Ren

genca

Član
Učlanjen(a)
8 Jan 2013
Poruka
206
Lokacija
Zajecar
Vasa iskustva u gajenji rena..
Da li se time neko bavi? Imalo isplatljivosti u tome ?

Nacin uzgoja i sve sto bi koristilo...
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.039
Lokacija
Apatin
Mi smoga kod kuće nešto gajili pre desetak godina, tako da sam dosta toga zaboravio. To je bila manja količine na okućnici.

Dok se nejave malo iskuniji proizvođači rena, evo jedan citat sa neta na tu temu.

Proizvodnja rena -- izvor poljoberza.net

Ren zahteva srednje laka zemljišta i umereni klimat. Sa jednog hektara može se dobiti 10 tona tržišnog korena

Kao i mnoge višegodišnje vrste ren je biljka koja se gajila u zabačenim delovima bašte stvarajući ogromnu rozetu koja je često smetala prilikom obrade zemljišta. Danas se, sve više, spominje industrijski način gajenja kao višegodišnje, ali i kao jednogodišnje kulture.

Botanički, to je dvogodišnja vrsta kod koje se za ishranu koristi mesnati podzemni izdanak (tzv. podzemno stablo) koji se u narodu naziva koren. Lekovitost rena se približava belom luku. Ima jako fitoncidno dejstvo i sprečava infekciju ždrela i disajnih puteva. Koristi se kao jak začin, nastrugan i začinjen, najčešće uz masniju hranu. Stimuliše rad organa za varenje izazivanjem pojačane sekrecije želudačnih i crevnih žlezda, žuči i pankreasa.

Ren se proizvodi kao jednogodišnji, dvogodišnji ili višegodišnji usev, sadnjom jednogodišnjeg podzemnog stabla (reznicama). Za ren su najbolja plodna, srednje laka odnosno srednje teška zemljišta sa nivoom podzemne vode od oko 150 cm. Na teškim zemljištima koren se grana, krivi, postaje jako ljut, a na suviše lakim zemljištima je bez ukusa. Ren nema posebnih zahteva za određenim klimatskim uslovima. Pogoduju mu rečne doline zbog povećane vlažnosti vazduha i zemljišta.

Pri jednogodišnjoj proizvodnji ren dolazi na prvo mesto u povrtarskom plodoredu. Dobre predkulture su mahunjače, a posle rena treba gajiti trave, kako bi se uništile samonikle biljke rena. Pri gajenju kao višegodišnje vrste ren se gaji van plodoreda na odvojenim parcelama.
Koliko se ovde može videti proizvodnja i nije toliko problematična, ali se kaže i to da se sa jednog hektara može dobiti oko 10 tone korena. Znači i da prinosi nisu loši, ali bi pre proizvodnje na veliko trebalo da se vidi gde će se plasirati rod.
 

amper91

Član
Učlanjen(a)
15 Jan 2017
Poruka
538
Lokacija
Bela Crkva zapadna srbija
Zainteresovala me proizvodnja rena i nadjoh ovu temu, ali vidim niko nista nije pisao... Da vidimo jel se sta promenilo za 2god... Radi li ko to na nekoj vecoj povrsini i kakva su iskustva, plasman sirovine ili prerada? Svako iskustvo bi mi dobro doslo, unapred zahvalan....
 
Vrh