Sejanje paprike, kao drugog useva na njive

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.031
Lokacija
Apatin
Poljoptivreda u današnje vreme podrazumeva da se maksimalno iskoriste svi raspoloživi resursi. jedan od načina jeste da se posle skidanja jednoga useva pristupi sejanju drugoga. E sada među ostalim usevima je i paprika našla svoje mesto, jer se može sejati posle skidanja pšenice ili graška. Poprika je osetljiva kao rasada u tom periodu, pa je zalivanje neophodno odmah posle rasade, ali treba voditi rašuna da je najbolje saditi u tom periodu paprike koje stižu za stavljanje u turšiju.
 

cabage

Član
Učlanjen(a)
5 Apr 2008
Poruka
139
Mislim da je najkasniji rok za sadnju paprike kraj 5. mjeseca. Ako se sadi kasnije ono malo sto se uspije pobrati, ne moze pokriti troskove proizvodnje. Ako se primjerice stocni grasak i nesto slicno silira pocetkom petog mjeseca, onda je dobro posaditi papriku, narocito industrijsku. Konzumna vec kasni tu petnaest dana da bi se s njom postigla neka zadovoljavajuca cijena.
 

Farmer II

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2009
Poruka
4.708
Lokacija
Vrsac
Hm ovo je vrlo interesantno, međutim ja bih stavljao akcenat na "druge useve(useve koji bi se sejali posle pšenice ili ječma) " a koji se mogu odraditi mašinski. Pošro u ratarstvu mašine odrađuju sav posao, prelazak na alternativan usev koji zahteva više ručnog rada, je nepremostiva prepreka za mnoge. Ima li smisla sejati grašak ili pasulj kao drugi usev? Mogu li se oni odraditi mašinski? Ili možda da se poseje kukuruz sa namerom da se iskoristi za silažu(a posle, opet šta sa silažom?)? A postoje male FAO grupe zrenja kukuruza, koje bi dolazile u obzir; mislim da postoji i rani suncokret koji stiže krajem septembra, da li je neko ovo probao?
 

tarana

Član
Učlanjen(a)
23 Okt 2007
Poruka
1.813
Lokacija
kikinda
pa vidiš da i sa prinosom i setvom u optimalnim rokovima imamo problem da nađemo računicu.
sve te "druge" useve treba posejati i nađubriti a prinosi su bar 20-30% niži od onih posejanih na vreme.
 

kiraj

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
29 Jan 2009
Poruka
9.817
Lokacija
Bašaid
Potpuno si u pravu.Prosle i pretprosle godine kod nas su njih nekoliko probali postrno suncokret ,hibrid dukat, ali je rod bio dosta los /300 do 600 kg /kj/ a vlaga visoka.
 

mister bin

Član
Učlanjen(a)
22 Maj 2010
Poruka
138
Lokacija
Debeljača,Južni Banat
Paprika kao pstrni usev?
Ne Ide.
Godinama sam proizvodio papriku u direktnoj setvi, oko prvog aprila,
i teško je dostizala zrelost-crvenu boju.
Sejana u julu- postrno, teško da bi se i razvila kao biljka.
 
Vrh