Registar goveda na gazdinstvu

RatkoPa

Član
Učlanjen(a)
19 Jul 2011
Poruka
3.940
Lokacija
Banatski Brestovac (Pancevo)
Proslo je vec dosta vremena od kad su podeljeni registri.Da li neko to vodi i dali vam je nekad neko to trazio na uvid?Verujem da vecina stocara i nezna da smo ih dobili ili neznaju gde su im,pa da cujem i vas...............


 
Meni su iz maticne sluzbe rekli da od nove godine moram da vodim evidenciju za svaku kravu posebno i da predajem svakog meseca sto mislim da je suludo! I tu treba da pisem kolicinu mleka za taj mesec,semenjenje,ime bika i slicno. Zanima me ima li ovo jos negde ili ovi kod mene nisu normalni?
 
Meni su veterinari rekli da je to evidencija samo za moje lične potrebe i da mi verovatno niko nikada neće traži uvid.
 
Tako je najlakse ti sve detaljno vodi ,ona to uzme prepise od tebe i na kraj godine ti njoj dodjes 5000rsd po kravi zato sto je prepisivala od tebe i nije dupetom ni mrdnula. Inace moj registar je bacen pod tv.
 
Imam i ja taj registar,i puno lakse je pomocu njega raditi,npr,kad se oteli krava i ovi dodju da mu udare mindjusu i treba im broj majke,lakse naci pomocu ovog registra,nego da ja trazim po pasosima.
 
Ovaj registar je obavezan. I njegovo popunjavanje je neophodno nakon svake promene na imanju.

Ukoliko to niste popunjavali rizikujete prekrsajnu prijavu od strane vet. Inspektora.

U nasem kraju su lokalni veterinari preuzimali tu obavezu u ime poljoprivrednika ali je naplacuju 50din/kom unos u registar.

P.s. koliko sam obavesten sada ce krenuti u kontrolisanje istih.
 
:cool:...i ja sam informisan iz onih pravilnika da je registar obavezan, ali moja veterinarska kuća to meni nije dala i šta sad???...:cool:
 
Ne znam davali su kod mene ja vodim njega redovno kako tele se obelezim upisujem sve osemenjavanje ,prodaju vec sam pola ispunio registra .
 
Poostrili su mere vise se ne moze ni jedna promena obaviti bez unosa u registar.Nikakav papir od veterinara bez njega.
 
Registar je obavezan. Mora se popunjavati redovno i mora se slagati stanje u stali u pasosima i u registru. Nama je bio savezni inspektor zbog zakupa drzavne zemlje i prvo je registar trazio na uvid, a potom je svako grlo kontrolisao.
 
:cool:...eto takoo...

...tražio i dobio..i mogu vam reći da sam zadovoljan istim...

....ybt, uvaljuju ti na stotine papirića, ceduljica, priznanica, korisnih i bespotrebnih gluposti...da bi to sve držao preglednim treba ti pristojan kancelarijski set za petoro šestoro govedi...

...a nije da nisam razmišljao da je to iluzija i da mora postojati praktičniji, uredniji i pregledniji način vođenja i praćenja podataka...

...ovako, registar, a svi ostali papiri mrš u stari registrator ako ikada, zlu netrebalo, nekome ili nečemu zatrebate....

...pregledno i lako...dopada...:cool:
 
Ja sam vecstigao do 70 u registru , a kad ispunim sta cemo onda.... Na primer ja vodim redovno svaku kravu koja od kojeg bika datume sve redovno , ali tu je problem gde sustaracka gazdinstva ljudi u godina polupismeni ne vide niti znaju sta trebaju da upisu .
 
obavestenje u slucaju uginuca goveda
mora ici kafileriji .a prinudno klanje -klanicama
ili se stoka ne moze razduziti
vise ne moze(ne daj boze nesto se desi zivotinji)
kao pre dati za lovacke pse ili kod kuce zaklati
 
Vise opcija uginuce nema nego inspekcija razduzuje na osnovu zapisnika ,nema vise klanja pokucama nego mora u klanici .A sto ce ljude naterati dane obelezavaju sto hocu sebi zaklanje da ne obelezavaju.
 
Nazad
Vrh