Pumpe za vodu sa elektromotorom koje se koriste u navodnjavanju

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
438
Lokacija
Beograd
Pošto sistem za navodnjavanje nije kompletan bez pumpe, a primetio sam da puno članova postavlja niz pitanja u vezi električnih pumpi za vodu otvaram temu o električnim pumpama za vodu koje se koriste u navodnjavanju. Centrifugalne, potapajuće... Ovde možete da komentarišete, da kačite karaktersitike pumpi, da postavljate pitanja, razmenjujete iskustva o električnim pumpama za vodu, gde ste ih primenili ili gde nameravate da ih primenite.
Evo ja ću početi od jedne male Pedrollo centrifugalne pumpe za vodu koja može da se primenjuje u KPK sistemima ili za nekoliko malih rasprskivača:

http:///katalog2011/katalog_pedrollo_CP_pumpi.pdf
 
Poslednja izmena:
Ovde kod nas je voda na dubini od 32 metra, kad bih izbušio bunar kakve bi opšte karakteristike trebala da ima pumpa za vodu.
 
Drugi uslov zavisi od toga kakav krajnji potrošač imaš. Dakle, od sistema za navodnjavanje. E sad kakav ti je sistem?
 
Ovde kod nas je voda na dubini od 32 metra, kad bih izbušio bunar kakve bi opšte karakteristike trebala da ima pumpa za vodu.
Komšo malo mi to nelogično ali ko zna možda i grešim, s obzirom da vam je Dunav u neposrednoj blizini a da vam je voda tek na 32 metra? Možda je bunar kopan ukupno 32 m??? Ja imam bunar dubine 32 m ali voda se nalazi na nivou nekih 3-4metra.
 
ja sam preradio pumpu od DMB slap500 zalivaca. izbacio radilicu i sklop i ubacena osovina po mer i remenica. trenutno je tera honda posto mi je bunar postojeci prilicno udaljen a treba nov da se uradi u blizini baste. tako da ce onda na elektromotor ici od 1,4kw sto je sasvim dovoljna snaga. masovno se rade jer po meni je i isplativija i laksa za remont a veci protok ima nego tipa hidroforskih pumpi.
 
Koliko mi je poznato to je treći nivo vode ( ili druugi), prva dva nisu baš najbolja ali je taj treći odličan. Malo skuplje košta dok se iznuši i okiten, ali kako traje godinama to se na kraju isplati. Meni je kuća bliže dunavu i tu je ta vodena šila na dubini 26 metara, ali njiva je na Kučki, a tamo je na malo većoj dubini.
U principu bi zalivao voćke (oko 60 komada) i nešto malo bašte, jer ne planiram tu neki ozbiljan posao da radim već više vikendicu.
 
Uzeo sam karakteristike potapajućih pumpi, a odabrao sam protok od 35 do 40 l/min gde je i najveća iskorišćenost 54%. Uzeo sam da imaš cevovod okiten fi 32mm dužine 100 m. Podižeš vodu 35m, a još 65m guraš kroz dvorište... Pumpe PEDROLLO sa oznakom 4SR2/10 više odgovara od pumpe 4 SR 2/7.
pumpa_novii.jpg
 
Poslednja izmena:
Pozdrav imamo neku austrijsku potapajucu pumpu jacine 1,1 kw.Radila je neki par sati i sad odjednom je pocela da gasi agregat cim se ukljuci.Jel zna neko sta bi joj moglo biti.
 
Dida najverovatnije su izgoreli namotaji motora pa vuce mnogo vecu struju nego je potrebno ili je zakocilo osovinu nesto.lezaj ili nesto u pumpi. ako je magnetna onda je izolacija probila i isto se ponasa .remont i vinklovanje sleduje sigurno
 
Kada stanes ispred kopanog bunara i vidis vodu ,to se zove hidrostaticki nivo vode,to je dubina sa koje pumpa vuce,a ne dubina do koje je bunar busen.
Covek nije to pitao ,to sto si ti RADE naveo je u narodu prosto receno vodeni stub,a covek je pitao karakteristike pumpe,i koj jos rucno kopa bunar na 30metara
Novii najbolje je da uzmes hidropak sa karakteristikama koje tebi trebaju,znaci treba da objasnis prodavcu a i ti treba da z nas ,da sto je veci potisak u visinu gubis na kapacitetu pumpe tako da sve mozes sam preracunati a i svaka ozbiljna pumpa ima krivulju fabricki napisanu tako da prati to i neces pogresiti
 
Covek nije to pitao ,to sto si ti RADE naveo je u narodu prosto receno vodeni stub,a covek je pitao karakteristike pumpe,i koj jos rucno kopa bunar na 30metara
Ukratko primer na koji sam skoro naleteo.
Ručno kopanje bunara do dubine 28 m. Fi bunara je nekih 1,5 m- sa velikim betonskim cevima.
Dakle, tek na 28 m kopanja je potekla voda iz zidova (ili dna) i napunila bunar samo 2 m i tu je stala.
Znači na 26 m od površine dobijeno je samo 3.5 kubika vode. U tih 3.5 kubika je uronjena potopna pumpa koja vodu potiskuje na površinu. Usisne visine nema to jest jednaka je 0 m.

U ovom slučaju obična centrifugalna pumpa (maksimalne usisne visine 8 m) ne bi mogla da usisa vodu sa vrha bunara sem ako nema poseban uređaj - tzv. injektor na "usisnoj" cevi.
Namerno sam napisao "usisna" jer se usis sastoji od dve cevi, a ne jedne. Jedna cev gura deo vode sa potisa prema tom injektoru koji se nalazi na dnu bunara, a druga cev od injektora ka površini potiskuje tu vodu i vodu koju je dodao injektor.
 
Poslednja izmena:
Pazi da se korigujem sta znaci rucno,ja za rucno smatram asov i lopatu,rucno je i buckalicom
 
Ručno: ašov- lopata- kanta pa vitlom na vrh i tako sve do 28 m. Da bi na kraju dobili 3.5 kubika vode koje i najslabija pumpa istera za sat, a dotok vode u bunaru nikakav. Bunardžija je rekao da je u tom reonu voda na oko 16-18 m.

Moj deda je krajem 50-ih angažovao bunardžiju koji je iskopao bunar dubine 7.5 m, a prečnika 1 m i dan danas taj bunar je pun vode (pola metra od vrha). Padala, ne padala kiša. Bunar je ozidan kamenom. Ćale ga isprazni preko dana, a ujutro je pun.

Ne razumem se u bunare al eto dao sam dva primera sa kojima sam se upoznao, pa vi upoređujte sa vašim iskustvom.
 
Poslednja izmena:
pronaci pravu zilu vode je umetnost koju retki samo znaju. stari ljudi su mnogo bolje to znali i vecina svih bunara ili cevi pobijenih u zemlju i dan danas sluzi. ja treba da busim rupu do nekih 22m otprilike i to ce se iskljucivo na bucku raditi jer je na neki nacin jos neprevazidjeno. ima i brzih i boljih kao metoda [ vodeno busenje] sa te ovakvim ili onakvim mrezicama ali sve to je palo na ispitu za kratko vreme. a busim upravo kraj starog bunara koji jedini nikad nije presusio
 
Da li moze neko da mi pomogne oko odredjivanja jacine pumpe za navodnjavanje KPK? Kako da izracunam radni pritisak na osnovu ovih podataka?
Imam bunar 14m dubine, voda je na 4m,precnik bunara 2m,daljina od vocnjaka 40m, na crevo ce se kaciti 10 creva za KPK duzine 45m a rupice na crevu su 10cm,razmak izmedju redova 1,6m .
 
@ VladimirSimic

Prvo prikaži karakteristike creva kap po kap. Koje je crevo-traka u pitanju? Koliko je radni pritisak creva i koliki je protok po kapaljkama? Koje ti je razvodno crevo koji prečnik? Kad to sve sumiramo onda ćemo tražiti neke pumpe.
 
Nazad
Vrh