Gorski Car
Član
Hajde da to pitanje posatvimo ovako
Šta valja na tim sadnicama?
I da razmislimo o tome šta sadnicu čini kvalitetnom.
Pričali smo o ispravnosti po pitanju sortimenta i zdravstvenog stanja.
Postoje li garancije za to na ovim slikama, i postoje li garancije za to sudeći po filozofiji poslovanja koju prktikuje konkretni proizvođač, u ovom slučaju Miroljub?
To ostaje na svakome od nas da proceni, ja procenjujem da to nije baš sigurno, ti možda procenjuješ da je sve ok, i tu stepenicu smo svaki na svoj način prešli.
Ja bih odustao već na tom nivou, ali hajde da razmislimo šta je još bitno da bi se utvrdio kvalitet sadnice, pod pretpostavkom da verujemo miroljubu na časnu reč da je sve ok.
Jedna od najbitnijih karakteristika dobre sadnice je dobra snabdevenost pupoljcima celom dužinom sadnice.
Vidi li se to na slikama?
Ja ne vidim, a ti?
Da li Miroljub ne zna šta je važno pa to nije slikao, ili zna pa je namerno sakrio nedostatak?
Ako ne zna, da li ga to prepotručuije za dobavlajča, a ako zna pa krije da li je to momenat koji ga preporučuje?
Da pitamo Miroljuba ako mu veruješ na reć?
Drugi veoma važan detalj je obraslost spojnog mesta.
Vidi li se to?
Opet ne.
Opet veoma važan detalj se ne vidi, a ti kažeš sadnice su dobre.
Po čemu procenjuješ?
Na osnovu čega tvrdiš da su sadnice dobre kada ama baš ni za šta, ni za jedan važan moimenat nema nikakvih pokazatelja da je u redu?
Na osnovi dimenzija sadnice koje su zadovoljavajuće?
Pa ako misliš da je to dovoljno da bi se konstatovalo da su sadnice dobre, imate kontak i srećno vam bilo.
Ja nikada ne bih takve sadnice kupio za iole ozbiljniju površinu, niti bih ikome savetovao da se kocka sa tim, a ti izvoli, možda ti se i o posreći. I na lotou neko dobije.
Vidljivi nedostaci su:
Nepravilan koren, ako se dobro sećam na jednoj od valjda tri (dakle 30%) nepravilan plemeniti deo sadnice, da ne tražim sad slike ponovo i ovo je sasvim dovoljno da se kaže neka hvala.
Previse odgovora i previse pitanja. Nisam imao nameru da nekog vredjam, niti da branim Miroljuba namera mi je bila da saznam sta to ne valja na onim sadnicama, koje su po nekom mom misljenju dobre.
Od vas sam dobio odgovore, Najvise zamerate na raspored pupoljaka i sto se taj detalj ne vidi na slikama, sa tim odgovorom sam zadovoljan, ne vidi se.
Konkretno o korenovom sistemu, po meni je OK, znaci bujan korenov sistem.
Sta nedostaje ovom korenovom sistemu?
Zar korenov sistem ne zavisi od konfiguracije tla,same prirode? Po mom misljenju korenov sistem je nesto sto ne moze biti isto na svakoj sadnici, znaci svaka sadnica ima razlicit koren, ne mogu biti dva ista prekopirana korena. ?
Ne branim ni jednog rasadnicara a jos manje trgovca. I sam sam jednom na*bao sa kupovinom pogresne sorte sva sreca pa je mala kolicina bila u pitanju.
Molim da mi odgovorite na pitanje vezano za korenov sistem. Unapred zahvalan