Savremena farma krava

G

Gost 7475

Guest
Mislio sam na roto izmuzište tj. rotolaktor (neki ga još zovu i revolver).
 

North ARMY

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
14 Okt 2008
Poruka
25.814
Lokacija
Adasevci-Zapadni Srem
Sad te razumem,navodno im je to prevazidjeno i ovo je bolje njima. Mada ni nama ovo ne izgleda bolje jer moraju sve krave da udju da bi pocela muza i ako zavrsi prva do prozora-kancelarije druga ne moze da udje dok sve druge ne izadju,da bi kompletno nova tura usla. A mozda je gazdi ponestlo para na kraju. Profesor inace kaze prvo izmuziste gleda jer je ono najskuplji deo farme.
 

ichbinmilan

Član
Učlanjen(a)
28 Jan 2013
Poruka
1.750
Lokacija
Šabac
Ovo je to roto izmuzište koje postoji i u PKBTo je automatski sistem i mislim da je mnogo bolji i savremeniji za velike farme ali se ograđujem jer se ni ja ne razumem previše u to.:osmeh:

NA, hvala na postavljanju ovih slika i na izveštajima iz Rusije. Slobodno piši više o iskustvima tamo (ako želiš naravno) jer ima ljudi koje to interesuje. Generalno nam je ta zemlja nepoznanica i dosta mistifikacije postoji tako da su informacije iz prve ruke najbolje. :osmeh:

A što se tiče veličine poseda Rusija poseduje obradivu površinu u veličine 2 Francuske ugrubo (8 procenata svetske obradive površine) a uvoznik je hrane! Međutim, pošto se razvija po kapitalističkim principima velike parcele nekadašnjih kolhoza kupuju stranci za bagatelu. Čitao sam u Špiglu da Nemci kupuju desetine i stotine hiljade hektara zemlje i tako postaju oligarsi. Napuštaju Bavarsku zbog Rusije. :osmeh:
 

North ARMY

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
14 Okt 2008
Poruka
25.814
Lokacija
Adasevci-Zapadni Srem
I mi smo otisli sa gomilom pitanja,bukvalno smo imali vise pitanja na kraju nego na pocetku.
Vidi Milane tamo da odem ja ovako mali li ti radili bi bar 500ha,u jednoj od lepo razvijenih regija je hektar 2e arenda,a za navek 20e hektar. Pricam sa covekom koji nas je vozio na onu farmu na otvorenom(slika Dustera) koji on vozi,ima 5 dece svi su obezbedjeni i bore se,covek ima 160ha svoje zemlje i dao je besplatno u neko gazdinstvo koje je drzavno,kaze bolje da oni obradjuju,nego da stoji u parlog.
 

kifler

Član
Učlanjen(a)
20 Dec 2010
Poruka
936
Lokacija
Gaj,Kovin
To treba ovim nasim ratarima hiljade hektara da neizlaze iz traktora, a cenu arende bi ubrzo podigli na zavidnom nivou jedino sto bi zahtevali od Rusije da im da subvencije po h i da nemoraju da plate penziono
 

MOMOSARIC

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
17.480
Lokacija
Nožičko,Srbac;BiH
Otud je objašnjenje za njihov prosječan prinos pšenice od 2500kg/ha . To uopšte nije loše i nisu oni naivni nego im zemlja nie problem pa se ekonomija svodi na odnos uloženo-dobijeno a prinos po hektaru uopšte nije bitan.
 

tine

Član
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
724
Lokacija
zali log
Interesantno

Sve što se videlo na slikama do poslednjeg šarafa je uvezeno iz Zapada, koji samo što nije propao, dok je sav prilog ruske privrede, moderne i u cvatu bila samo drvena građa (bar se nadam da nisu uvezli i nju) i jeftina radna snaga.

@mbranko
danas se više krave ne hrane individualno u vidu automata i transpondera.
Sva imanja u A, od kojih sam stavljao slike ne koriste automate, a muzu i do 37-39 kg na dan sa niskim troškom prehrane.
A kod ovakog stada je to još više bitno, jer bi trebalo puno jedinica automata, pa svaki treba silos(e) i radna snaga, da se to ažurno prati...

A za telad nemaju ni na velikim farmama na Zapadu neke strašne automatike, jedino vrlo efektivnu radnu snagu.


I sve više sa danas koristi mlećni taksi, koji meša zamenicu, održava temperaturu, ima vlastiti pogon, može se programirat da sipa uvek istu količinu, ili sipaš slobodno i gledaš na brojčanik koliko si dao.

 
Vrh