Pumpe za vodu sa elektromotorom koje se koriste u navodnjavanju

Miladin

Član
Učlanjen(a)
21 Jan 2011
Poruka
2.068
Lokacija
Bijeljina
Neznam za brend kakav je ali karakteristike pumpe su dobre za posao koji ti treba.
 

zszolika

Član
Učlanjen(a)
30 Jan 2010
Poruka
261
Lokacija
Totovo Selo,sever Bačke
Ima li ko da se razume dobro u ove pumpe da pokusa objasniti nesto.
Naime nabavio sam jednu brendiranu Dansku pumpu jako kvalitetnu ali me zbunjuju specifikacije.

Mene konkretno zanima sta i kako posto ne znam sta se tacno podrazumeva pod tim.
Recimo ako pise na nekoj specifikaciji Hmax 13 metara to bi trebalo da znaci da pumpa moze da izbaci 13 metara vodu u visinu i odnosu na nivo na kojem se ona nalazi ili ne ?
''Maksimalna dubina instaliranja 7 m'', sta ovo predstavlja ? Jel to maksimalna dubina koliko pumpa moze biti duboko u samoj vodi ?

Primera radi ako imam bunar i hocu da izbacim vodu iz njega pumpa moze maksimalno da bude do 7m u vodi a da izbaci na 13m vodu..
To znaci da maksimalna visina na koju mogu spustiti pumpu mora biti 13m jer ona svakako ne moze da izbaci preko toga a ne sme da bude dublje nego 7m u samoj vodi ?

Jel se to tako gleda ili ne, jedino sto mi je jasno jeste da moze da izbaci 18 kubika vode za sat vremena..
Znam.da vec nije aktuelno jer proslo puno vremena ali ajde da napisem...Hmax 13 m znaci da pumpa moze da stvara pritisak maximalno 1,3 bara (10m =1 bar) i to jeste tako je da max 7m instaliranja znaci da maximalno toliko mozes upustati u bunar...jer ako izracunas da max pritisak 13 m (1.3 bara) i ti upustas 7 metara onda na visini povrsine zemlje ostane ti 13-7=6 m tojest 0.6 bara sto je jedva nekakav zadovoljajuci pritisak za bastensko crevo.Ako ne moras spustiti na 7m onda se brojke popravljaju-spustas na 3m onda ostane ti 10m=1 bar na izlazu...a najverovatnije taj podatak od 18 kubika ja dat na minimalno upustanje pumpe,sto dublje pustas to ces imati i manju kolicinu vode
 
Vrh