Sađenje bagrema i bagremar

Горане овде препоручују да се у првој години старости садница од багрема изнад земље сече(чепује) .
Мислим да је у твом случају када већ имаш воде боља варијанта била садња Канадске Тополе.
 
Razmisljam o sadnji-sejanju bagrema za ogrev (copicing). Da li to neko uspesno vec radi. Pri kom promeru stabla sece? Inace sam lekar, zivim i radim u Grckoj. Poljoprivreda mi je ipal, prva ljubav - neispunjena. Poslednju nedelju aprila dolazim u Srbiju. Hteo bih kupiti seme bagrema. Zna li neko skupljaca - proizvodjaca?
Bolje kupi sadnice, male sadnice koštaju par dinara. Sa semenom ima da se zezaš, ako već hoćeš kupi pilirano, mnogo je bolja klijavost.
 
Bolje sadnice malo starije nego seme. Mi smo dosta malih parcela koje se ne rade posadili bagrem da imamo za ogrev. E sad, na nekom zemljistu stize za secenje za 12-13 god a na nekom za 20-25. Inace prosle godine sekli dve parcele jedna mlad bagrem druga bagrem koji je vec jednom posecen. Parcele iste povrsine a raLika u drvima duplo.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока
 
Око 6-7 дин је садница багрема од 3 године старости. Ми смо јесенас куповали за пошумљавање.
 
Ali zasto, zar nije bagrem kaloricniji?
Bato,razlika između našeg vojvođanskog bagrema i srbijanskog bagrema je velika,taj od dole bagrem gori a ne greje ništa i žar nestane jako brzo,dok naš sa crne zemlje sasvim druga priča,normalno govorim za redovno drvo ne za lastare debele ko ruka,ali bukva je bukva,grab i cer,samo cer je jeben za šporet,više u centralno.
 
Саво, баш тако. Има пањева од стабала које су давно посечена. И буде борба да се исцепају. Извадио сам 10-ак пањева и нису били трули.
 
Nazad
Vrh