Rasipači mineralnog đubriva

Pogledaj dole pri kraju stranice,videces post of clana Cicimoric ,sve je lepo objasnio.Sad ja nzm kakve rasipace imate,mora postojati nekako mogucnost da svo djubrivo skupite i izmerite ,kod mene skinem levi ili desni disk i ide levak pod otvor gde pada djubrivo i odma u kantu ,ako ne moze disk da se skida onda je dosta komplikovanije,no moglo bi nekako ciradom okolo rasipaca blokirati svo djubrivo da ne leti ne sve strane.Obrtaji kardana kad bazdirate kuci, moraju biti isti kao u njivi.

Kako treba podesiti ovaj rasipač da baca npr 100kg urea po jutru? Na koji broj treba staviti ručicu i kojom brzinom voziti? Sigurno postoji tabela ali ne mogu da nađem nigde na netu.
Kolega,prva stvar ako mogu da primetim tvoj rasipač nema ispravnu lulu tj nema kraj luke bez kog rasipanje ne ide onako kako treba kod ovog tipa rasipača. Dalje,kolege su postavile formulu za kalibraciju svakog rasipača. U tvom (a i mom slucaju) kod rasipaca sa lulom se skine lula dole,postavi se neka duza kadica ispod otvora u koju ce da curi djubrivo u toku probe,to djubrivo se izmeri i dalje je sve matematika i podesavanje otvorenosti rasipača. U mom slucaju zapisujem podesavanje svakog djubriva koje razbacujem pa mi to bude reper za naredni posao.Npr. djubrivo ....,brzina kretanja ...., norma od 200kg/ha, podesenost rasipača na broju... Nadam se da sam bar malo pomogao.

Nazad
Vrh