Rodajland

Funaki

Član
Učlanjen(a)
4 Jan 2010
Poruka
32
Lokacija
BELA CRKVA
RODAJLAND
(Rhodeländer)

Poreklo rase

Ova rasa vodi poreklo sa Islanda iz države Roda. Izvedena od domaće živine sa Rode, žutog Kokina i Malaiena braon crvenkaste boje. Godine 1869 nastao je sadašnji Rodajland. Po objašnjenju od H.Freesea, desetak godina posle nastajanja, na Islandu, država Roda, u jednom jedinom gradu postojalo je 40.000 životinja ove nove rase. To je bilo plakatima pokazano na početku svake ulice. Država je bila rasprostranjena na preko 24.000 kvadratnih kilometara i imala je 450.000 stanovnika.
Može se zamisliti koliku je ulogu u snabdevanju stanovnika mesom i jajima imao Rodajland. Kokoške su već u petom mesecu svog života nosile velika braon jaja koja su se prodavala na pijaci po najvišoj ceni. Meso je bilo izvanrednog kvaliteta.Godine 1901 trgovac iz Berlina W. Radtke uvezao je prvog Rodelendera u Nemačku. Četiri godine kasnije osnovano je udruženje odgajivača.

Težina: petao 3 do 4 kg, kokoška 2,4 do 3 kg
Veličina prstena: petao 22, kokoška 20
Jaje za nasad: 58 g Boja ljuske jajeta: braon do tamno braon

U postojećem obliku Rodajland je priznat i u Americi po jednostavnoj kresti 1904 godine a 1905 godine po kresti u obliku ruže.
U početku ove životinje bile su na izložbama izložene pod imenom "Crveno pernate". To značenje "Crveno pernati" nije u potpunosti odgovaralo boji Rodajlanda. Tadašnje ime "Crveno pernati" odgovara današnjem Nju Hempširu. U Nemačkom standardu od 1925 godine potvrđena je tamno crvena boja Rodajlanda.

Forma i glava

Tipična ciglasta forma kod Rodajlanda je jako izražena a što nije slučaj ni kod jedne druge rase. Leđa su vodoravna, kod visoko rasne životinje, veoma široka i dugačka. Iza širokih ramena nastavlja se pljosnata leđna linija, preko okruglastog sedla i malo uzdignutog, široko nasađenog repa.
Glavna i sporedna pera za upravljanje u repu, malo prelaze preko ostalih pera. Veoma bitnu gornju liniju čini dugački, skoro pljosnat, ugaoni rep bez visoke uzdignutosti.
Donja linija ide paralelno uz gornju liniju. Ciglasti oblik je dobro vidljiv jer je prsna linija na dole noseća, a zadnja linija dobro popunjena i daje mu široki oblik. Široka krila su horizontalna i skupljena. Perje na vratu ne sme da bude gusto već glatko. Glava mu izgleda pljosnata i dugačka. Ceo volumen ne sme biti grub.
Fino strukturirana kresta je srednje veličine po mogućstvu sa pet jednakih zubaca i uzdignuta malo od vratne linije.
Rodajland sa krestom u obliku ruže je dozvoljen ali veoma redak. Kod njih kresta mora biti široka i čvrsto nasađena ali ne i gruba, a na kraju mora da ima mali kratak rog.
Vratna kresta je srednje veličine i nema falti. Ušne minđuše su crvene i glatke i traži se da budu u obliku badema. Koža na licu je crvena, glatka i bez perja. Oči su crvene boje i zbog toga izgledaju kao plamen. Noge su narandžasto žute boje. Krljušt na nogama je crvenkasto braon boje i sa strane se nalazi crvena linija. Perje Rodajlanda mora biti glatko i složeno bez greške.


Vrste boja

Preko celog tela mora biti idealno raspoređena tamno crvena boja, koja ni u kom slučaju ne sme biti žućkasta ili čokoladno braon. Pojedinačna pera moraju skroz biti jednobojna i imati malo svetlije crtice porubljene sa tamnijom bojom. Nije dozvoljena crna boja, izuzetak su spoljnja pera na krajevima krila i deo prekrivača (misli se na sedlo).
Crna boja pojavljuje se na krajevima spoljnjih krila sa jakim zelenim sjajem u crnim perima za upravljanje i repnim srpastim perima kod petla.
Topla tamno crvena boja kod kokoške je još izraženija. Svo perje na njoj mora da izgleda kao da je lakirano.
Kod ocenjivanja kažnjivo je bela pera ili garava pera u donjem delu tela. Samo tako izlaže se na izložbama prelepi Rodajland.

Posebne osobine

Pre nekoliko godina bilo je problema kod uzgoja pilića Rodajlanda. Pilići nisu bili dobro operjani. U međuvremenu, njihov razvoj i odgoj genetski je poboljšan, tako da pilići brzo rastu i ranije postaju otporni. Ove životinje su temperamentne i živahne. To im dozvoljava slobodno kretanje i dobra hrana. Dosta su dobre nosilje, nisu preterano zahtevne i meso je dosta kvalitetno, ujedno rasa kombinovanih osobina!

Pevac:Koka:
Slika mog maticnog jata 7 koka i pevac, imam jaja za prodaju... cena 0,50 evra... ponude na pm. Inace pevac i koke nisu "u krvi"!


Kliknuti na sliku da bi videli uvecanu! :cao:
 

Grande-Zajo

Član
Učlanjen(a)
25 Dec 2010
Poruka
56
Lokacija
K.M
Pozdrav ja sam novi na ovom forumu,zeleo bi da ti pohvalim koke,lepog su izgleda.pozzzz
 
Poslednja izmena od urednika:

Funaki

Član
Učlanjen(a)
4 Jan 2010
Poruka
32
Lokacija
BELA CRKVA
Nova ponuda jaja za nasad 80 din. maticno jato koke iz Madjarske pevac iz Nemacke kupljen u Lajpcigu ocenjen sa 92. Trenutno su jaja rasprodata ali za 10ak dana bice, ako im se guzice ne smznu na -15 pozz

 

marconi74

Novajlija
Učlanjen(a)
28 Jan 2012
Poruka
16
Lokacija
Jagodina

Funaki

Član
Učlanjen(a)
4 Jan 2010
Poruka
32
Lokacija
BELA CRKVA
Ako si bio u Somboru, mogao si da vidis... oni su odlicni, izlozio sam 10 komada, 93,93,93,93,94,94,94,94,95,95... cak je na kraju onaj koji mi je sudio kupio od mene...:ppozdrav:
 

marconi74

Novajlija
Učlanjen(a)
28 Jan 2012
Poruka
16
Lokacija
Jagodina
Ako si bio u Somboru, mogao si da vidis... oni su odlicni, izlozio sam 10 komada, 93,93,93,93,94,94,94,94,95,95... cak je na kraju onaj koji mi je sudio kupio od mene...:ppozdrav:
Ma nisam isao za Sombor,imao sam obaveze,zato sam te i pitao jer znam da si nabavio i patuljaste rodajlande.
Pozdrav i svako dobro
 

Funaki

Član
Učlanjen(a)
4 Jan 2010
Poruka
32
Lokacija
BELA CRKVA
Ovo su bili moja proizvodnja a kupio sam u Lajpcigu i koku patuljastu sa ocenom 97, jos da izvucem pilice od nje...
 

robilad

Novajlija
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
8
Lokacija
Beška
Ukoliko neko ima za prodaju kvalitetnog mladog petla (nauljenog, repatog sa lepom krestom)a da je iz Novog Sada ili okoline, ili ide u pravcu Sombora sad za vikend na izložbu/berzu - moje koke bi ga rado primile u svoje jato.
PM
 
Učlanjen(a)
27 Dec 2011
Poruka
23
Lokacija
Np
dobar dan svima odgaivacima zivine potrebna su mi jaja za nasad u inkubatoru od kokoske rodajland ili australopa dobro bi platio da je iz okoline kraljeva ili raska puno pozdrava cekam vas odgovor a ako bi neko mogao da mi kaze adresu to bi mi mnogo znacilo sve najlepse cao.
 

pecaj

Član
Učlanjen(a)
29 Okt 2013
Poruka
31
Lokacija
Beograd
Ove godine sam izlegao par komada Rodajlanda od jaja koja sam uvezao iz Engleske...
Koke jos nisu pronele iako imaju 7 meseci...
Elem da postavim slike...


Pozdrav svima
 

pecaj

Član
Učlanjen(a)
29 Okt 2013
Poruka
31
Lokacija
Beograd
Nadam se... Inace na prolece idu u lonac... Saseks i Australorp , pa cak i Orpington, koke istog uzrasta su mi pronele sa 6 meseci , a sad se razvaljuju od nosenja , jaja su se raskrupnjala i mogu da ubacim u inkubator vec sad (kao sto cu i uraditi). Nisam znao da su toliko kasnostasane. Inace imas lepe primerke Beco.... Pozdrav
 

Beca

Član
Učlanjen(a)
28 Dec 2009
Poruka
548
Lokacija
Veliki Crljeni - Lazarevac
Rodajlandi proneli... Mozda i nece u lonac...
Sa srećom početak ::svaka cast::, kakav lonac , dobra je to živina, sasvim lepo nosi za ovo doba godine mada i jeste toplo, proneli bi oni i u 7 mes. da je recimo bio septembar, ali ako se pogodi da je u vreme mitarenja ili zimi, onda znaju da produže 1-2 mes. i to ne samo oni već skoro svaka rasa.
Ako možeš što više ih puštaj napolje, mnogo im znači i za nošenje i zdraviji su.
 
Vrh