Dusan F je napisao(la):
@deda Campi ,
meni se cini da je tebi zesce prespojio neki osigurac u glavi .
Zakljucio sam iz tvojih postova da na svetu postoje samo 2 vrste pasa :1 border i 2 tornjak - hrvatski ovcar. Tebi sve sto nije koli to je tornjak .
Odlicno , vec sutra idem u Beograd da im javim da su svi psi sa Homolja i Stare planine koji hiljadama godina cuvaju ovce i kidaju se sa vukovima u stvari tornjaci . Bravo , epohalno otkrice .
Drugo , odlican savet dajes Dejanu , neka proda sve ovce posto nista ne zna i neka za te pare kupi jedno stene od tebe i nakrivi kapu , sve je resio.
Eto drugari Miladinovicu i Simovicu da se ne javi deda ne bi ni znali da ne znate nista o psima i da su to u stvari tornjaci

Pas PULIN je neprevazidjen pas . Genetski ekstremno izdrzljiv , otporan , zdrav pametan , pitanje da li mu treba ikakva dresura , jer mi se cini da on rodjenjem sve zna .
Garantujem ti da kada bi 1 pulin prosao tvoju obuku za koju mislim da je odlicna , da bi vodio na ispasu stado ovaca i copor bordera u setnju i to sve zajedno i vratio ih kuci.
I na kraju nas je pa kakav je da je dobar je .
PS. Kazes nekom da postavlja glupa pitanja

? Zapamti ne postoji glupo pitanje vec samo glup odgovor .
Imam odgajivacnicu Srednje azijskih ovcara i pitam koliko si prodao tih svemirskih pasa u zadnjih godinu dana

Pozdrav Dusan Filipovic Zemun
Sada si vec zlocest.
Moja specijalnost su RADNI psi i o njima imam posebno mjesto a pogotovo o Borderu.
Pored njega u toj grupi su najpoznatiji Kelpi , Hrvatski ovcar i Pulin.
Ima jos pasmina ali njihov rad nije tako izrazen ni vredan paznje jer su to pasmine koje idu uza stado.
Ostali veliki psi su Cuvarski psi jer im je to uloga i to nisam rekao ja vec struka i njihovo poreklo.
Tu su najpoznatiji ; Sarplaninac , Tornjak , Kavkavski ovcar , Madjarski Kuvas itd.
O njima nemam sta pisati jer od njih se u radu ne trazi nista vec da svojom pojavom stite stada i imovinu svoga gazde.
O njima je sve receno i bez njihove pomoci bilo bi velikih steta u stadima iako ih ima jer ni jedna od tih pasmina nemoze se porediti sa vukom koji je divlja zver i retki su psi koji su savladali vuka.
Vuk se bori za opstanak i radi u coporu i uvek nadmudri psa a razlog je i taj sto su ti psi vezani.
Njihova uloga je da zaplase i signaliziraju gazdi o prisustvu vuka , da ga pokusaju otjerati a gazda ce , zna se , bum.
Dali sam tu u pravu ?
Nisam tvrdio nista o tim pasminama koje vi imate u Srbiji ali primerak koji smo videli je Tornjak po boji , visini , tipu , eksterijeru i naravi.
Komentirao sam njega.
Sarplaninac i psi koje su ukrstanjem dobili od njega su psi drugacijeg eksterijera , velicine , boje , duzine dlake a narav svih tih pasa je ista - ostri su i zato su u grupi CUVARSKIH PASA.
Kada te pasmine budu selektirane , ucvrscena genetika i nasljedne osobine tada ce biti i priznate od jedne od kinoloskih organizacija i maticna zemlja ce napisati standars tih pasa kojih cemo se svi pridrzavati a dok to ne bude reseno to su mesanci izmedju Sarplaninca i njihovih potomaka. Tu covek radi pokuse i svaki coban tvrdi svoju teoriju i njemu je njegov pas najbolji.
Dejan , on je mlad momak i istrcao se svojom diskusijom. Tacno je da sam mu rekao da se mane ovaca ako ima nesto drugo da radi jer na mladima svet ostaje i oni ce pre nesto savladati od nas koji smo matori. Na koncu , onaj koji nema zemlje , vise od 200 ovaca i svu mehanizaciju , dali mu se isplati da gaji ovce , to svako neka prizna sam sebi , ja sam se uverio koliko se zaradjuje i kako se radi sa ovcama. To je robija i ovce se uzgajaju tamo gde ima mnogo zemlje-pasnjaka gde nema ulaganja a ako im sve doneses pred njih slaba je korist od tog uzgoja.
Slazes se ?
Hrvatski ovcar.
Imam te pse vec dugo i velika je sreca kada naidjes na smirenog i psa koji nije nepoverljiv. Konacno imam pravu kuju koja daje izvanredne pse a i veliki interes za rad . Rad tih pasa je specifican i nemozes ga iskolovati radi njegovog temperamenta , lajanja a i onda kada radi taj rad nije fin i nemozes mu davati komande da odradi sta treba. Tocno je da je srcan , izdrzljiv i otporan pas ali njegov rad nemozes meriti sa radom jednog Bordera.Ja ih volim radi tog temperamenta , frckavedlake , brzine i vernosti ali da ti budem iskren vise nemogu slusati njihov lavez. Dobro je kada te pas poslusa i prestane ali kada si kod gazde 2h a on laje tih 2h e onda mi ga je dosta. Takovih pasa imas jako puno jer ih pare bez kontrole.
Da ti skrenem paznju - ovi psi koje vi zovete PULIN , su HRVATSKI OVCARI , tako da se ne zavaravate.
Spomenuo si moj uzgoj i hocu da ti kazem ovo ;
- moralan sam uzgajivac i jako puno ulazem u pse i njihovu genetiku
- moje kuje sam vodio na parenje u Italiju , Austriju , Nizozemsku i Njemacku , sve vrhunskim dokazanim radnim psima
- iz moje uzgajivacnice je otislo dvadesetak Hrvatskih ovcara
- 70 stenaca Border collie i za sve imam evidenciju , slike i sve podatke
- evo pa se uveri ;
http://bordercollie.pedigre.net/vl.php?id=280
O mom uzgoju mozes sve saznati na mojoj web stranici i uverit se u sve moje tvrdnje.
Da sam takav neznalica nebi iz cele Hrvatske i Slovenije dolazili kod mene da nesto nauce kako skolovati psa , videti opremu za ovce i koze , pozivati me na prezentacije , takmicenja u sisanju ovaca , novinski tekstovi , TV emisije u kojima sam sudelovao sa svojim psima , na koncu prvi sam iz Hrvatske ugostio ovcare iz Vojvodine i Srbije i vodio ih kod nasih uzornih uzgajivaca ovaca i koza i na Bjelovarski sajam.
Kada sve to sagledas morat ces barem sebi reci ; Onaj matori ipak nesto znade i ulozio je mnogo.
Mislim da si me krivo shvatio , jer moja namera je od pocetka pomoci i pisem o temama koje najbolje znam. Sta neznam ne lupam gluposti samo da se javim a takovi znas i sam , ima.
I na kraju da ti kazem ovo ; Nemoj se zezas jer zena mi je iz Zemuna i sada je tamo , i nemoj da ju posaljem da te grdi , hihihiiii
E onda si obro bostan od nje , hihihiiii