Recepture za spremanje koncentrata

Мала помоћ имам кукуруз,јечам,жито и сунцокрет. Колико чега да стављам хтео би за крмачу да правим храну да јој не купујем концентрат кад већ имам све ове житарице? Неку просту смешу типа шрот,прекрила или како се већ зове. Није супрасна,нема прасића одбијени су чекамо да тражи да је опет припустим.

Да то знам да мора бити пржен. Некада давно смо пржили сунцокрет и соју па тек онда мешали са концентратом.

Šta je krmača do sada jela? Nemoj preterivati sa pšenicom i ječmom, tipa 20-25% maksimum udeo u smesi, više pšenice a manje ječma. Takođe ne bih ti savetovao da hraniš bez premiksa, bez obzira što nije suprasna.

Sent from my 23127PN0CG using Tapatalk

@p4vle
Jesi li imao lose iskustvo sa vecim udelom psenice i jecma?
Sada trenutno imam vise psenice, jecma i trikitala nego kukuruza pa otprilike stavljam pola kukuruz a druga polovina ovih troje..

Poslato sa ABR-NX1 pomoću Tapatoka

Od ječma sam imao problema da svinje kašlju, pogotovo prasici i tovljenici. Krmače i nisu imale toliki problem. Takođe i sa velikim udelom pšenice, veterinar mi je objasnio da dođe do prevelikog broja nekih bakterija u organizmu, dođe do stajanja srca, što bi mi u narodu rekli od jake hrane kad ugine.
Prasicima manjak pšenice nadoknađujem stočnim brašnom, i dobro mi se pokazalo. Takođe i za krmače ubacujem par % stočnog brašna.

Pre nekih nedelju dana mi je uginula krmaca od blizu 300 kg.
Pre 2 meseca bili veterinari pocistili je i spremao sam je za klanje meni za zimu.
Dao sam je drugaru za hranu za pse jer ide u lov i ima mnogo pasa.
Kada smo je sekli videli smo da je srce jedna polovina normalna cvrsta a druga kao mehur, mekano, mlitavo.

Ali nije odjednom uginula otac je video trajalo je nekih sat vremena da se mucila.
Da je srce logicno bi mi bilo da je odjednom uginula

Poslato sa ABR-NX1 pomoću Tapatoka

Krmače i nisu imale toliki problem. Takođe i sa velikim udelom pšenice, veterinar mi je objasnio da dođe do prevelikog broja nekih bakterija u organizmu, dođe do stajanja srca

Za ovo nisam čuo. Čuo sam da ne valja puno ječma ali nikad razlog… i oduvek mešam 3/1 kukuruz/ječam. Sad pred novi kukuruz sam mešao pola pola u nedostatku kukuruza ali nisam primetio smetnje sem da možda malo slabije jedu…

Ma sta im smeta,ja sad stavljam 70% jecma za sve kategorije i mene bi pojeli

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Шта су моји појели тритикала, жита,јечма треба да поцркају сви.Јако је битно од прасета шта једе ако научи на адитиве и срања мука је прећи на ово обично и обратно.Само избегавајте шпеције и **greška суве сирове Детелине коприва,штира јесте посао јбг косити сваки дан ал гарантујем да зрно концентрата и витамина не треба па колки буду Деца ипак то једу.

To su veterinarove reči, rekao mi je da postoje i premiksi uz koje može sama pšenice da se koristi. Ne znam, ja pravim jaku hranu, od praseta do 130kg tovljenika ide isti recept, pa je moguće da je problem i jake hrane. Ali za obične premikse veterinar mi je rekao maksimum 20% pšenice.

I nama je veterinar savetovao da smanjimo pšenicu sa 15-20% na 5 (za tovljenike). I stvarno nije više bilo uginuća. Ali ječam smo krkali čini mi se do 25%. Premiksi su bili Patentovi.

Aj da se nadovezem....koristim de heus supere od startera pa preko grovera pa supra pa dojne pa tov i oni imaju sve supere sa velikim udelom jecma i psenice....kako imam svega na zalihama dovoljno radim po tim recepturama a imao sam problema sa nejednakoscu legla i uginucima.... konsultovao se sa par veterinara pa i sa clanom @Sapatnik i udaram sad na zalucenju Tulaven i on izgleda resava problem sa nekom bolesti ili virusa i jos kada izlaze u tov opet Tulaven i evo godinu i malo jace da kucnem u drvo radi radnju. E sad ima ono oko toksicnog kukuruza pa sto stvari i svako svoje jos dodaje. Da bi sve to uradio mogo bi ceo dan samo vakcinisati sto se tice lekova ili mesati razne komponente izdvajati toksine....pa nekad su nasi na pomijama gajili....a sad se utrkujemo ko ce skuplje prase kupiti i sto jeste kvalitetnije je za tov ali ga moras maziti i na medu odgajati.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Nazad
Vrh