Roto- drljača

A koja je kombinaciji bolja? Sa klinovima ili nozevima?

Marko čestitam, baš mi drago. :osmeh: Znam da si je tražio, a i ja bih voleo imati roto-drljaču iz istih razloga. Kolika je razlika u ceni za RD sa hidroliftom pozadi? I koliko se kreću nove? Verovatno si sve to istražio pa da ne gledam ja. :osmeh:
E i da častiš, na skupu... :osmeh:

čestitke na kupovini, sa kojim traktorom je vučeš?
U pitanju je zetor 5711 sa svojih 55hp. Jurio sam oko 2,3m, medjutim, svi mi rekose da cu setveni sloj moci da pripremim sa ovom laganom lely. Vucena je bila sa rakovicom 65 i sa 558. U koliko budem imao problema, samo cu da skinem sa jedne strane dva klina tj sa jednog radnog tela, i odmah dobijam 2,25m i za tih 25cm mogu po potrebi da preklapam red kako bi bilo sve ok.

Diskutabilno je dosta da li je lakse pogoniti RD sa klinovima ili nozevima. Misljenja su podeljena. Sad kad sam ovih dana jurio i putovao, govorili su mi bas svi da je lakse vuci rd sa klinovima. Ovde na forumu govore da je lakse sa nozevima. Ko ce ga znati...

Marko čestitam, baš mi drago. :osmeh: Znam da si je tražio, a i ja bih voleo imati roto-drljaču iz istih razloga. Kolika je razlika u ceni za RD sa hidroliftom pozadi? I koliko se kreću nove? Verovatno si sve to istražio pa da ne gledam ja. :osmeh:
E i da častiš, na skupu... :osmeh:
Nove fensi marke su od 7000e pa na vise, tako da ti tu ni povracaj ne pomaze ( i da hoces, ne postoji nacionalni povracaj za rd) jer je opet skupa. Nisu dzabe polovne i pohabane u proseku +1500e pa i 2000e sa paker valjkom.

Poslednja izmena:
Kod nas ima jedan sa nozevima, hidro liftom, pa kaci nodetku cetri reda. I sprema I seje, milina videti.
Kada je zimsko oranje i zatvorena brazda napravio pepeo.

Ali jedne godine je imao prolecno oranje, bila je katastrofa bozija.
Dok tupanjac poluteska iz dva prohoda na prolecnom oranju dosta dobro usitni.
A i spremac sa germinatorskim oprugama na 8cm dosta bolje odradi prolecno oranje od RD

U proljetno oranje čim otkopčaš plug kopčaj RD i idi pripremati a po mogućnosti odmah i posijati. Komšija je prije 2 godine poorao u proljeće i ostavio da spekne, išao je s 533 tanjurati pa nije mogao ni voziti po tom oranju a kamo li potanjurati ga. Zvao mene da pređem s RD i ja sam pokušao i RD s paker valjkom je doslovce odskakala kompletna u zrak 10cm iznad oranja. Otkinuo sam jedan nosač valjka i skratio vjek rotodrljače za sigurnih 10 godina normalnog rada. Da je tamo bilo 10 teških drljača ne bi napravili ništa kao što nisam ni ja s rotodrljačom.

Nije istina da RD troši gorivo i da moraš ići brzinom puža. Treba znati koristiti RD i pripremati na dubinu sjetve a ne derati 15cm u zemlju pa se čuditi kako se mora ići sporo i kako potrošnja goriva raste. Za sjetvu soje drljačom zatvorim vlagu i ujedno poravnam oranje. Pred sjetvu razbacam gnojivo i s RD idem nekih 5cm dubine brzinom kojom orem ili jedna niže. RD ispred sebe gura pola kubika zemlje a iza nje ostaje fantastično fina priprema. Još da imam sijačicu da nakačim na RD to je samo ušteda goriva i vremena.

Tko jednom proba RD mislim da nikad više neće hvaliti sjetvospremač, pogotovo u malo masnijoj zemlji.

Ja koliko znam Talianu ima roto drljacu, setvospremac, a radio je i sa teskom drljacom.
Pa je iskusniji sto se toga tice i od mene i od tebe zajedno.
Video sam u radu i polutesku i rd, poluteska 5m, iz dva prohoda uradi bolje od rd iz jednog, a sigurno za krace vreme I sa manje goriva.
E, sad ono sto su skoro komentarisale kolege sa brdovitih krajeva, da je bolja rd za njihove brdovite parcele. Sa tim se u potpunosti slazem

RD je u brdovitom terenu jednostavno nenadmašna i tu nema zemlje sa kojom ne može da se izbori. Jedini problem može napraviti ako se uzore glinovito tlo vlažno pa spekne no tu nije kriva RD već gazda koji je dopustio da se to desi, u takvim uslovima jedino one freze za kamen pomažu, Bobo je to iskusio a i ja sam imao priliku da to gledam uživo kad je susjed odvalio kompletno radno tijelo na Krone RD. Jedini problem sa RD na brdovitom terenu je njena masa pa traktorima bez prednje vuče ili tegova može biti nezgodno da se okrenu na većim nagibima kad ej dignuta pošto RD ne trpi baš skretanje dok je spuštena.

Na kraju, nijedna masina nije savrsena i svaka je napravljena da neki posao radi savršeno. RD je po mom mišljenju i iskustvu jednostavno savršena mašina za brdske krajeve.

Poslednja izmena:
Ja isto evo vec 2 godina spremam za psenicu sa RD, posto ja praktikujem oranje. Jesenas sam bio sve uzorao i prosao 1x tanjiracu i tako ostavio nadajuci se kise, ono bese samo nesto jako malo a dosta je bilo suvo i krupno, da nije bilo RD tanjirao bi bar jos 3x i ne bi bilo kvalitetno.
Od jesenas

Bobo za to spečeno oranje da so išao kako sam napisao uradio bi posao koliko toliko zavisi od zemlje ali bi moga posejsti.Ja sam napisao na Manjevićevu poruku šta je lek i šta su mane ,nigde nisam napisao da to trebas i u normalnim uslov da bi ti komentarisao kako nije istina da puno troši i sporo ide.U normalnim uslovoma s obzirom da pravim jedan prolaz ne vidim nešto veci trosak nego 2 x spremač ili t.d. Jedino zašto bi je zameni to je to je zbog traktora nekako mi nije rus za kardan i gotovo.Za vuču je babaroga a za ove mašine na kardan limunada(moj neki utisak). Inače i kod mene je teška zemlja zastupljena.

Kod Ace97 je oranje dosta čisto, nema žetvenih ostataka na površini niti blizu ispod. Kako se ponaša RD ako ima na površini ostataka, od kukuruzovine itd? Hoće li to da smeta, guši...?

Kukuruz smeta ostalo ne mnogo jedina mana sto u rafu sa noževima ko da ih vadi napolje.Ja sam probao sve zive moguće kombinaciji .
U kukuruzu nema leka znači prvo plug.
U suncokretu i soja može direktno ali radim samo u nuždi tako i ako je bio mršav rod.Posle tanjirače ok.Pšenica ne ide direktno, mnog je bolje ugariti nego tanjirati samo u spec slučajevima tanjiram.Radio sam jednima za krompir Do maximuma dubina,bili su prezadovoljni kažu nikada nisu uspeli nspraviti toliki rastresit sloj.

Bobo za to spečeno oranje da so išao kako sam napisao uradio bi posao koliko toliko zavisi od zemlje ali bi moga posejsti.

1. spora i gas na 2000 okretaja. Dobar sam jako s tim komšijom i radio sam mu to besplatno jer mi je puno puta izašao u susret. Ovdje bi, što kaže zombie, pomogla samo ona freza za kamen. Samo da sam ja znao kad je on to orao, ja bih to odmah išao s RD pripremati i garantiram da bi se samljelo u prašinu bez greške. Ovo što sam dočekao je bilo takva zemlja da IMT 5106 s uključenom prednjom vučom zaustavi na mjestu a točkovi okreću jer se pod njima kotrljaju gromade zemlje. Grip NULA koliko je tvrdo bilo.

Posijao je on tu kukuruz ali nekon jako obilne kiše i nakon jedno 5-6 tragova tanjuračom al džabe truda kad se ne radi na vrijeme.

Da je po pravom, u proljeće ne bi trebao orati ništa al ajde.

Što se potrošnje goriva tiče u normalnim uvjetima rada kad se sijačica nakači na RD garantiram da je potrošnja manja nego 2x sjetvospremač i onda još jedan prolaz sijačicom. Kome je dosta jedan prolaz sjetvospremačem da se fino pripremi kod njega RD nema šta tražiti u dvorištu ;) Puno univerzalniji stroj od bilo koje teške ili poluteške drljače ili sjetvospremača.

Može se al mislim da to nije baš zdravo za RD. Kad ideš u tvrdo cjela se trese a kamo li direkt u zemlju. "Dragan iz Švajcarsku" je postavljao video kako RD ide "direktno" u kukuruzovište. Prelistaj temu malo u nazad pa ćeš vidjeti kako sam te njegove trgovačke priče srezao u korjenu...

Moja preporuka je da RD koristiš samo za završnu pripremu zemljišta, sojište makar potanjuraj prije obrade al za male traktore s laganim tanjuračama je bolje plitko poorati nego tanjurati. Ako slama sojina nije sasječkana dobro zna se namotati oko osovine RD i spaliti semering kao što se kupina zna namotat a da ne pričam koliko plave špage od prese nađem po njivama... To je smrt za semeringe na RD.

Da je fino sasječkana slama može RD uraditi finog posla i u tvrdom al mislim da bi ispod same RD bila dosta zbijena zemlja. Treba probati al mislim da se tu na krivom mjestu špara...

Da baš to,za klinove ne znam ja imam noževe .Kod mene je soja 2 puta špartana i uglavnom nije sabijena napravi se setveni sloj od nekoliko cm bez problema.Da se poseje pšenica može bez problema.Ako je i malo vlažno kombajn će sabiti zemlju mora tanjirača.Bez obzira na sve ne praktikujem direktno bas samo ako mora,radio sam i nije bilo problema.Suncokret hoće da nakuplja malo ako nisu jako suvi štapovi .
Kuluruz i pšenica nema šanse.

Sa ovako malim traktorom, ja o tome i ne pomisljam. Cak ni posle tanjiranja. Pitao sam teoretski da li je ostvarljivo sa jakom uparenom kombinacijom.

Nazad
Vrh