen(a)
24 Jan 2009
Poruka
11.705
Lokacija
J.Tomić
Ne počinjite već sa tom subvencijom jer se pokazalo da sve što je lupano za ovu godinu(da će trebati analiza zemlje,seme tačno po prijavljenim kulturama...)nije ispalo tačno.
 

paorpaor

Član
Učlanjen(a)
28 Jan 2009
Poruka
11.540
Lokacija
Tovarisevo
Aj sad malo da offtopujemo. Koliko mi je poznato ove godine se u prijavi upisivao podatak samo dali je zitarica,ind. bilje,povrce...,a ne psenica,kukuruz. Tako da od price za racune nema nista,a pogotovo ako znamo da od iduce godine nema obnove gazdinstva osim ako se nesto nemenja.
Kao primer njihove vrhunske semenske psenice imam ja,licno. Ove godine je bio veci prinos na"mom" semenu nego na oridzinal,u pitanju je rapsodija. Ne kazem da ne treba osvezavati,ali ne i preterivati.
 

GANGA

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
5 Jul 2010
Poruka
535
Lokacija
Elemir
Tačno je da se prilikom obnove registracije nije pisalo po kulturama ali za podnošenje zahteva za regres-subvencije upisivalo se tačno šta si zasejao ali po kulturama posebno a skupno žitarice već pšenica, kukuruz, itd ali nemoj posle da bude pa obavestili smo vas za račune, uzorkovanje zemlje itd a što se tiče semena sa GEA berze izvršena je trgovina semenskom pšenicom Renesansa 25 t po ceni 26 din + 8% PDV ove nedelje.
 

ralekiraj

Član
Učlanjen(a)
7 Dec 2009
Poruka
481
Lokacija
Basaid
Jel neko radio zaprasivanje psenice sa Tycoon-om? Kod nas mu je cena 1517din za litar, koristi se 50ml na 100kg psenice
 

diklofen

Član
Učlanjen(a)
24 Jan 2009
Poruka
11.705
Lokacija
J.Tomić
Taycon je bolje sredstvo od bilo kog suvog zaprašivača i od recimo Akorda ali je lošije od Raxila i Dividenda.To ti nije loše rešenje.
 

drobi

Član
Učlanjen(a)
25 Jan 2009
Poruka
738
Lokacija
..
Dividend nisam nasao, ali je Semenazol isto samo domace proizvodnje.
To koristim u zadnje dve-tri godine.580 din/lit na 500 kg semena.
Defender ima ovde kod nas(nesto je losiji od Semenazola, i jeftiniji) 1250din/lit
 

lakarije

Član
Učlanjen(a)
25 Sep 2008
Poruka
561
Lokacija
indjija
Ako je neko zainteresovan za Lamardor, najnovije sredstvo za tretiranje semena psenice,nek se javi.
Pakovanje je 5 litara,mislim da je za vagon semena. Cena 8000 dinara.
 

lakarije

Član
Učlanjen(a)
25 Sep 2008
Poruka
561
Lokacija
indjija
Uzmi sad,neotpakovano naravno,moze da stoji.Ko zna dali ce biti dogodine.A nije ni skupo,spram dividenda.
 

paorpaor

Član
Učlanjen(a)
28 Jan 2009
Poruka
11.540
Lokacija
Tovarisevo
Ajde moram se cuti sa jos jednim mojim koperantom pa cu ti se javiti u toku dana.
Al' nemoj da nije original.
 

Farmer Bob

Član
Učlanjen(a)
23 Dec 2009
Poruka
1.657
Lokacija
Novi Becej
ZA poplavljene povrsine od opstine dobijamo seme psenice "euklid" :sta:
Jel neko cuo za to seme,cija je to proizvodnja....? Navodno norma za setvu je 180 kg/ha.
 
Vrh