A ova matora loza, kako nju da režem? Istna je da je gužva i nije lepo formirana jer je bila dugo uz drvene stubove pa tek zadnjih godina ima ozbiljniju konstrukciju zato tako izgleda. Neznam a i žao me da je sečem ozbiljnije samo zbog lepše forme, bojim se da izgubim i to malo roda.
A ovu mladu moldavu bi razvukao tako po prvoj žici (vertikalno dva lastara kao što su sada) od stuba do stuba pa onda na sledeću žicu više lastara 4-5 pa onda na poslednjoj žici da se grana horizontalno (po plafonu tako reći). To je neka moja zamisao ali potrajaće to godina i godina jer slabo napreduje
Hm, sa puno pažnje sam gledao tvoje slike. Zaista je velika gužva! Idemo postupno. Ona "vinjaga" je bila van kontrole, to je očigledno. Možeš je orezati radikalno, to nije problem, a možeš je ostaviti onako kako je sada, opet treba "oštro" orezati. Sad, zavisi šta želiš od njih. Ako želiš npr. sto i stolice unutra, onda ćeš je manje rezati. Ukoliko želiš rod, moraš je radikalizovati, u pravom smislu te reči.
Da pretpostavimo da želiš ono prvo, hlad, ona ionako slabije rađa, ostavićeš od žice pravilno raspoređeno, po dva - tri lastara, rezanih na dva pupolja. Sve drugo bi bilo mnogo. Što se tiče krova, tu je situacija mnogo složenija. Tu treba dosta rada, moraš skinuti puno lastara, do osnove stabla. Moja slobodna procena da treba ostati 1/3 lastara, sve drugo ide na ledinu. Od onog što ostane (pravilno raspoređeno naravno), skratiti na 2-3 pupolja, i "mirna Bačka"! Savetujem te da nabaviš nove kalemove, npr. muskat hamburg i afus ali, posadiš s proleća u razmaku 1,2 metra jednu od druge. Kasnije, posle 3 godine, kad se kalemovi razmahnu, brajdu izvadiš. Imao bi i hlad a Boga mi i lep rod, kojim bi se ponosio!
Što se tiče moldove, tu mi nije jasno da li su kalemovi u drugoj godini sada, ili su u trećoj. Ako su u drugoj godini, moraš ih orezati na dva lastara po dva pupolja, nikako više, da je ne bi iscrpio u startu. Ukoliko su u trećoj godini, savetujem te da skratiš lastare na žici na npr. 3 pupolja (da na žici bude tri pupolja). Tako ćeš da uradiš i na drugom lastaru istog kalema. Gde lastar ne dohvata žicu, ne reži ga, ove godine će dosegnuti žicu, kad malo ojača, razvedi ga na zeleno, tamo negde u junu. Tada ćeš ga i zalomiti, da ne vuče dugačko po žici.
Uh, da li sam bio dovoljno jasan? Teško je to ispričati ovako ad hok, da sam tamo, za sat vremena bi bilo sve gotovo, ovako, polako kad krene lepše vreme, udri po neprijatelju.
Napominjem da ti je moldova u vrlo dobrom stanju, ne sekiraj se, ne može tako brzo da se razmahne, muči je očigledno hlad. Tamo negde u maju, okačićeš ponovo slike, da vidim kako to izgleda, da bi smo opleveli zaperke. Ali, o tom potom.
I nešto o prihrani. Ako nisi đubrio, urovi do stabla brajde stajsko đubrivo, npr. 1/3 ručnih kolica, poželjno bi bilo zgorelog. Da bi ti brajda rodila, treba da ima dosta hrane. S proleća ćeš zakopati pod budak azotno đubrivo. Tu radnju ćeš obaviti kada loza krene, da bi efekat đubrenja bio svrsishodan.
Moldovu đubriš isto samo mnogo manje, npr. dve šake azotnog.
I još nešto, za moldovu nabavi bolje kočiće, kad ga pobiješ do kalema, da dira žicu. Sad ima razna mišljenja, ja bih na moldovi od starta ona dva lastara upleo kao perčin, npr. dva puta od osnove do žice i pričvrstio uz kočić. Sve što ti nije jasno, pitaj slobodno, od nas nekoliko, neko će ti objasniti. Sve je ovo napisano, pod pretpostavkom da znaš šta hoćeš, tako sam se i poneo!