Rezidba šljiva u gustom zasadu

Kazu da je japanska, a samo na jednom mestu sam procitao da je Americka, valjda je greska.
 
koji oblik krune mi preporucujete u zasadu sljive,razmak je 4.5*2.5m,u pitanju je cacanska rana i lepotica?
 
Voleo bih da čujem mišljenja kako uraditi prvo prekraćivanje (u pitanju su lepotica i rana u razmaku 4x2,5). E sad, dilemu mi je napravio čovek koji mi je rezao staro voće, on me savetuje da se stablo prekrati na 80cm i da se ne ostavljaju prevremene grane radi boljeg ukorenjivanja biljke. Ono što sam do sad na više mesta čitao je da se najniže prekraćivanje šljive vrši na 90cm i da ukoliko postoje dobro razvijene i raspoređene prevremene grančice treba ih ostaviti.
Evo par slika, zahvaljujem unapred na odgovorima.
 
ne brini ima da se ukorene i bez prekracivanja. ti imas jednogodisnje sadnice sa prevremenim granama naasumice formiranim neke su vec lepo rasporedjene a neke nisu . na zalost to nije knip sadnica i takvih ili sadnica koje su potpuno ogoljene ili ti osakacene naci ce se u 99% rasadnika u srbiji. mozda ovo procita kica on mi je slao slike sadnica sljiva koje je video u jednom rasadniku u austriji , pa bi bilo lepo da ih postavi da vide i ostali.
tebi ne preostaje nista drugo nego da svaku sadnicu rezes onako kako dozvoljava tamo gde su lepo formirane vodjicu orezes na 70 cm iznad zadnje grane tamo gde nisu ili gde ti je formirana samo jedna grane orezes na 80 od visine zemlje i uklonis tu jednu granu u suprotnom ostace ti ogoljena bice ti nejednake prvih dve tri godina ali ce posle sve da se ujednaci ove postojece grane prekratis a nove koje ti izadju savijanjem ili vezivanjem dovedes u bolji ugao nego sto su ti ove na slici , ja sam to radio kanapom ali bolje ako nadjes negde savijace. 90 cm sad je = 110 cm za 7-8 godina kako sljiva raste tako se i deblo izduzuje a visina od 110 je previsoko racunaj da imas tri sprata a i racunaj da ti grane prvog sprate nemogu prelaziti vise od 1,2 m
 
Ok, hvala još jednom!
Mislim da sam razumeo: 1. sadnica na kojoj se uklone grane jer nemaju dobar raspored se samo prekrati na 80cm ; 2. one koje imaju prevremene grane u dobrom položaju (dobar položaj je ako su na odgovarajućoj visini za formiranje prvog sprata i jedna sa drugom zahvata ugao od 180 stepeni koliko sam shvatio?) se prekrate 70cm iznad poslednje prevremene grane - to je novo za mene, tj. ja sam mislio da i njih treba prekratiti na 2 ili 3 pupa iznad poslednje ostavljene grane pa iz najvišeg pupoljka pustiti da krene vodiljica.
 
Ostavljanje prevremenih grana na jednogodišnjim sadnicama je mač sa dvij oštrice. Jer zna se desiti da te grane odmah rode, a kad rode budu opterećene rodom i zakržljaju odnosno dobijemo grane na drugom spratu jačim od prvog (osnovnog) sprata, što nije dobro. Druga stavr ostavljanjem samo dvije grane na 70-80 cm, a prakraćivanjem na sledećih 70 cm, takođe zna napravti problem. Te dve grane narasti OK, ali nedobijemo više ni jednu granu u prvom spratu, a treba nam najmanje tri. Takođe još jedna stavr kod ostavljanja prevremenih grana, da li sadnica to sve može iznjeti odnosno kakav je korijen, hrana, voda itd.

Evo kako ja radim. Sve grane ispod 70 cm odrežem skroz uz sprovodnicu. Posle 70 cm skraćujem sve prevremene grane na 2 pupa od sprovodnice. Takve sadnice obično prekratim na 100-120 cm od zemlje. Sadnice koje nemaju prevremene grane skratim na oko 90 cm, tad se formiraju grane na oko 70-80 cm, ne niže, jer a ako skratimo niže dobijemo prve grane na 60 cm, što je malo nisklo za šljivu. Jako je bitno formirati prva dva sprata pravilno jer poslije nemamo šanse to popraviti.

A evo kako je izgledao voćnjak u 3 godini koje je dao oko 15 Kg po stablu. Na slici je čač. rodna sadnja 4x2.

 
Jer zna se desiti da te grane odmah rode, a kad rode budu opterećene rodom i zakržljaju odnosno dobijemo grane na drugom spratu jačim od prvog (osnovnog) sprata, što nije dobro.


Nisi ti, izgleda, nikada podgajio voćnjak a da si ga sam rezao.

Evo kako ja radim..............Posle 70 cm skraćujem sve prevremene grane na 2 pupa od sprovodnice.

Nešto slično se radilo pre jedno 50-60 godina. Zvalo se to oglavljivanje.
Doduše, tada su bili još rigorozniji pa se to uklanjanje grana radilo i u drugoj nekada čak i u trećoj godini. To se tada smatralo veoma naprednom tehnologijom.
A posle se nešto naučilo.
I ti ćeš jednom naučiti (valjda)

čač. rodna sadnja 4x2.
To može samo genijalac.
Jeste da niko to ne može opravdati razumnim argumetima, jer razumni razlozi za radnu na 2 metra ne postoje, ali ako neko tako voli...
 
Limeni sad si stvarno pretjerao, prvo da neko govori u temi REZIDBA SLJIVA U GUSTOM ZASADU, a totalno se protivi toj istoj sadnji nema am baš nikakvog smisla odnosno biti protivnik guste sadnje, a govoriti kako treba da izgleda rezidba u istoj je čisto lupetanje. Mani se ti te tvoje stare literature iz 50-60 godina, otići malo negdje opismeni se, 21 vjek je, vidi nove tehnologije, vidi kako to ozbiljni ljudi rade.
 
Evo kako formirati sadnice za prvu godinu. Nađoh slučajno neke slike upravo ono o čemu sam govorio, pa evo da ponovim tekst
Sve grane ispod 70 cm odrežem skroz uz sprovodnicu. Posle 70 cm skraćujem sve prevremene grane na 2 pupa od sprovodnice. Takve sadnice obično prekratim na 100-120 cm od zemlje. Sadnice koje nemaju prevremene grane skratim na oko 90 cm, tad se formiraju grane na oko 70-80 cm, ne niže, jer a ako skratimo niže dobijemo prve grane na 60 cm, što je malo nisko za šljivu.

Evo i slika, formiranje oblika vitko vreteno.



Ovakav način rezidbe (vitko vreteno) može se primjeniti i kod ostalih voćnih vrsta.
 
evo da ponovim tekst
Ajd da ga i ja ponovim

Posle 70 cm skraćujem sve prevremene grane na 2 pupa od sprovodnice.

I šta kažeš, slika dokazuje ono što si napisao?

Ajd obećaj da ćeš da budeš dobar pa da ti objasim šta pretstavlja onaj treći crtež na prvoj slici koji si tako očajno tražio po netu.
Nije to prekraćivanje prevremenih grana.

Šta bre tebe tera više da insistiraš kad je očigledno da ne znaš jbt!!?
Da mi je samo znati koje si struke, baš me zanima.
 
Vjerovatno si zaboravio da je tema REZIDBA SLJIVA U GUSTOM ZASADU, pa ne razumiješ neke stvari. Pa da te nepomenem nije klasični sklop već sklop sa gustom sadnjom odnosno nema ga u literaturi iz 50-60 godina prošlog vijeka.

Druga stvar kad posadiš i podigneš sklop u gustoj sadnji šljive, onda tek možeš da komentarišeš kako se, šta i kad radi. Do tad samo uči možda jednog dana i naučiš nešto.


Ajd obećaj da ćeš da budeš dobar pa da ti objasim

Šta ti sebi umišljaš, da si profesor na fakultetu pa da ocijenjuješ nečije znanje. Ajde kad si toliko pametan objasni mi molim te kako je nastala šljiva?
 
Imas na temi "sljiva" oktopod je ostavio link da se skine knjiga SLJiVA od Misica i msm jos nesto ili prelistaj temu sljiva msm da je u zadnjih 20ak strana ili pitaj oktopoda
 
Vjerovatno si zaboravio da je tema REZIDBA SLJIVA U GUSTOM ZASADU, pa ne razumiješ neke stvari.
Ne ratumeš ti ništa, očigledno.

Evo da te opet nečemu naučim.

Prevremene grane su poželjne, intencija je da se dobiju sadnice sa što razvijenijim i što bolje raspoređenim prevremenim grančicama.
Zašto se teži tome mnogi znaju, većini nije teško dokučiti, a tebi ću objasniti u drugom komentaru ako budeš dobar, do sad si zaslužio ovoliko.
Dakle to čemu se teži, dobijanju prevremenih grana, ti sečeš.
Aferim.

ta ti sebi umišljaš, da si profesor na fakultetu pa da ocijenjuješ nečije znanje.
Da bi se tvoje ocenilo nije potrebno biti univerzitetski profesor, a šta ja jesam sam nekoliko puta napisao (ti ni jednom) slika mojih voćnjaka u rodu ovde ima (tvoje nisam video) dakle...daj svoje slike, daj svoju profesiju, time se stiče pravo da pričaš o mom zvanju.
Mada i ne moraš, dovoljno je što si pitao
kako je nastala šljiva
Pametnom dosta.
 
Pozdrav svima
Imam oko 70 sadnica šljiva č.rodna, sada joj je treča godina i molim za pomoč oko orezivanja. Postavio sam nekoliko slika i molim za vaše savete kako da jih orežem. i još da kažem da imam šljive za domače potrebe malo rakije malo pekmeza i tako
hvala vam
ssa43573.jpg
ssa43562.jpg
ssa43561.jpg
ssa43556.jpg
 
Nazad
Vrh