Ribizla

Ovde je rec o reznicama, ne o sadnicama.
Pobodu se u zemlju i ako se prime, onda za 1 ili 2 godine imas sadnice koje potom presadjujes gde hoces.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
 
dzambofrula Mogu li u inbox dobiti vas broj il broj tog proizvodjaca?

- - - - - - - - - -

miljko87 Da li zaista mislis da je problem u nasem vocarstvu i generalno problem u svima nama to sto sam potrazio reznice preko nekog foruma koje bi taj neko ionako bacio pod tarup ili zapalio? Takodje ponudio sam pomoc u rezidbi u zamenu za nesto reznica,kao i neku simbolicnu naknadu za tu kolicinu koju bih uzeo, a inace ne planiram uzimati mnogo jer imam veci deo koliko mi je potrebno..

Mnogo veci problem bi bio sedeti i kukati i cekati da nesto padne sa neba, ja to ne radim, kao sto si rekao treba imati plan, ja ga imam i idem ka njemu. Nisam u situaciji dati odredjenu kolicinu novca i gledati kako drugi sve zavrsavaju, a ja da gazdujem u hladovini ispijajuci pivo.. Nazalost! Umesto toga treba te reznice srediti, pobosti, nadjubriti 2x, zaliti par puta ukoliko ne bude vode, pleviti ko zna koliko puta i sve to za nekih 50 din ili koji dinar vise po sadnici koliko se mogu naci, cak i sa papirima, koje ovde niko nema! Slazem se da bi bilo bezobrazno da sam trazio sadnice, ali ono granje sa slike od pre par postova mislim da nije problem dati nekome i pomoci mu!

Osetio sam se prozvanim, i morao sam da odgovorim! Svaka cast svakome ko se ponudio, hvala i onima koji nisu, ja nemam nameru da kukam vec se bacam u akciju, kome to smeta ja se izvinjavam, ali mislim da nista lose nisam napisao niti ucinio.
 
Ribizla u kanti od 10-15 litra mi ima neke fleke na nekim listovima? Jel zna neko sta je u pitanju?
 
Ako su crvene fleke onda su grinje, nih ne mozes videti golim okom a resava se prskanjem uljem 1%, ili skidanjem svih zarazenih listica, ali sacekaj da prodje cvet ako ces da prskas.
 
b09ad591207aebba0ed03f021c670d1a.jpg
1487e09487bd37a425ed6f5628bbe291.jpg


Sta mislite za ovo, kao neke zuto-crvenkaste flekice? Desava mi se samo na titania, na ben sarek-u ne, a ista parcela je u pitanju.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
 
pozdrav drugari zeleo bih da posadim jedno 20 komada sadnica crne ribizle na placu pa me interesuje da li mogu sad da je posadim ili je ipak kasno pa da cekam jesen sta mislite? Sadio bih dvogodisnje sadnice.
 
Oktopod jesu malo crvenkaste ali sad sam se setio da sam malo prsnuo i dimetogalom kad sam prskao ruze pa da nije od toga jer je jos mlado lisce...Mada nije na svakom listu....Pa gde me nadjose grinje ja imam samo jednu ribizlu... Sumnjam da ce imati cvet tek sam je prosle godine posadio... Verovatno cu rucno da skinem te listove... Prskao sam ribizlu i funguranom valjda nije joj i to naskodilo, pricam o zimskom prskanju...
 
dzambofrula po izgledu(nabori) lista, ili je grinja ili vaši, iskidaj list iodnesi u apoteku, malo je opasno ovako dati neku analizu na osnovu slike. ili slikaj uvek i list i sa donje strane.
dali je ben sarek potero cvet. mislim na one koje nisi orezo.
 
Vazi, hocu. Poterao je cvet, nije se jos otvorio cvet, ali vide se zametci cvetova. Nadam se da nece biti mraza, mada visina je mozda i bude...
Hvala za savet miljko87 :)

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
 
@miljko87 Kod mene vrlo slicno, samo sto je zasad mlad. Nadam se da ce to da bude ok, samo ako ne bude puno loma zbog snega.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
 
Pozdrav svima :). Posto najverovatnije i ovaj put su mi poturene crne umesto crvenih ribizli, zanima me da li neko uzgaja njih i prodaje sadnice. Meni treba cisto za licnu konzumaciju jer porodica i ja ih volimo ali kupovao sam sadnice preko neta od rasadnika koji ocigledno preprodaju samo i namerno ili jednostavno zbog neozbiljnosti ne salju ono sto navedu. Na pijaci je jos gore, sve sto trazis imaju pa kada treba da rodi vidis koja sorta je zapravo bila u pitanju. Racunam da vecina prodaje sadnice na veliko i potrebno je unapred naruciti, pa ako kojim slucajem ima koja sadnica visak kupio bih ja na jesen. Bice ovo iz cetrtog pokusaja nadam se uspesno zasadjene crvene ribizle :) a crne lepo rodile i sto su crne a i ove "crvene" :D Hvala unapred :)

Na prvoj slici je verovatno josta, a druge dve su crne ribizle, ukoliko ne gresim.

- - - - - - - - - -
2dtmxko.jpg


209rn94.jpg


sq76yo.jpg



 
Javi se pred prolece ako ne nadjes da ti posaljem recnute vrhove, samo gurnes u zemlju prima se sto posto ili ih odneguj da bi bolje narasle prvo.

p.s. imam dva trogodisnja zbuna, necu imati tonu grana vec do 10 maks.
 
Molim za savet. Reznice koje sam posadio u čašu su se primile i sve su ozelenele. Interesuje me da li i sa čim iste tretirati tj.prskati da li iste treba prihraniti i sa čim da bi bolje napredovale i da bi se bolje ukorenile i naravno kada.. Hvala Puno.
 
Neko posebno prskanje, tj zastita samo u slučaju potrebe, npr. usled napada grinje, plamenjače itd. Prihrana ,može a i ne mora. Značilo bi svakako, najpre folijarno tri 20-ce. Ne moj očekivati neki preterani razvoj, jer su ipak ograničene u čašama. Najvažnije ti ove godine da su se primile i ostanu žive, a kad ih presadiš pa naproleć poteraju, e tad im valja ugađati i titrati.
 
Pozdrav svima.

Pozdrav svima!
A tebi druže hvala na ovim lepim slikama, ja sam malo slikao ali sam zaboravio kako se šalju slike , moraću da vidi to sa ćerkom.Moje ribizle su posađene u proleće 2009 god. Jedan od preduslova je i nadmorska visina kod mene je oko 850m. Sve što je ispod 400m. je kritično. Ne kopati oko žbuna jer koren je jako plitak i postoji mogučnost da se iseče , i biljka neće moći da se dovoljno prehrani.Ja sam napravio male grablje i u martu kad je zemlja mekana samo površinski obradim to ide toliko brzo da red od 50m. prođem za pola sata. Tako okopavam samo u redu oko 70 cm. sa obadve strane a između redova idem totalom i tu sam napravio prostu alatku na ručnoj prskalici , i ne postoji mogućnost da ode na biljku pa čak i vetar da duva. jer mnogo je bitno da nema korova. i za samu biljku a i zbog branja.Kod tebe vidim da je sve čisto i prelepo je, samo na ovim slikama slabo vidim Ben Sarek.Mozda je ova jadnica što se osušila, i ne kapiram ove cevi , pravilno zalivanje je upravo na tom žbunu jer ribizlin koren ide u širinu a ne u dubinu . Ja sam ovih dana više u selu a gore nemam internet , tako da možemo se čuti telefonom. još sutra sam tu pa idem gore u planinu.

Na visini od cca 120 m uzgajam Titaniu, Rovadu, Jonker, HSR.
Ne vidim nista lose, grmovi puni i savijaju se grane. Jedino sto u ljetu znaju listovi biti spaljeni.

Imam i jedan grm Ben Sarek ali on mi bas nije najbolji.

Zasto kazete da je ispod 400m kriticino?
(planiram i porosiriti nasad na lokaciji od 160-180m)
 
Kritično je iz razloga koji si i sam naveo, leti se javljaju ožegotine u zasadima na nižoj nad. visini a takođe se ne može ostvariti prinos po žbunu kakav je kod zasada na višim nad. visinama. Ali i te ožegotine se donekle mogu smanjiti zasenom.

Pozdrav!
 
Nazad
Vrh